Στου Βασιλαρακιού: Μια αξιώτικη macelleria

Κινίδαρος… Το χωριό των μουσικών της Νάξου. Πατρίδα των Κονιτοπουλέων με τεράστια μουσική παράδοση… Αλλά, για ένα λεπτό. Οι καλοφαγάδες ξέρουν ότι εκεί στο Κινίδαρος υπάρχει καλό φαγητό… Και πλούσιο. Και μάλιστα με πινελιές από φρέσκιες επιρροές.. Και με ένα ξεχωριστό πάντρεμα: του  παλιού με το νέο… 

Αναφερόμαστε στην ταβέρνα «Στου Βασιλαρακιού»…. Με την δική μου μνήμη να ταξιδεύει στην δεκαετία του 70... Με τον αγαπημένο και κουμπάρο του πατέρα μου, τον παπα - Αλέκο Κλουβάτο να χορεύει...Να είναι ο πρώτος στο χορό. Στο γλέντι. Μέσα σε αυτή την πανέμορφη αυλή που σήμερα όλοι γεύονται και απολαμβάνουν τα κρέατα της οικογένειας Κλουβάτων... Αλλά για εμένα, αυτή η αυλή είναι συνδεδεμένη με τον χαμογελαστό ταπεινό ιερέα, την πανέμορφη  οικογένειά του. τον Βασίλη, τον Νικόδημο, την Κατερίνα και τη Αγγελική. Και βέβαια την μητέρα, τον βράχο της οικογένειάς, την κυρία Ιωάννα.. Και τους ευχαριστώ για τις όμορφες αναμνήσεις.... 

Επιστροφή όμως.... Και με τον Γιώργο Πίττα στην ιστοσελίδα του με βάση την γαστρονομία να τονίζει ότι «Λόγω της φτώχειας έφυγε ο παππούς Βασίλης Κλουβάτος στις αρχές του 20ού αιώνα για το Αμέρικα για μια καλύτερη τύχη, που όμως δεν του προέκυψε λόγω της κρίσης του 1929, κι έτσι πήρε το δρόμο της επιστροφής για το χωριό του. Το 1931 ανοίγει τον καφενέ, που συμπεριελάμβανε και ένα χασάπικο μέσα του. Τα χρόνια πέρασαν, ο γιος του Γιώργος, ο επονομαζόμενος “Βασιλαρακιός” – ο γιος του Βασίλη – γύρω στα 1970 ξεχώρισε το χασάπικο σε μια άλλη αίθουσα και ο καφενές εξελίχθηκε σε ταβέρνα».

Και εκεί συνεχίζει λέγοντας «Στην ταβέρνα του Βασιλαρακιού θα φας τα καλύτερα κρέατα της Νάξου, παϊδάκια λιμπιστικά, λουκάνικα, σαλάτες με βουτυράτη ξινομηζύθρα και τις γλυκοντομάτες του χωριού και βέβαια τα ανεπανάληπτα γαρδούμια (τα ναξιώτικα γαρδουμπάκια), τις συκωταριές και τα κοκορέτσια. Η γυναίκα του, η κυρά Μαρία, και ο γιος τους ο Βασίλης -ένας κιμπάρης νέος- είναι εγγυητές των γεύσεων και της καλοπέρασης στο πανέμορφο αυτό στέκι της ορεινής Νάξου».

Όμως, για την συγκεκριμένη ταβέρνα πρόσφατα έγραψε ένας ακόμη θαυμαστής… Ο Φώτης Βαλλάτος, που μέσα από την ιστοσελίδα olivemagazine.gr μας ταξιδεύει στην .. Ιταλία γράφοντας «πριν από καμία δεκαετία πήρε τη σκυτάλη ο εγγονός Βασίλης (Λάρρυ) και του έδωσε νέα ώθηση. Μεταμόρφωσε την ταβέρνα σε ένα πανέμορφο (αστικού τύπου) καφενείο στα πρότυπα των ιταλικών macellerie που σερβίρουν και φαγητό αναδεικνύοντας περισσότερο το μεγάλο ατού του μαγαζιού: το ντόπιο κρέας και, κυρίως, το μοσχαρίσιο. Δεν περιμένεις σε ένα καφενείο να φας αυτή την εκπληκτική full flavor ζουμερή -σιτεμένη 28 μέρες- σπαλομπριζόλα, αυτό το άψογα τεμαχισμένο και ελάχιστα λιπαρό διάφραγμα, όλα με υποδειγματικό ψήσιμο, και, κυρίως, δεν περιμένεις να συναντήσεις ένα παιδί τόσο αφοσιωμένο σε αυτό που κάνει – που κακά τα ψέματα είναι «εξωγήινο» για τον μικρόκοσμο της Νάξου (πόσο μάλλον ενός ορεινού χωριού του νησιού)».

Α και όσοι βρεθούν στον Κινίδαρο και έξω από την ταβέρνα μην αγχωθούν. Ναι, έχει δύο εισόδους με αυλές. Η μια από την πλευρά της ταβέρνας με πέργολα και μια στενόμακρη σολύδα από την είσοδο του χασάπικου». Οπότε μην διστάσετε. Μπείτε μέσα. Καθίστε αναπαυτικά και αφήστε τους οικοδεσπότες να αναλάβουν δράση. Και να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα γεύματα στη ζωής σας…

info

Στου Βασιλαρακιού, Κινίδαρος, τηλ. 22850 32088.