Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Οι "μαμάδες του Αιγαίου" γιόρτασαν με μοναδικό τρόπο την "γιορτή της...

ΠΝΑΙ: Οι “μαμάδες του Αιγαίου” γιόρτασαν με μοναδικό τρόπο την “γιορτή της Μητέρας”

|

Μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας από τις μαμάδες του Αιγαίου για την Ημέρα της Μητέρας, στο κέντρο της Ρόδου – Ποιοι έδωσαν το παρών και ποια ήταν τα πιάτα που μας έκαναν να γλύψουμε τα δάκτυλά μας  

Πλήθος κόσμου απόλαυσε τη γαστρονομική έκρηξη που αποκάλυψε η Ρόδος, μέσα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου, στις εκδηλώσεις “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”, στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων.

Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», αποκάλυψαν τη Ροδίτικη γαστρονομία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική παράδοση και τον λαμπρό πολιτισμό του νησιού στο πέρασμα της ιστορίας, στο πλαίσιο του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019». Πλήθος κόσμου και επισκέπτες του νησιού, απόλαυσαν αυθεντικές γεύσεις και τοπικά προϊόντα, το Σάββατο 11 Μαίου 2019 στον πεζόδρομο Πλαστήρα, δίπλα στο Ακταίον στο Μανδράκι, στις 11 το πρωί. Με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με άξια πρέσβειρα τη σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συνεργάστηκαν μέλη της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Ρόδου και συναντήθηκαν με τις μαμάδες του Αιγαίου στη χαρούμενη γαστρονομική εκδήλωση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε στους συμμετέχοντες για τον στόχο που υπηρετεί ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, που κατέκτησε το Νότιο Αιγαίο και δεν είναι άλλος από την διατήρηση της ιστορίας και της τοπικής γαστρονομίας. Στην επίτευξη του στόχου αυτού, είναι πολύτιμη η συμβολή και συνεισφορά των μαμάδων και των γιαγιάδων του Αιγαίου, που κρατούν ζωντανή την γαστρονομική παράδοση και την περνούν στις νεώτερη γενιά. «Η κουζίνα, των νησιών είναι ένας ζωντανός φορέας της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού. Στόχος είναι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Ποιοι συμμετείχαν και ποια πιάτα έκλεψαν την παράσταση  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χορούς από το χορευτικό συγκρότημα συλλόγου γυναικών Κοσκινού και την ορχήστρα: βιολί κ. Νεκτάριος Κωνσταντάκης, πλήκτρα κ. Μπάτης Νίκος, λαούτο κ. Αντωναράκης Γιώργος, κρουστά κ. Μοσκιού Βασίλης.

Συμμετείχαν: ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού με πρόεδρο την κα Σέβα Μαργαρίτη Καταβενάκη με μεγάλη συμμετοχή στη διοργάνωση, ο σύλλογος γυναικών Μασσάρων «οι Μασσαρενές» με πρόεδρο την κα Ευαγγελία Αβδελή, ο συλλογος γυναικών Σορωνής με πρόεδρο την κα Ελένη Θωμάτου, ο σύλλογος γυναικών Ιαλυσού με πρόεδρο την κα Ελένη Τσίκκη, ο πολιτιστικός σύλλογος Έμπωνας με πρόεδρο την κα Μαρία Αντωνάκη, ο σύλλογος πολιτισμού και περιβάλλοντος Αφάντου «Η Παναγία Καθολική» με πρόεδρο τον κ. Σταμάτη Παπανικόλα, οι κυρίες Παρασκευή Λόγγου, και Μάρω Δοντά από τα Αφάντου και το Irene Palace Beach Resort, πολιτιστικός σύλλογος Διμυλιάς, Ελεούσας «το Φουντουκλί» με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Τόππο o πολιτιστικός σύλλογος Μεσαναγρού με πρόεδρο τον κ. Τριαντάφυλλο Γεωργιάδη.

