Τα έφαγε… όλα

Πρωί Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου και ο Άντονι Μπουρντέν,  ο φιλόσοφος της γεύσης όπως εύστοχα χαρακτηριστεί και μάστερ των ταξιδιών, αφήνει πίσω του τη Νάξο και αναχωρεί για το εξωτερικό μέσω Μυκόνου. Πίσω του αφήνει μόνο εντυπωσιακές αναμνήσεις… Είτε στους υπόλοιπους συνεργάτες του μέλη του Ελληνικού και ξένου συνεργείου της παραγωγής, είτε στους ντόπιους επιχειρηματίες της Νάξου, τους οποίου γνώρισε τις επτά μέρες που έμεινε στο νησί… Και το παράξενο είναι ότι κατάφερε να περάσει απαρατήρητος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όταν βρέθηκε ενώπιον γνωστού επιχειρηματία του νησιού που διατηρεί κατάσταση μαζικής εστίασης στη Χώρα σε μία προσπάθεια να του εκφράσει τον θαυμασμό του για το φαγητό του είχε δοκιμάσει νωρίτερα, δεν ήταν αναγνωρίσιμος και απλά όλοι θεώρησαν ότι είναι ένας απλός κοινός επισκέπτης του νησιού. 

Απόλαυση 
Όμως, ο Άντονι Μπουρντέν δεν είναι ένας απλός επισκέπτης. Ήρθε στη Νάξο, επιλέγοντάς την μετά από συνεργασία που είχε με ιδιώτη Έλληνα επιχειρηματία και την ομπρέλα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (σ.σ. υπάρχει η πρόσφατη συνεργασία του CNN με την Περιφέρεια) με σκοπό να πραγματοποιήσει γυρίσματα για την εκπομπή του "Anthony Bourdain: Parts Unknown" που θα προβληθεί από το CNN. Και έπεσε με το καλημέρα στα …βαθιά. Γυρίσματα σχεδόν σε όλη Νάξο, είτε μιλάμε για την πεδινή είτε για την ορεινή και το κυριότερο; Ο 59χρονος γευσιγνώστης εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι περνούσε απαρατήρητος… Μάλιστα, ήταν αυτός που έδωσε το πρώτο στίγμα παρουσίας του στην Νάξο με την αρχική ανάρτηση από ταβέρνα στον Άγιο Προκόπιο όπου και έκανε το παρθενικό του μπάνιο στη Νάξο. Γενικά, αποδείχτηκε πρόσχαρος, απόλυτα φιλικός με όποιον επιχειρούσε να του μιλήσει κυρίως εκτός γυρισμάτων και γενικά έδειξε ότι η φήμη που τον ακολουθεί (ιδιότροπος) δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα…  και έφυγε από το νησί πολύ απλά με μία γεμάτη αίσθηση ικανοποίησης έχοντας απολαύσει έως το μεδούλι ότι του πρόσφεραν… 

Διαφήμιση 
Τι κατέγραψε το προσωπικό του ημερολόγιο; Θα είναι χαζό να αναφέρουμε κάθε του κίνηση. Άλλωστε θα τα δούμε όλα στο επεισόδιο που αναμένεται να προβληθεί το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου από το CNN με τους παραγωγούς να υπολογίζουν ότι η Νάξος θα μπει σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια σπίτια στην Αμερική και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Όπως μας είπε και ένας επιχειρηματίας του νησιού σχολιάζοντας την επίσκεψη Μπουρντέν στο νησί «δεν με ενδιαφέρει εάν δείξει τις επιχειρήσεις μας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να διαφημιστεί η Νάξος. Να ακουστεί το όνομα του νησιού όπου παιχτεί η εκπομπή. Αυτό θέλουμε, γι’ αυτό δουλεύουμε. Η χρονιά φέτος πήγε καλά και η διαφήμιση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε και του χρόνου να είμαστε και πάλι ένας πολύ όμορφος προορισμός για τους επισκέπτες» ..  Και όπως όλα δείχνουν ο Αμερικανός – με γαλλικές ρίζες – γευσιγνώστης θα βάλει το χεράκι του… Με την υψηλή …επιστασία βέβαια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου…  

