Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

Σπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

|

Ο Ρόδιος Σπύρος Κουγιός μιλάει στο NaxosPress και στη Μαρία Μάκαρη για την επιτυχία του να κερδίσει τον περιφερειακό διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο και ετοιμάζει το …διαβατήριό του για τη Βαρκελώνη και τον European Young Chef Awards

Για τους περισσότερους ήταν απλά έκπληξη. Όμως, όταν έχεις το ταλέντο και τους σωστούς δασκάλους, η ηλικία παίζει το μικρότερο ρόλο. Και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, ο οποίος κατέκτησε με το… πιάτο του την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι περήφανος Ρόδιος ο οποίος γνωρίζει και τιμά την παράδοση όχι μόνο του τόπου του αλλά ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου!

Της Μαρίας Μάκαρη 

Ο νεαρός σεφ δηλώνει πανέτοιμος για την  συμμετοχή του στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Awards, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σεφ για το 2017. Θα διοργανωθεί για μία ακόμη χρονιά στην Βαρκελώνη το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου και όπως ανακοινώθηκε το 2019 θα έρθει για πρώτη φορά στη Ρόδο, σπάζοντας μία παράδοση ετών. Εκεί 20χρονος σεφ θα εκπροσωπήσει την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την χώρα μας παρουσιάζοντας, όπως ανακοίνωσε, το πιάτο που τον ανέδειξε ήδη δύο φορές νικητή στους τοπικούς διαγωνισμούς της Ρόδου και της Σύρου. Και το βάρος θα είναι μεγάλο από τη στιγμή που ο περσινός νικητής δεν ήταν άλλος από τον Σταμάτη Μισομικέ, τον Ροδίτη επίσης σεφ που είχε κάνει την υπέρβαση…

Όσον αφορά το εν λόγω πιάτο μιλώντας στην ιστοσελίδα www.naxospress.gr ανέφερε: «Το πιάτο και στους δυο διαγωνισμούς ήταν το ίδιο, αυτό ονομάζεται Σπιανιάλο (σ.σ. έχει πάρει το όνομά του από τη τεχνική που χρησιμοποιούσαν για τη διατήρησή του), και η ιστορία του αφορά όλο το Ν. Αιγαίο. Την τεχνική και τα θαλασσινά που χρησιμοποιούν σε κάθε νησί εγώ τα έβαλα σε ένα πιάτο .Συγκεκριμένα υπήρχαν θαλασσινά από Ρόδο, Καστελόριζο, Σύμη , Μύκονο.’

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνταγή περιείχε φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, ενώ η ιδέα γι αυτόν τον επιτυχημένο συνδυασμό, αρχικά ,προέκυψε από το μαγαζί στο οποίο εργάζεται.  Εκεί αποφάσισαν μαζί με τους συνεργάτες του να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα αναδεικνύει μια ιστορία, και έτσι κατέληξαν σε αυτό το πιάτο. Προϊόν ομαδικής έμπνευσης αλλά η δημιουργία δική του…

Όντας ο μικρότερος ηλικιακά, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό (σ.σ. οι αντίπαλοί του ήταν ακόμη και έξι χρόνια μεγαλύτεροι), συμπλήρωσε:‘’ Η εμπειρία ήταν για εμένα αγχώδης αλλά τελικά όλο το άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα και η κατάληξη είναι αυτό το πιάτο που βλέπετε’’

Έμπνευση αυτού αποτελούσε πάντοτε η μητέρα του, η οποία του έδωσε και το κίνητρο να ασχοληθεί με την μαγειρική από πολύ νωρίς. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει, πως όχι μόνο έχει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και από τα παραδοσιακά πιάτα που του ετοίμαζε η γιαγιά αλλά μέχρι και σήμερα μένει πιστός στην παράδοση και στα υλικά από τον τόπο του.

Ο Κουγιός με σπουδές δύο ετών στο ΙΕΚ Ρόδου, του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο Θέρμαι, και με πρακτική εξάσκηση σε κορυφαίες κουζίνες (Elysium και Noble) του νησιού δίπλα σε αξιόλογους σεφ, όπως είναι και ο περσινός κάτοχος του τίτλου, Σταμάτης Μισομικές ,αποκαλύπτει: ‘’Ο τίτλος αυτός είναι μια μεγάλη εμπειρία για εμένα, κι ας μην πάρουμε την νίκη, είμαι περήφανος για το ταξίδι μου μέχρι τώρα και για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.”

Καταλήγοντας ο Ρόδιος σεφ σημείωσε: ” Είμαι μόλις 20 χρονών, έχω πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δημιουργήσω κάτι ολοκληρωτικά δικό μου όμως, έχω καλούς δασκάλους!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα