Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΑιγαίο: Ενα απέραντο hot Spot με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά

Αιγαίο: Ενα απέραντο hot Spot με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά

|

Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο φέτος από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 4.784 άτομα, ενώ 112 επεστράφησαν στην Τουρκία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο έφθασαν 7.594 άτομα συνολικά, συμπληρώνοντας τις «κενές» θέσεις που δημιουργήθηκαν στα hotspots από τις μεταφορές.

Με μια «απόβαση» επικοινωνιακού χαρακτήρα προς τα νησιά που συνεχίζουν να «σηκώνουν» το βάρος της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει το (και σε αυτό το μέτωπο) εις βάρος της κλίμα στον απόηχο των γεγονότων στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πολλοί υπουργοί θα βρεθούν στη Λέσβο για δύο ημέρες (2 και 3 Μαΐου) στο πλαίσιο του 14ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, σε ερώτηση της «Καθημερινής» για τη σημασία της πραγματοποίησης αυτού του συνεδρίου στο νησί, «δεν είναι και σύνηθες η μισή κυβέρνηση να βρίσκεται σε έναν τόπο και μάλιστα σε ένα νησί. Είναι μια ευκαιρία οι εκ των Αθηνών να συζητήσουν με τον κόσμο και να δώσουν πρόσωπο με πρόσωπο απαντήσεις»…

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρακτικά ελάχιστα έως καθόλου μέτρα έχουν ληφθεί για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά. Η μόνη «λύση» που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες είναι η μεταφορά όσων χαρακτηρίζονται από τις υπηρεσίες ευάλωτοι (σ.σ. άτομα που πάσχουν από βαριές ασθένειες, ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες ή υπερήλικες) στην ενδοχώρα, η οποία όμως όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία δεν αποδίδει. Απλώς αυξάνονται οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα, ενώ παράλληλα «ξαναγεμίζουν» τα νησιά. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο φέτος από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 4.784 άτομα, ενώ 112 επεστράφησαν στην Τουρκία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο έφθασαν 7.594 άτομα συνολικά, συμπληρώνοντας τις «κενές» θέσεις που δημιουργήθηκαν στα hotspots από τις μεταφορές.

Παράλληλα, ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση στα hotspots, ενώ τα κονδύλια από την Ε.Ε. «περιμένουν». Ενδεικτικά: Στη Μόρια της Λέσβου –επίκεντρο των εντάσεων– το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης δεν έχει αναβαθμιστεί, παρά το γεγονός ότι από το 2016 έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση. Η δομή είχε αρχικά σχεδιαστεί για να φιλοξενεί έως 800 άτομα, οπότε το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης είχε συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο με μικρό σε διάμετρο αγωγό, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τις συνθήκες.

Σήμερα στη Μόρια μένουν 6.500 άνθρωποι, με αποτέλεσμα τα λύματα να τρέχουν στα διπλανά χωράφια. «Εδώ και καιρό βρώμικα νερά φεύγουν δεξιά και αριστερά της Μόριας. Εκτός των άλλων, έχουμε και μια υγειονομική βόμβα, γεγονός που εξοργίζει περισσότερο την κοινωνία που έχει κουραστεί», τονίζει ο κ. Γαληνός.

Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου στα νησιά που καλούνται να διεκπεραιώσουν μεγάλο φόρτο εργασίας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εργάζονται ως συμβασιούχοι και παρά τις υποσχέσεις δεν γνωρίζουν αν η σύμβασή τους που ήδη έχει λήξει θα συνεχιστεί. Επίσης, η καταβολή του μισθού τους από την αρχή του χρόνου καθυστέρησε ένα τρίμηνο, καθώς δεν είχε γίνει η αναγκαία προεργασία ώστε να εκταμιευθούν έγκαιρα τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν λειτουργούν, ενώ θα μπορούσαν να είναι ένα εξισορροπητικό στοιχείο σε σχέση με τις αφίξεις, παρά τις προσπάθειες που γίνονται» τονίζει ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, στην «Κ». Οι αυξημένες αφίξεις των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά έχουν επιδεινώσει έτι περαιτέρω, την ήδη δύσκολη κατάσταση στα hotspots, όπου συνολικά παραμένουν 15.700 άνθρωποι (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) σε εγκαταστάσεις που χωρούν μετά βίας 7.000.

Επί τρία χρόνια

Τρία χρόνια μετά την άνοιξη του 2015, όταν ξεκίνησαν οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών και χιλιάδες άνθρωποι έφταναν καθημερινά στα νησιά αλλά έμεναν μόνο για λίγες ώρες ή έστω για κάποια 24ωρα, είναι πλέον σαφές σε όλους ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα ήρθε για να μείνει. Και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Τρία χρόνια ζούμε μια κρίση, τρία χρόνια οι συνθήκες είναι έκτακτες. Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να πρόκειται για “κανονικότητα” και να λειτουργούμε με τους “κανονικούς” ρυθμούς του κράτους», επισημαίνει ο κ. Γαληνός, που βλέπει μέρες του 2015 να έρχονται και πάλι στα νησιά. «Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για παράδειγμα, έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή. Ισως τότε να μην είχαν δημιουργηθεί τόσα προβλήματα στα νησιά», προσθέτει.

Οι συνθήκες αποτελούν ασφαλώς εύφορο έδαφος για την εκδήλωση ακραίων ενεργειών με θύματα τους μετανάστες, όπως έδειξαν τα σοβαρά επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς την προηγούμενη Κυριακή. Ταυτόχρονα, όμως, ομάδες πολιτών χρησιμοποιούν τους αιτούντες άσυλο, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί για μήνες, ως «επαναστατικά εργαλεία», εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την απόγνωσή τους χωρίς κανείς να παρεμβαίνει.

«Δεν είναι δυνατόν μια ωραία ημέρα ξαφνικά 200 άνθρωποι από τη Μόρια να αποφασίζουν να έρθουν στην πλατεία και να στήσουν τις σκηνές τους. Κάποιος τους παρακίνησε, τους έδωσε οδηγίες. Η αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες, πριν γίνουν τα επεισόδια, είχε πάει πολλές φορές στην πλατεία και είχε εξηγήσει ότι όσοι παραμένουν, χάνουν τη σειρά τους όσον αφορά τις διαδικασίες. Κάποιοι, όμως, τους συμβουλεύουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στις τοπικές αρχές», τονίζει εργαζόμενος στο hotspot της Μόριας. «Με αυτό τον τρόπο η δουλειά μας δυσκολεύει περισσότερο».

Το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στοχεύει η κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας στις καθ’ ύλην επιτροπές. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμες και κάποιες από τις υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν, ώστε οι διατάξεις του να εφαρμοστούν άμεσα.

Ετσι, γίνεται προσπάθεια να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι έτοιμο από τον Σεπτέμβριο του 2017, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που χρονίζουν. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την κατάθεσή του, την προηγούμενη εβδομάδα, πολλές φορές έφθασε μέχρι την πόρτα του Κοινοβουλίου αλλά επεστράφη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω αντιδράσεων μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύντμηση των προθεσμιών για την εξέταση αιτήματος ασύλου και περιορίζει σε δύο από τρεις τους βαθμούς εξέτασης (δυνατότητα προσφυγής), πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θίγονται δικαιώματα των προσφύγων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα