Τα συριανά προϊόντα στο πιάτο σας

Το μήνυμα της αξίας της “διείσδυσης” των συριανών παραδοσιακών προϊόντων στις συνταγές και τα πιάτα των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού επιδιώκει να προωθήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσα από μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει, μεθαύριο, Πέμπτη, μία ημέρα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου με τίτλο “Syros Greatings” προς όφελος του συνόλου των σχετικών επιχειρήσεων του τόπου.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί ήδη, το εν λόγω Φεστιβάλ που φιλοδοξούν όλοι οι αρμόδιοι να το καταστήσουν - τα επόμενα χρόνια - θεσμό για το νησί, θα διαρκέσει από τις 16 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, προβάλλοντας επαρκώς και με ξεχωριστό τρόπο την ιδιαίτερη γαστρονομική κληρονομιά και κουλτούρα της Σύρου, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων. Πέραν του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη στήριξή του δίνει και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Επισιτισμού του νησιού, “Τερψιχόρη”, τα μέλη του οποίου, όπως και οι επιχειρήσεις catering προσκαλούνται να συμμετάσχουν στην ενημερωτική εκδήλωση της Πέμπτης. Περισσεύει να υπενθυμιστεί πως, το “Syros Greatings” υποστηρίζεται σαφώς και από το δίκτυο Aegean Cuisine.

Η συριανή γαστρονομία ως “εργαλείο” προβολής και τουριστικής προώθησης

Ειδικότερα, σκοπός του Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού αποτελεί η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της συριανής κουζίνας, “ως μέρος της προώθησης του συνολικού τουριστικού προϊόντος του νησιού της Σύρου, μέσω της γαστρονομίας” σύμφωνα και με όσα έχουν αναφερθεί σε επίσημη ενημέρωση και πρόσφατη ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο προγραμματισμός της συγκεκριμένης εκδήλωσης, για την οποία προσκαλούνται να παραστούν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και οι επιχειρήσεις catering, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της γαστρονομίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Βάσει της πρόσκλησης που απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η εκδήλωση θα έχει θέμα “Η Συριανή γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα ως εργαλείο προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος μας” και θα λάβει χώρα στην αίθουσα “Βαλμά” του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί.

Πρόκειται για μία εκδήλωση “πρόγευση” του “Syros Greatings” όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Επιμελητήριο, απευθυνόμενο στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Προς ενημέρωση τόσο του αναγνωστικού κοινού, όσο όμως και των άμεσα ενδιαφερομένων, ακολουθεί αυτούσιο το περιεχόμενο της σχετικής πρόσκλησης που δημοσιοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, εντός του οποίου δίδονται και σημαντικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα της “πρόγευσης” του Φεστιβάλ.

“Αγαπητές & Αγαπητοί Συνάδελφοι, Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την έναρξη του «Syros GrEATings», του πρώτου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου που θα διαρκέσει από τις 16 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, σας προσκαλούμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ προκειμένου να συζητήσουμε για την αξία της χρήσης τοπικών, συριανών προϊόντων στην εστίαση και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, ενισχύοντας με αυτό το τρόπο το γαστρονομικό προφίλ της Σύρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 11:00-13:00 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (κτίριο “Βαλμά”). Ο πρωτοπόρος εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το εστιατόριο Σελήνη της Σαντορίνης, η δημοσιογράφος γεύσης και μια εκ των συγγραφέων του βιβλίου "Του άνεμου και της αρμύρας" Νανά Δαρειώτη, ο έμπορος Κώστας Πρέκας και η μαγείρισσα Μάρω Διακάτου, θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές μιας ουσιαστικής συζήτησης κι ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την αξία της καθιέρωσης της Σύρου ως γαστρονομικού προορισμού. Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας για έναν ουσιαστικό διάλογο, τροφή για σκέψη”.

Δοκιμάστε τη συριανή κουζίνα”

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου που θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού στη Σύρο, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί πως θα αναπτυχθούν πολλές δράσεις κι εκδηλώσεις για την ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ανακοινωθεί, θα παρασκευαστούν και θα δημιουργηθούν ειδικά μενού από τα 17 μέλη – επιχειρήσεις του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο, δράση που θα έχει τίτλο “Δοκιμάστε τη συριανή κουζίνα”, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα γνωριμίας και συστάσεων... με τα παραδοσιακά προϊόντα μέσω των επισκέψεων σε παραγωγούς της Σύρου.

Παράλληλα, στο Βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης θα “φιλοξενείται” και θα παρουσιάζεται η ιστορία του συριανού λουκουμιού, ενώ και στην είσοδο του Δημαρχικού Μεγάρου της Ερμούπολης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Φάτε μάτια Σύρο” με την πολύτιμη συνεργασία της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου.

Τέλος, το Σάββατο, οπότε και θα ανοίξει τις “πύλες” του ο θερινός κινηματογράφος “Παλλάς” στην πόλη, οι κάτοικοι κι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν live μαγειρέματα, καθώς και έκθεση τοπικών προϊόντων από τις πέντε το απόγευμα έως και τις δέκα το βράδυ.

Σημειώνεται πως, θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς το αναλυτικό πρόγραμμα με τις ώρες και τους χώρους πραγματοποίησης του συνόλου των εκδηλώσεων.