Περιήγηση 
Το ταξίδι του λοιπόν ξεκίνησε από ταβέρνα στην Αγία Άννα όπου έφαγε ψάρι, στη συνέχεια βρέθηκε στην Απείρανθο όπου είχε την ευκαιρία να γευτεί ρόστο από τα χεράκια της κυρίας Βαρβάρας (σ.σ. μητέρας της πρώην προέδρου του χωριού Χριστίνας Γιακουμή) ενώ το καλό κρασί και η παρέα ήταν από τα χαρακτηριστικά της βόλτας του Μπουρντέν σε όλη τη Νάξο. Βρέθηκε για ψώνια στην Παλιά αγορά του νησιού, όπου γεύτηκε ψωμί από έναν εκ των παλαιότερων ξυλόφουρνων του νησιού ενώ αγόρασε τόσο τοπικά προϊόντα όσο και λαχανικά από την αγορά, ώστε να ετοιμάσει και ο ίδιος φαγητό τους προσκεκλημένους του. Και όπως πληροφορηθήκαμε το φαγητό που έφτιαξε ήταν εξαιρετικό και έκανε τους συνδαιτυμόνες του να γλύφουν τα δάκτυλά τους από τις ελληνικές γεύσεις που τους πρόσφερε. Βρέθηκε, σε ιδιωτικό κτήμα όπου δοκίμασε κυνήγι και είδε την τέχνη των Νάξιων όσον αφορά το ψήσιμο κρέατος, ενώ πετάχτηκε και μέχρι την Γλυφάδα, στο Αλυκό όπου συμμετείχε ως βασικός καλεσμένος σε beach party με το ηλιοβασίλεμα και την πανσέληνο να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια με τις τηλεοπτικές κάμερες. Τα ψαρικά πάντως σ’ αυτό το πάρτι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και ο μάγειρας που είχε αναλάβει να τα «υποστηρίξει» τα πήγε περίφημα…. Στο «παιχνίδι» βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και η βόλτα με ένα ψαροκάικο. Μπορεί να μην είμαστε το πιο ναυτικό νησί του Αιγαίου, αλλά οι ψαράδες μας είναι ξεχωριστοί και ιδιαίτερα ικανοί. Κι έτσι ο Μπουρντέν βρέθηκε μεσοπέλαγα να ρίχνει δίχτυα και να απολαμβάνει «καραβίσια» κακαβιά στο ξημέρωμα της νέας ημέρας…. 

Αδέσποτες σκύλες 
Και βέβαια το ταξίδι είχε συνέχεια… Μπορεί να κράτησε οκτώ μέρες αλλά θα προβληθεί μέσα σε 45 λεπτά και όπως είναι λογικό, ο Μπουρντέν θα είναι συνεχώς με γεμάτο …στόμα απολαμβάνοντας πραγματικά προϊόντα και συνταγές Νάξου. Στη Χώρα μάλιστα επιχείρησε μάλιστα να φάει ινκόγκνιτο σε γνωστό εστιατόριο και έμεινε με το στόμα ανοιχτό για την ποιότητα του καλαμαριού που γεύτηκε ενώ δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε πάλι στη Χώρα και έφαγε κρεατικά (κοντοσούβλι και σουβλάκι) όπου στην κυριολεξία τα «έφαγε όλα»…. Μία από τις πιο τρελές βραδιές πάντως διαδραματίστηκε σε γνωστή ταβέρνα στο Καστράκι όπου εκτός από το τηλεοπτικό συνεργείο υπήρχε και το συγκρότημα «Αδέσποτες σκύλες» που έδωσαν μία ξεχωριστή παράσταση με σκηνικά από την εποχή της δεκαετίας του 20 ή του 30 όπου το καμπαρέ είχε την τιμητική του…  Και βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο επεισόδιο που αναμένεται να προβληθεί θα υπάρχει πολύ Νάξος σε όλες τις εκδηλώσεις της, κυρίως πολιτιστικές αφού είναι γνωστό ότι ο 59χρονος γευσιγνώστες αρέσκεται να προβάλει κάθε πτυχή της περιοχής που επισκέπτεται ως τηλεοπτικός αστέρας… 

Γεύση 
Το …Blue Naxos αποτελεί παρελθόν. Από την 1η Οκτωβρίου και τα τελευταία μέλη της παραγωγής έχουν αποχωρήσει από το νησί. Η αίσθησή τους; «καταπληκτικά. Γεμάτη εμπειρία που δεν είχε προηγούμενο»…. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Ναξιώτες είναι μοναδικοί σε θέματα φιλοξενίας… Πρόσχαροι ακόμη και όταν περνούσαν οι ώρες και το γύρισμα δεν προχωρούσε οι …κομπάρσοι είχαν τον δικό τους τρόπο για να …ζεσταθούν. Όπως στη περίπτωση της Απειράνθου, όπου ο χορός ήταν στην κυριολεξία χωρίς τέλος… Όσο για τον ίδιο; Δεν έκανε κάποια επίσημη δήλωση. Άλλωστε, από τον τρόπο συμπεριφοράς του και στάσης που έχει υιοθετήσει, είναι απίθανο να στηθεί μπροστά σε μία κάμερα και να μιλήσει… Πάντως σε όσους βρέθηκαν κοντά του δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την εμπειρία της Νάξου. Φαγητό και παραλίες είχαν την τιμητική τους. Του «γέμισαν» για τα καλά το μυαλό και όπως αναφέραμε και νωρίτερα γεύτηκε έως το τέλος τη Νάξο… Κοινώς τα «έφαγε όλα»… 

Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική (01-10-2015)