Μαγείρεψαν από το Σύλλογο Γυναικών Κοσκινού, φάβα με σύβραση, σπανακόπιτες κισκινιάτικες τηγανιτές, πληγούρι με χοιρινό, ρεβύθια με κατσίκι, γίγαντες με χοιρινό, φακές με μάτσι, πιτταρούδια, κοσκινιάτικο παξιμάδι, γιαπράκια, τηγανιτά του κεπουλιού, μακούκι -τηγανίτες παραδοσιακές, οι κυρίες: Φαίδρα Βλαστού, Τσαμπίκα Μουστάκα, Σταματία Τριανταφύλλου, Τσαμπίκα Τσοπανάκη, Ηράκλεια Χατζηαντώνη, Ευδοκία Μαργαρίτη, Σέβα Καταβενάκη. Όπως είπαν: «Η μια έβαλε τον πούντο της, η άλλη τη θωριά της κι η τρίτη η μικρότερη την πορπατηξιά της».

Στο Σύλλογο Γυναικών Μασάρων «οι Μασαρενές, ετοίμασαν αριάνους τρουσί, ματσόγαλο, παραδοσιακή σαλάτα με ρέγγα, κατσικάκι στιφάδο, αυγά του φούρνου, ελιές, κάπαρη, κουλούρια με ασκινόκαρπο, οι κυρίες: Αβδελή Ευαγγελία, Ελευθερία Χατζηαντώνη, Θεανώ και Σταματία Κουρτσάκη, Εμμανουέλα Ελιαδάκη.

Ο Σύλλογος Γυναικών Σορωνής, μαγείρεψε κολοκυθοκεφτέδες, σφουγγάτο, καμπαμά, ντολμαδάκια, σκάδια, γλυκά κουταλιού περγαμόντο, νεράτζι, χωριάτικο ψωμί, πασκαλιάτικες κουλούρες, λικέρ ρόδι. Συμμετείχαν οι Παρασκευή Μπέλλου, Αθηνά Διακοσταυριανού, Χρύσα Τομάζου, Σοφία Λαού, Τσαμπίκα Φεσάκη, Σταματία Μαστή, Δέσποινα Μπονιάτη, Βάσω Καραγιάννη, Φαίδρα Φτάκλα και ο κ. Γιώργος Πολεμικός με τη μία κουλούρα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιαλυσσού ετοίμασε, κουλούρια ανεβατά και βουτυρένια, πίτες με ψαράκια, καραβόλους, φακή με σύβραση, κουκιά με σκορδαλιά, αμμολώχους, ασουρέ, μοσχοπουγγια, αχλαδάκια με αμύγδαλο και ζάχαρη. Μαγείρεψαν οι κυρίες: Καλλιόπη Φαρμακίδη, Νίκη Λεριά, Άννα Καστανάκη, Ειρήνη Βασιλαρά, Κική Μανιά, Βάσω Κλαδίτη, Ελένη Τσίκκη. Η κα Σμαράγδη Μπιλιώτη έδειξε κοπή κρέατος όπως έκαναν παλιά για τα ντολμαδάκια και τα κεφτεδάκια.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνας μαγείρεψε : Μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, κουλούρια ζυμαρένα, της ώρας και πορτοκαλιού. Πλαστά μακαρόνια με σύβραση, πλαστά μάτσι, μαγγούρες, πιταρούδια, σφογγάτο, κεφτεδάκια, μόπλευρα ομελέτα, σούσουνους ομελέτα, ντολμαδάκια, χορτόπιτες, νεβατές πίτες, λαμπριώτη, τουρλού τουρλού στο τηγάνι, χωριάτικο ψωμί, λαζαράκια,

σκάδια με σησάμι και καρύδια, πιργούρι, τραχανά με κόκορα, κάπαρη, ελιές σπαστές και νερατζάτες, γλυκά του κουταλιού, σταφύλι, κυδώνι, δροσάπι (αχλάδι), κίτρο, πορτοκάλι. Λικέρ από φρούτα και βότανα, μύρτο, λεμόνι, κίτρο. Κρασί, σούμα από το παραδοσιακό αποστακτήριο Μανωλάκη Μιχάλη. Συμμετείχαν: Μαρτάκη Δέσποινα, Κοντουδάκη Μαρία και Παναγιούλα, Σεβδαλλάκη Δέσποινα, Δεληγιαννάκη Δέσποινα, Ζιάκη Γραμματική, Μπάκη Ειρήνη, Μαυρουδή Ιωάννα, Ζιάκη Θάλεια, Μαστροσαββάκη Κατερίνα, Μαρία Αντωνάκη.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διμυλιάς, Ελεούσας «το Φουντουκλί» ετοίμασε η Μαρία και ο Γιώργος Γιορδαμνής, αρνί με χόνδρο στο φούρνο, πιταρούδια, κατσικάκι με ρεβύθιια, φασολάδα και κουλουρία ζωντανά.

