Πρόσκληση για μπακαλιάρο - σκορδαλιά από τον Σύλλογο Κορωνιδιατών Νάξου

Oι βάσκοι τον λένε «ψάρι του βουνού» και οι Πορτογάλοι λατρεύουν να τον προσφέρουν στο τραπέζι με χίλιους και δύο τρόπους… Ο «φτωχογιάννης» κατά τους έλληνες, από τον 15ο αιώνα που ήρθε στη χώρα μας, έθρεψε γενιές και γενιές ελλήνων, κέρδισε ακόμη και τους νησιώτες και κατάφερε να διεκδικήσει τη δική του μέρα στο εθνικό μας εδεσματολόγιο, αφού η Εκκλησία επέτρεψε την κατανάλωση νηστίσιμου ψαριού δυό φορές μέσα στη Νηστεία της Σαρακοστής, την 25η Μαρτίου και των Βαϊων. Η εισαγωγή του μπακαλιάρου στη χώρα μας πιθανότατα οφείλεται στους Αγγλους, αφού η ιστορία του εμπορίου μας λέει ότι οι Άγγλοι αντάλασσαν με σταφίδες τον μπακαλιάρο που έφερναν στα λιμάνια της Πελοπονήσσου.

Γιατί τρώμε όμως μπακαλιάρο την 25ης Μαρτίου; Στη διάρκεια της Αγίας Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι πιστοί έχουν την δυνατότητα τρεις φορές να διαφοροποιηθούν και να καταλύσουν για ενδυνάμωση. Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Και έτσι έρχεται ο μπακαλιάρος που έχει σχέση με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Και με δεδομένο ότι δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Και ο σύλλογος Κορωνιδιατών Νάξου που βρίσκεται στην Αθήνα συνεχίζει τη παράδοση… Και καλεί όλους τους φίλους όχι μόνο του χωριού (Κόρωνος) αλλά και της Νάξου να επισκεφθούν το …σπίτι του συλλόγου όπου θα υπάρχουν πλούσια κεράσματα με συνοδεία οίνου και μουσικής… Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική ο Μάριος Μανωλάς και ο Ιάκωβος Φακίνος… Το ραντεβού έχει οριστεί για το μεσημέρι της Κυριακής 25 Μαρτίου (από τις 13:00 και μετά) στην οδό Κρίσσης 83, στην Άνω Κυψέλη (τηλ. 2108655438) και όπως είναι λογικό θα υπάρξει έως αργά το απόγευμα ένα αυθεντικό γλέντι…