Τήνος: Υμνοι για το Tinos Food Path

Το Tinos Food Paths (TFP) μεγαλώνει… Συμπλήρωσε φέτος τα τέσσερά του χρόνια… Αρχίζει να περπατάει και όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή καθιερώνεται ως πρότυπο για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και επιχειρηματιών της εστίασης, ειδικά στα μικρά μέρη και τα νησιά της Ελλάδας. Τα TFP βασίζονται στην ήδη αναγνωρισμένη διατροφική παράδοση του νησιού, την αναβιώνουν αλλά προχωρούν τολμηρά και σε εγχειρήματα για τη σύνδεσή της με τις σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία. Μ’ αυτή τη λογική, οι διοργανωτές συνεχίζουν να εγγράφουν την Τήνο ως προορισμό γαστρονομικού τουρισμού, μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Στον σχεδιασμό τους πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι-αυθεντικά δείγματα του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και σημαντικοί επαγγελματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Σεφ και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί και τη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, μπλόγκερς…

Ας δούμε όμως με την αρωγή του tinostoday.gr πως παρακολούθησαν ορισμένοι από τους μετρ του είδους το δρώμενο που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή (13/05) με ένα πάρτι που απλά δεν θα έχει … όρια όσον αφορά την αντοχή των συμμετέχοντων..

Ο “σοφός γέρων” της κυκλαδίτικης εστίασης Γιώργος Χατζηγιαννάκης, της Selene στη Σαντορίνη, παλαιότατος φίλος των TFP, ομολόγησε πως και φέτος εξεπλάγη από τις εμπνεύσεις και τον προγραμματισμό των διοργανωτών.

Έτερος των φανατικών της διοργάνωσης, πολυπράγμων και όχι μόνον της γαστρονομίας, μπλόγκερ, γείτονας εκ Μυκόνου ο Δημήτρης Ρουσουνέλος χαρακτήρισε τα TFP ως “κάτι το μοναδικό στο είδος του” και “από τα λίγα φεστιβάλ γαστρονομίας με ουσία”, ενώ αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της παλιάς ψαραγοράς στην Τήνο ως “έδρας”.

Μια από τις μεγάλες εκπλήξεις ήταν η συμμετοχή του αγιορείτη γέροντα Επιφανίου, ο οποίος μαγείρεψε βασισμένος στη λιτότητα και τις ιδιαιτερότητες των κοινοτήτων του Άθω. O πατέρας Επιφάνιος επέμεινε στην ανάγκη να προστατεύεται η παράδοση στη διατροφή και την κουζίνα και εξέφρασε θαυμασμό για την κοινότητα των εθελοντών και για την προσφορά τους

“Ρούκι” στην Τήνο η διεθνολόγος Σταυριανή Ζερβακάκου. Είχε εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη για μεταπτυχιακά αλλά εκεί έγινε σεφ και σήμερα εργάζεται στο εστιατόριο Κυριμάϊ στη Μάνη. Δηλώνει πως ήθελε να ζήσει την εμπειρία στα TFP και τα αξιολογεί ως “επαναστατική κίνηση”.

Πρώτη φορά στα TFP ο κωνσταντινουπολίτης μαιτρ της ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος δήλωσε έκπληκτος απ' όσα είδε στην Τήνο και από τη φιλοξενία: “Περπάτησα, έφαγα, ήπια, μου μένει ένα ωραίο μήνυμα. Και θέλω να ξανάρθω βέβαια”.

Ίσως το παλαιότερο γνωστό πρόσωπο-ταυτισμένο με την κουζίνα και τις χαρές της, ο Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε τη δική του χαρά για τη συμμετοχή του και για το ότι τα TFP κατάφεραν να προσελκύσουν ειδικούς και κοινό από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ο vip σεφ Ανδρέας Λαγός χαρακτήρισε τη διοργάνωση “μοναδική προσπάθεια στην Ελλάδα, με κριτήριο την αγάπη και τον εθελοντισμό που κατατίθενται”, ενώ αναγνώρισε πως “η Τήνος είναι πλέον και γαστρονομικός προορισμός”.

Ο Γρηγόρης Χέλμης ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου “ΜεΖεν” στον Βόλο, σεφ με πολυσχιδέστατη δράση στον χώρο της γεύσης και των αναζητήσεων γι' αυτήν ήταν για τρίτη χρονιά παρών στην Τήνο. Επαίνεσε τό ότι τα TFP γίνονται θεματική διοργάνωση και εξωστρεφής, ενώ προέβλεψε ότι και άλλα νησιά και άλλοι τόποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.

“Στην Τήνο δεν βαριέται ποτέ” η Γιάννα Μπαλαφούτη της παρασκευαστικής μονάδας “Πυλιακή Γη” και μπλόγκερ, επειδή “οι άνθρωποι προγραμματίζουν πάντα κάτι καλό, γαστρονομικό ή πολιτιστικό”. Η Μπαλαφούτη και ο Γιάννης Καρβέλας διοργάνωσαν στα Λουτρά σεμινάριο για τη μήυση μικρών παιδιών από την Τήνο και τη Σύρο στα μυστικά του ελαιολάδου.

Ο τήνιος την καταγωγή σεφ Ιάκωβος Απέργης υπεύθυνος μαγειρείων του Τζαννείου Νοσοκομείου και εθελοντής σε κουζίνες προσφύγων και παιδιών, θεωρεί το ΤFP καταπληκτικό επειδή για επτά μέρες όλοι προσφέρουν και κανείς δε ζητά τίποτα.

Και τέλος, ο Βασίλης Αλβανίδης από το εστιατόριο Yellow στην Κηφισιά προσφέρει ως εθελοντής στη διοργάνωση επειδή ως προσκεκλημένος σεφ δεν μπορούσε να απολαύσει τις εκδηλώσεις σε όλο το εύρος τους. “Και τα χαμογελαστά πρόσωπα σε κάθε εκδήλωση”.