Ο Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου «Η Παναγία Καθολική», ετοίμασε παστίτσιο, αρνάκι καπαμά, τηγανίτες «κεφτέδες», ψωμί, κρασάτο κοτόπουλο με πατάτες, κρέας με πατάτες στο φούρνο, γιαπράκια, πιταρούδια και λεντουρίδια, καραβόλοι γιαχνί, ξεροτήγανα, αριάνους σκορδαλιά, γαμοπίλαφο, κατσικάκι με ρεβύθια, φασόλια με κρέας στο φούρνο και διάφορα τηγανικά σκορδαλιά, ελιόψωμα, αλευριά, λόπια, μουσακάς, καραόλοι τηγανιτοί, αγγινάρες σφουγγάτο, γλυκό τριαντάφυλλο και κίτρο, νεράτζι, γλυκό χρυσόμηλο, λικέρ λεμόνι, λεσφακιά, κυδώνι, κεράσι, φράουλα. Μαγείρεψαν οι κυρίες Καθολική Παγκά, Καλογήρου Δέσποινα, Χρυσάνθη Παπασάββα, Κατερίνα Ζαφείρη, Θεοδώρα Σαββάκη, Ντίνα Μουστάκα, Δέσποινα Χρυσοπούλου, Ειρήνη Χαρτερού, Ειρήνη Αρχαγγελίτη, Παρασκευή Ειρήνης, Μανθαλάκη Βαρβάρα, Καπάκα Γεωργία, Ειρήνη Μαννέτα, Μπαρμπαλή Φλώρα, Κουρζάκη Τσαμπίκα, Πολίτη Γεωργία, Δέσποινα Ανθούλα και ο κ. Μανθαιάκης Παναγιώτης. Συμμετείχαν οι κυρίες Παρασκευή Λόγου με τις ελιένες και η Μάρω Δοντά με τα χόρτα σύβραση.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού, το μέλος κα Καθολική Καραγιάννη, έδειξε την παρασκευή της κουλουρίας με το άνοιγμα του φύλλου, τσούκα, ξεροτήγανα και κουλουρία.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, συνδιοργανωτής στη δράση με πρόεδρο τον σεφ Νίκο Χριστοφόρου και τα μέλη που μαγείρεψαν για τον κόσμο, σεφ: Ευριπίδη Γκόγκο, Γιωργουδιό Μιχάλη, Μανώλη Γιορδαμή, Αντώνη Γαλανό και την Κατερίνα Καραγιάννη.

Από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Μαριεττάκης.

Σημαντική η συμμετοχή επιχειρήσεων με παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα: Λαδόμυλος, Χειρομύλια, το Φίλεμα που έδειξε την παρασκευή του μελεκουνιού με την αυθεντική συνταγή, το Άρτος και Παράδοση, Natura Rodos.

Χαρούμενη και ουσιαστική η συμμετοχή του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, έδωσε την ευκαιρία για ενημέρωση των μικρών κηπουρών του Αιγαίου σχετικά με τα εποχικά φυτά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα αρωματικά και τα βότανα. Πραγματοποιήθηκε φύτεμα και με την ευκαιρία της Εορτής της Μητέρας που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, μοιράστηκαν από το Περιφερειακό φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, τον διευθυντή κ. Νίκο Ρένεση και την ομάδα του, ανθοφόρα φυτά με ευχές σε όλες τις μαμάδες που παραβρέθηκαν. Τα παιδιά συνέχισαν με το ζυμαράκι τους και έπλασαν με την καθοδήγηση των σεφ τα ελιοψωμάκια τους.

Τη σύνδεση της νησιώτικης κουζίνας με την υγιεινή διατροφή, έκανε η κα Χρύσα Καραγιάννη, πρόεδρος της Ένωσης Διατολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου, με την

επιστημονική τεκμηρίωση της αξίας της Αιγαιακής – Μεσογειακής διατροφής που χαρακτηρίζεται από γεύσεις, παράδοση, τοπικά προϊόντα κάθε νησιού. Γίνεται το πρότυπο διατροφής για τα μέγιστα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και τη γαστρονομική αξία της. Όλα αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που κατέχει το Νότιο Αιγαίο.

Οι «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνέχισαν τη δράση τους σε σχολεία της Ρόδου.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και η BMW Σπανός Α.Ε. Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος