Στο απόσπασμα η …. Nutella?

Σοκ… τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ εδώ και αρκετές ώρες συνδέουν τον καρκίνο με τη Nutella και πιο συγκεκριμένα με το φοινικέλαιο, ένα από τα βασικά συστατικά ενός εκ των ωραιότερων προϊόντων που απολαμβάνει ο άνθρωπος…. Βλέπετε, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων «κρούει των κώδωνα του κινδύνου» για το φοινικέλαιο, συστατικό που προκαλεί καρκινογενέσεις και εμπεριέχεται στην Nutella. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στη Ferrero καθώς μεγάλα σούπερ μάρκετ εντός κι εκτός της Ιταλίας μποϊκοτάρουν το προϊόν.   Ήταν τον Μάιο όταν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι το φοινικέλαιο προκαλεί καρκινογενέσεις. Η EFSA προειδοποίησε πως εγκυμονεί ο κίνδυνος, ιδίως για τα παιδιά, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις προκειμένου να θεωρηθεί πως δεν είναι επιβλαβές για την υγεία. Το φοινικέλαιο είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Nutella ενώ βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως η σοκολάτα Cadbury’s και τα Ben & Jerry’s, εταιρείες οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί μετά από την ανακοίνωση της EFSA. Στον αντίποδα η Ferrero, που ήδη από τον Μάιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η Nutella αποσύρθηκε από τα καταστήματα «Coop» την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας. Σε απάντηση, η εταιρεία ξεκίνησε μία διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να πείσει τους καταναλωτές ότι η Nutella είναι ασφαλής. Η Ferrero υποστηρίζει ότι αποφασίστηκε να μην βγει το φοινικέλαιο από συστατικό της Nutella για λόγους ποιότητας και όχι κόστους. «Αν φτιάξουμε Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργήσουμε ένα υποκατάστατο, όχι το πραγματικό προϊόν. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Vincenzo Tapella στο Reuters.

Κι άλλα προβλήματα

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το φοινικέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί από κραμβέλαιο ή λάδι από ηλιοτρόπια, ωστόσο το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατά 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. H Ferrero, δεν θέλησε να σχολιάσει.  Η Δρ Helle Knutsen τόνισε ότι οι επιστήμονες της EFSA διερευνούν το φοινικέλαιο διότι όταν ζεσταίνεται πάνω από 20 βαθμούς παράγει μία πολύ τοξική ουσία «που είναι γενοτοξική και καρκινογόνα». Επίσης φοινικέλαιο περιέχουν και άλλα λάδια και μαργαρίνες, ωστόσο η EFSA διαπίστωσε πως δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει ανησυχία. Στην ίδια γραμμή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως επίσης και το παράρτημα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα που έχουν αρκεστεί στο να εκφράσουν την ανησυχία τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για τις μεγάλες εταιρείες: Colgate-Palmolive, Kellogg's, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser και Unilever λέγοντας πως χρησιμοποιούν φοινικέλαιο και έχουν παιδιά να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες στα εργοστάσια της Ινδονησίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα παιδιά μεταφέρουν στις πλάτες τους σάκους 25 κιλών που είναι γεμάτοι καρύδες. Το φοινικέλαιο έχει επίσης κατηγορηθεί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως την αποψίλωση των δασών, όπως επίσης και για απειλή σε είδη που είναι υπό εξαφάνιση, όπως οι ουρακοτάγκοι. Η Ferrero τονίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με τη Nutella και το φοινικέλαιο

1. Η EFSA ισχυρίζεται ότι το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority - EFSA) δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο και ότι αποδείχτηκε πως “παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου”. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester - GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής της EFSA, η οποία έκανε την έρευνα για το φοινικέλαιο, δήλωσε: “Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του”. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η EFSA δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.

Στις 7 Δεκεμβρίου, μια άλλη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φοινικελαίου και της ταχείας εξάπλωσης του καρκίνου σε ποντίκια. Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και μεγάλες ποσότητες παλμιτικού οξέος (ένα βασικό συστατικό στο φοινικέλαιο) εκδήλωσαν πιο επιθετική εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με την μελέτη.

2. Η Ferrero υπερασπίζεται τη χρήση του φοινικελαίου στη Nutella

Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παρασκευάζει διάφορα προϊόντα στον χώρο των γλυκισμάτων, έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία, για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, ότι η Nutella είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία.

Στην εκστρατεία αυτή, η Ferrero υποστηρίζει ότι η Nutella δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το φοινικέλαιο και ότι το χρησιμοποιούν “με τρόπο που δεν είναι επικίνδυνος”. Στην εν λόγω διαφήμιση (την οποία μπορείτε να δείτε ακριβώς παρακάτω) ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella, εξηγεί ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί η Ferrero επεξεργάζεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα, καθιστώντας το ασφαλές.

3. Το φοινικέλαιο είναι το πιο φθηνό φυτικό έλαιο

Το φοινικέλαιο είναι το φθηνότερο έλαιο στην αγορά και η Ferrero χρησιμοποιεί περίπου 185.000 τόνους από αυτό το συστατικό κάθε χρόνο, σύμφωνα με το sfgate.com. Αν υποχρεωθεί να σταματήσει να το χρησιμοποιεί στα προϊόντα της και να επιλέξει κάποιο άλλο φυτικό έλαιο, τότε αυτό ενδεχομένως να της κοστίσει μέχρι και 22 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο!

Ο Tapella έχει δηλώσει, επίσης, ότι αν χρησιμοποιηθεί ένα άλλο λάδι στη θέση του φοινικελαίου, “θα αλλάξει ο χαρακτήρας της Nutella”. Ο Tapella δήλωσε στο Reuters: “Αν παρασκευάσουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το τελικό προϊόν θα είναι ένα κατώτερο υποκατάστατο του τωρινού και αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω”.

4. Τα κέρδη της Nutella συρρικνώθηκαν κατά 3%

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα κέρδη της Nutella έχουν μειωθεί κατά 3% από την στιγμή που η EFSA ανακοίνωσε ότι το φοινικέλαιο είναι πιο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Η Nutella αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της Ferrero, σύμφωνα με το Channel NewsAsia και η βιομηχανία φοινικέλαιου σήμερα αποτιμάται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Μέχρι και αυτήν τη στιγμή ο FDA δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση φοινικελαίου στα τρόφιμα.

Με πληροφορίες από το Koolnews.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News