Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτο Νο 2 με το macaron "Ελλάδα" ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

Στο Νο 2 με το macaron “Ελλάδα” ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

|

Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης με το macaron Ελλάδα (ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο) βρέθηκε στη 2η θέση του διαγωνισμού για το καλύτερο macaron που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία – Η Κερκυραία Αγγελική Αγάθου στη κορυφή – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σταμάτης Ξενάκης

Σε γαλλικούς ρυθμούς γαστρονομίας ζούμε αυτές τις εβδομάδες και η Νάξος χαμογελάει… Ο λόγος; Μα πολύ απλά είχε άξιο εκπρόσωπο στη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής στον διαγωνισμό για το «καλύτερο macaron». Διαγωνισμός που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Και έχει ως σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο. Αποτέλεσμα; Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron. Και η Νάξος με τον ζαχαροπλάστη Σταμάτη Ξενάκη όχι απλά έφτασε στον μεγάλο τελικό της 19ης Μαρτίου αλλά άγγιξε και τη.. πρώτη θέση. Με ένα macaron που είχε Ελλάδα ως βάση κατέλαβε τη 2η θέση πίσω από την Κερκυραία Αγγελική Αγάθου αλλά όπως αναφέρει και στην ανάρτησή του «Μια υπέροχη εμπειρία έφτασε στο τέλος της! Η συμμετοχή μας με το μακαρόν Ελλάδα σε μια μπουκιά, ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο μας χάρισε τη 2η θέση! Νιώθω ευτυχής!!! Είναι πράγματι τιμητικό να επιβραβεύεται η προσπάθεια σου να αναδείξεις το γαστρονομικό πλούτο της χώρας σου. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα για τη φιλοξενία του, τον σεφ της πρεσβείας για αυτήν την διοργάνωση.  Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου έδωσαν τη γνώση, την ευκαιρία, την αγάπη για την ζαχαροπλαστική και τον σεβασμό για το καταναλωτικό κοινό! Επόμενος προορισμός τα όνειρα μας!!!»

Οι τέσσερις φιναλίστ 

Τα όνειρά μας λοιπόν ο επόμενος προορισμός… Η ιστορία πάντως θα γράψει ότι η μάχη ήταν σκληρή ανάμεσα στις τρεις γυναίκες και τον μοναδικό άντρα της παρέας… Αναμέτρηση που έγινε στη Γαλλική Πρεσβεία σε έναν αγώνα δρόμο που ξεκίνησε με 50 φιναλίστα και μετά από δύο προκριματικού έφτασε στο φινάλε..  Και ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Jean Marie Hoffmann, αν μη τι άλλο θα πρέπει να ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Να δούμε όμως τι δημιούργησαν οι τέσσερις φιναλίστ και τι δήλωσε ο Σταμάτης Ξενάκης στην ιστοσελίδα Greek Food Panorama που έκανε και τη παρουσίαση των φιναλίστ…

Η νικήτρια Αγγελική Αγάθου προκρίθηκε στον τελικό με ένα macaron με γεύση κουμ-κουατ και μαύρη σοκολάτα και στον τελικό με βάση τις οικογενειακές της καταβολές, και τις μυρωδιές από το φαγητό της αγαπημένης γιαγιάς παρουσίασε ένα macaron συκομαϊδα (εκ του σύκο και μάγι που στα κερκυραϊκά σημαίνει πίτα). Χρησιμοποίησε τα φημισμένα και ιδιαιτέρως σαρκώδη αποξηραμένα σύκα από την Ερεσσό της Λέσβου, μυτιληναίικο ούζο, καρύδια, ξινομυζήθρα Κρήτης και μπαχαρικά. Αυτό ήταν το γλυκό, η πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες Αύγουστο –Σεπτέμβριο και κράταγε μέχρι το χειμώνα.

Η Ευθυμία Νανέρη από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκε με το πιο παράξενο macaron (με πατζάρι, κρέμα ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά) και στον τελικό δημιούργησε ένα macaron με κρέμα μανουριού και φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο, ολόκληρη ελληνική γαρίδα και ελαιόλαδο με άρωμα ελληνικού καφέ. Έναν συνδυασμό ελληνικού καφέ, θαλασσινών και τυριών…
Η Χρυσή Σεβαστιάδου από την Πάτρα (η μόνη μη επαγγελματίας ζαχαροπλάστης) έφτασε στον τελικό με ένα χειμωνιάτικο macaron με γκανάς σοκολάτας και καραμελωμένα φουντούκια –χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο ξηρό καρπό-, στο χρώμα της ελιάς και με μια χρυσή πινελιά του στεφανιού των ολυμπιακών αγώνων και στον τελικό; ένα macaron με γκανάς λευκής σοκολάτας και ρυζόγαλο, βανίλια  κανέλα. Ουσιαστικά το ρυζόγαλο της γιαγιάς της όπως λέει, μεταμορφωμένο σε ένα γαλλικό περίβλημα. Μάλιστα για να τιμήσει την Πάτρα δεν είχε λευκό χρώμα αλλά μωβ με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά πάνω του, θυμίζοντας το χρώμα του πανέμορφου ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας, λίγη ώρα πριν πέσει το σκοτάδι…

Και ο Σταμάτης Ξενάκης; Όπως αναφέρει η ενασχόλησή του με τα macaron ξεκινά 10 χρόνια πίσω, το 2008, με την επίσκεψή του στην πόλη του φωτός και τους μεγάλους οίκους ζαχαροπλαστικής. Ο έρωτας με τα μικρά πολύχρωμα κομψοτεχνήματα ήταν ακαριαίος… Για δύο χρόνια μετά την πρώτη του γνωριμία στο Παρίσι, στο εργαστήρι του στη Νάξο, για πέντε ώρες την ημέρα, έκανε τη δική του πρακτική άσκηση, τη δική του μελέτη στις συνταγές που είχε φέρει με τις αποσκευές του από τη Γαλλία. Και όπως τονίζει γελώντας «Οι Γάλλοι λένε ότι το macaron είναι το γλυκό που κάνει τα μαλλιά σου να ασπρίσουν. Ξέχασαν να πουν ότι είναι εκείνο που σε κάνει να θέλεις να τα σπάσεις όλα στη 1:00 τα μεσάνυχτα μπροστά στην πόρτα του φούρνου εκλιπαρώντας τα macaron να σου πουν τι κάνεις λάθος και σπάνε στο ψήσιμο, φουσκώνουν από τη μια μεριά μόνο, γεμίζουν φουσκάλες, ή χάνουν το σχήμα τους..» Στον τελικό έφτασε με το Αιγαίο, ( γλυκάνισος με ανθό αλατιού ) και στον τελικό όπως τονίζει δημιουργεί ένα macaron με τίτλο «Η Ελλάδα σε μια μπουκιά» φτιαγμένο από αγουρέλαιο βιολογικό με 0% οξύτητα από κορωνέικη ποικιλία, βασιλικό και ξύσμα από περγαμόντο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάθε Έλληνας είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιληφθεί γευστικά».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί