Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ : Οι "μαμάδες του Αιγαίου" εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της...

ΠΝΑΙ : Οι “μαμάδες του Αιγαίου” εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της Σαντορίνης

|

Η Σαντορίνη επιβεβαίωσε την μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά της και τα τοπικά της  προϊόντα – Τι έγινε στην εκδήλωση “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners” 

Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνάντησαν τη φημισμένη γαστρονομία της Σαντορίνης, την Πέμπτη 18 Απριλίου στον υπέροχο χώρο του Santo Wines που πρόσφερε τη φιλοξενία στην εκδήλωση.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου, μέλη συλλόγων και τα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας Santo Wines. Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων  κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την εξωστρέφεια και τις προοπτικές που δίνει, την ανάπτυξη στην παραγωγή, την τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων, τις διακρίσεις που λαμβάνουν για την ποιότητά τους, την προαγωγή της κουζίνας του κάθε νησιού καθώς και τις συνεργασίες και συνέργειες που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο.

 Όλα αυτά στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία, την τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ποιότητα, την αυθεντικότητα, την ταυτότητα κάθε νησιού στο Νότιο Αιγαίο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας με το χορευτικό του στους χορούς, συρτό, μπάλο, μολαριτό και με την ορχήστρα του: κ. Νίκος Μπάϊκας στο βιολί, κ. Κυριάκος Πρέκας στο λαούτο και η κα Γιάννα Μαυρομάτη στο τραγούδι.

Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, από το εστιατόριο «Σελήνη» , ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της «σαντορινιάς κουζίνας» και στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, πρωτοπόρος με το παράδειγμά του για όλη την Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στα 33 χρόνια της πορεία τους, ευχήθηκε οι νοικοκυρές να συνεχίσουν τις νησιώτικες γεύσεις, έκανε έκκληση να μπει το φαγητό αυτό στην καθημερινότητα, να το βρίσκουν οι επισκέπτες και να δοθεί η προσοχή στην παραγωγή, οι νέοι να ασχοληθούν με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, παρουσίασε τα προϊόντα του νησιού, με το κρασί, την ντομάτα, τη φάβα να ξεχωρίζουν. Βασίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο μικροκλίμα και το έδαφος, αποσπούν διακρίσεις για την ποιότητά τους.

Επίσης, στο σημαντικό ρόλο της συλλογικότητας σε μια πορεία που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης δημιουργώντας ένα διεθνές brand.  Συμμετείχαν οι τοπικοί σύλλογοι: Σύλλογος Θήρας, Σύλλογος Φηρών, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου, Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Καρτεράδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου.

Η πρέσβειρα, σεφ Αργυρώ Μπαραμπρίγου ανέδειξε και παρουσίασε με τα μέλη των συλλόγων και νοικοκυρές τις σαντορινιές γεύσεις, την ιστορία τους, τις παραδόσεις: σκλαβομαεριά από την κα Ειρήνη Δρόσου, Σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθι από την κα Σταυρούλα Δρόσου, μπακαλιάρο γιαχνί από την κα Ευαγγελία Νομικού, μπουσέ και παντεσπάνια από την κα Ρένα Φουστέρη Φύτρου, καπαρόκουμπα γιαχνί με φάβα από την κα Άννα Γαλαίου, γιαπράκια, σπανακοκεφτέδες και παξιμάδι από την κα Μαρία Πελεκάνου, λατζάνια και σισαμέλαιο από την κα Γαλάτεια Μάϊκα, φαβατοκεφτέδες από την κα Άννα Αρβανίτη, κοσκοσέλα, πατατο μελιτζάνα σκορδοσκούπι, φεσκουλοκεφτέδες από τις κυρίες Μαργαρίτα Δακούτρου και Μελιχούρτη Μαρία, σκορδομακάρονα από την κα Παναγιώτα Βαζαίου, ντόπιο κοτόπουλο με σαντορινιά ντοματάτα και ζυμαρικά από την κα Μόσχα Μενδρινού, Μελιτίνια από την κα Φύτρου Μάρθα, κοτόπουλο με λεμόνι, κανέλλα, ψωμί και σφουγγάτο γλυκό με σισάμι και μέλι από την κα Δαμίγου Ευαγγελία, σαντορινιά φάβα από την κα Μαρία Καραμολέγκου, κουφέτο – το γλύκισμα του γάμου από την κα Μαρία Νομικού.

Έλαβαν στη συνέχεια τον «Έπαινο» για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και την την πολύτιμη συμβολή της για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας της Σαντορίνης.

Παραβρέθηκε ο διευθυντή του Santo Wines κος Ματθαίος Δημόπουλος, μέλη ΔΣ της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών προϊόντων και τα στελέχη που προετοίμασαν από την πλευρά τους την όμορφη εκδήλωση.

Η κα Κίρα Γκάρτζου Κατσουγιάννη που εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο London School of Economics, συνέβαλε στη γόνιμη συζήτηση με διαπιστώσεις από το θέμα της έρευνάς της που αναφέρεται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη , και ειδικότερα πως από τη συνεργασία και τη δικτύωση, μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένες, βιώσιμες και καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας στους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού, συμβάλλοντας στην ευημερία της ελληνικής υπαίθρου.

Επιχειρηματίες και τοπικές αρχές, μέσα από τη συνεργασία, δίνουν νέα ζωή στον τόπο τους. Την εκδήλωση υποστήριξαν με τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες τους το Santo Wines, το ξενοδοχείο Meltemi στην Πέρισσα, το Santo cars και ο σύλλογος Λεμβούχων Σαντορίνης.

Οι «Κηπουροί του Αιγαίου», δράση  του Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, στο Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά, μίλησαν για τα εποχικά φαγητά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά.

 Ο γεωπόνος κ. Γιώργο Σκοπελίτης, ανέπτυξε γλαφυρά τα ειδικά προϊόντα της Σαντορίνης, έλυσε απορίες των παιδιών, τους έδειξε πως να φυτεύουν σπόρους και φυτά με τον γεωπόνο κ. Κώστα Κόκιο.

 Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτή την εκδήλωση  αλλά   και το ενδιαφέρον τους είναι η καλύτερη απόδειξη για τη συνέχεια και την ενασχόληση με τις καλλιέργειες του νησιού τόσο για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας όσο και επαγγελματικά στο μέλλον.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν  την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους. Τα παιδιά έλαβαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου». 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Σίφνος: Το “Αρτεμις” νικήθηκε από τη Σοροκάδα, το “Ανεμος” κατάφερε και έδεσε (video)

Τρίτη 23 Απριλίου και στο λιμάνι της Σϊφνου με 11 μποφόρ οι ναυτικοί μας τα είδαν.,. όλα. Το "Αρτεμις" δεν τα κατάφερε, το "Ανεμος" μπήκε στο λιμάνι με τη 3η προσπάθεια (video)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος