Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣίφνος: Η γυλωμένη Μανούρα ετοιμάζεται να γίνει ΠΟΠ προϊόν

Σίφνος: Η γυλωμένη Μανούρα ετοιμάζεται να γίνει ΠΟΠ προϊόν

|

Στις 25 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο ο φάκελος για την πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ της Γυλωμένης Μανούρας Σίφνου 

Όποιος έχει επισκεφθεί τη Σίφνο, θα βίωσε την μοναδική εμπειρία της απόλαυσης ενός εξαιρετικού τυριού που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Σίφνου: γυλωμένη μανούρα.. Είναι το πρώτο πράγμα που θα προσφέρουν για κέρασμα στον επισκέπτη του νησιού, με ένα τσίπουρο. Κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με πολύ λίγη υγρασία, με αψιά και πικάντικη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν ως ορεκτικό, οι γυναίκες το τρίβουν στην μακαρονάδα ενώ ο διαφορετικός χαρακτήρας του οφείλεται στη γύλη (οινολάσπη, κατακάθια κρασιού) με την οποία το καλύπτουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, πριν το φυλάξουν σε κιούπια, για να το διατηρήσουν.

Γιατί κάνουμε αναφορά στην γυλωμένη μανούρα; Μα πολύ απλά, γιατί είναι ένα βήμα πριν αποκτήσει μία σημαντική πιστοποίηση. Να πάρει δηλαδή την ταυτότητα του προϊόντος ΠΟΠ, προστατευόμενης δηλαδή Ονομασίας Προέλευσης… Η κατάθεση του φακέλου όπως ενημερώνει με ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου κος Γεροντής, θα πραγματοποιηθεί την άλλη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο μέσω της ελληνικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ώστε να αποκτήσει …ταυτότητα.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου για τη μανούρα με την υπογραφή του προέδρου Γιάννη Γεροντή

 «Η Σίφνος αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 6000 αιγοπρόβατα, περίπου 90 αγελάδες και η παραγωγή του γάλακτος διαρκεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Όλο το γάλα που παράγεται στη Σίφνο αξιοποιείται στην τυροκομία και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άλλος τρόπος για την αύξηση της παραγωγής, παρά μόνο η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων.

Βέβαια η ποιοτικότερη εκτροφή θα αύξανε και την παραγωγή γάλακτος.

Η Σίφνος παράγει ξινομηζίθρα, χλωρομανούρα και γυλωμένη μανούρα, το πιο παραδοσιακό από τα τυρά του νησιού.

Η ΓΥΛΩΜΕΝΗ ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Π.Ο.Π.

Ο φάκελος με το υλικό τεκμηρίωσης για τον χαρακτηρισμό της γυλωμένης μανούρας Σίφνου ως προϊόντος Π.Ο.Π., κατατίθεται τη Δευτέρα 25/02/19 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διεύθυνση Βιολογικών -Π.Ο.Π. Προϊόντων.

Για την επισήμανση του προϊόντος, στη συσκευασία του πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς εκτυπωμένα ευανάγνωστα γράμματα.

1. Το όνομα του προϊόντος σε «ΓΥΛΩΜΕΝΗ ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ», ακολουθούμενη από τις λέξεις «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

2. Η επωνυμία και διεύθυνση της επιχείρησης παραγωγής και της επιχείρησης συσκευασίας.

Στην περίπτωση που για την παραγωγή χρησιμοποιείται νωπό γάλα μη παστεριωμένο, θα πρέπει να υπάρχει επίσης η προβλεπόμενη από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία ειδική σήμανση.

Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν.

α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα.

β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά από ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και

γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Τι πετυχαίνουμε με τον χαρακτηρισμό της Γυλωμένης Μανούρας ως Π.Ο.Π.

Την δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς να προωθήσουν ευκολότερα τα προϊόντα τους πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημά τους και αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά με εγγυήσεις για την παραγωγή, επεξεργασία και την γεωγραφική καταγωγή τους».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα aigaio365.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Λιμενικό Ταμείο: Δικαίωμα ελλιμενισμού στο λιμάνι του Κουφονησίου (περίοδος 2024)

Λιμενικό Ταμείο Νάξου: Χορήγηση δικαιώματος ελλιμενισμού έτους 2024 στο Λιμένα αρμοδιότητας Κουφονησίου

Fast Ferries: Ο …κεραυνός βγήκε χθες (07/05) και πάλι στο Αιγαίο

THUNDER : Ξεκίνησε τα δρομολόγια του το ταχύπλοο της Fast Ferries

ΠΝΑι – Σύρος: Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ύψους 4,3 εκατ. ευρώ

Αναψε το "πράσινο" φως για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου - Προϋπολογισμός

AstraZeneca – Covid 19: Αποσύρει όλα τα εμβόλιά της, ποιος ο λόγος;

Η AstraZeneca αποσύρει όλα τα εμβόλιά της παγκοσμίως, μετά την παραδοχή ότι προκαλούν παρενέργειες

Κέα: Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Νάξος: Προσφορά εργασίας από το Port …ara (coffee & brunch)

Ενα από το πιο γνωστά καφέ στη πόλη της Νάξου ενόψει τουριστικής σεζόν ζητάει προσωπικό

Κουφονήσι: Τάμα με την σημαία του Αγίου Γεωργίου, “σκέπασε” το νησί

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η τεραστίων διαστάσεων σημαία...

Παράνομος online τζόγος: Εσκασαν οι πρώτες μηνύσεις

Στο στόχαστρο μη αδειοδοτημένες εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με παρουσία στην Ελλάδα και influencers

Πάρος – Γυμνάσιο Νάουσας: Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, ποιος ο λόγος;

Πρώτο βραβείο για το Γυμνάσιο Νάουσας (Πάρος) για σποτ σχετικά με την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου

ΠΑΣΟΚ – Ευρωεκλογές: Η επίσκεψη Ανδρουλάκη στο δήμο και η … νησιωτικότητα

Ανδρουλάκης από Σέριφο: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων πληθυσμών των νησιών

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"