Αιγαίο: Χάθηκαν τα μελτέμια, νέα δεδομένα για το καλοκαίρι...

Οπως κι εάν το δει κανείς ήταν ένα παράξενο καλοκαίρι...  Και από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Νάξος...  Και αυτό δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους... Για πρώτη φορά μετά από πολλλά χρόνια το υδρολογικό έτος στη Νάξο τελείωσε οριακά πάνω από τα 200 χιλιοστά νερού (με 211 έγραψε το 4ο χειρότερο ρεκόρ από το 1965), δεν είχε πολύ ζέστη (η υψηλότερη θερμοκρασία κατααγράφθηκε στους +34 βαθμούς τον Ιούνιο και μιλάμε για τη Χώρα Νάξου που είναι επίπεδο θαλάσσης), είχε περισσότερες φορές από τα προηγούμενα χρόνια (φέτος έβρεξε και τον Αύγουστο, σπάζοντας μία σχεδόν πενταετία χωρίς βροχή όλο το καλοκαίρι), είχε ζεστές θάλασσες αλλά δεν είχε μελτέμια (σπάνια η ένταση του ανέμου ξεπέρασε τους 60 κόμβους) και το πιο εντυπωσιακό; Πολλούς κεραυνούς αλλά χωρίς βροχή... Για 3η σερί χρονιά στη Νάξο είχαμε πτώση κάτω από το μο βροχόπτωσης... Από το 1965 ο μο είναι στα 360 χιλιοστά κι όμως την τελευταία τριετία δεν μπορούμε να πιάσουμε έστω και τα 300 χιλιοστά... 

Ομως, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η απουσία των μελτεμιών. Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα meteo.gr (πήραν ως βάση δεδομένων την Τήνο καθότι βρίσκεται σε ένα από τα πιο ...καυτά σημεία του καλοκαιριού όσον αφορά τα μελτέμια)  "στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου ως 31 Αυγούστου, τα  δέκα τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες (το 2014), ως 47 ημέρες (το 2016). Το 2018 ήταν  μια χρονιά στην οποία 32 συνολικά ημέρες οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν το όριο των 50 km/h στην Τήνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πολύ μικρό αριθμό ημερών με μελτέμια τον Ιούλιο του 2018, μόνο 8 ημέρες, η μικρότερη τιμή για τον μήνα Ιούλιο της τελευταίας δεκαετίας. Η ημέρα με τη μεγαλύτερη ριπή που έχει καταγραφεί στον συγκεκριμένο σταθμό: 79 km/h στις 21/08/2010".

Και στη συνέχεια παρουσίασαν (Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη) τα επτά ...κακά, τις αλλαγές δηλαδή που είδαμε το φετινό καλοκαίρι...   

  • Λίγα μελτέμια τον Ιούλιο-πολύ αυξημένα τον Αύγουστο: Εντυπωσιακά χαμηλός ήταν ο αριθμός ημερών με ισχυρούς βόρειους άνεμους στο Αιγαίο τον Ιούλιο, με μόνο 8 ημέρες , ο μικρότερος αριθμός ημερών τα τελευταία 10 χρόνια. Αντιθέτως ο Αύγουστος του 2018 ήταν μήνας με μεγάλη συχνότητα ισχυρών βόρειων ανέμων με 24 ημέρες.
  • Θερμότερες θάλασσες στο Αιγαίο: λόγω της απουσίας μελτεμιών τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν υψηλότερη κατά 2.5°C από αυτή του Ιονίου Πελάγους, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
  • Οι ισχυρότεροι άνεμοι του καλοκαιριού σημειώθηκαν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς το Μάτι Αττικής. Οι ριπές των δυτικών ανέμων έφθασαν τα 123 km/h στην Πάρνηθα (η μεγαλύτερη ριπή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε όλη την Ελλάδα) και ξεπέρασαν τα 100 km/h στον Ισθμό Κορίνθου, στο Καπαρέλι Βοιωτίας και στην Παξιμάδα Καρύστου.  Σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής οι ριπές του ανέμου την ημέρα αυτή ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας οκταετίας.
  • Απουσία περιόδων υψηλών θερμοκρασιών: Το πρώτο σύντομο θερμό επεισόδιο συνέβη το διήμερο 16-17 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (Αυλίδα Βοιωτίας και Θεολόγος Φθιώτιδας). Το δεύτερο και τελευταίο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού συνέβη λίγες ημέρες μετά, το διήμερο 22-23 Ιουλίου, οπότε στις 23 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στο Κρανίδι έφτασε στους 42.1 βαθμούς (η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα) και στη Μονεμβάσια στους 40.7 βαθμούς.
  • H θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 °C στην Αττική: Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2018 η θερμοκρασία στην Αττική δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε κανέναν από τους σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr, γεγονός που συνέβη πρώτη φορά μετά το 2007 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου στην Αττική. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική το καλοκαίρι σημειώθηκε στη Ραφήνα, στις 23 Ιουλίου, φθάνοντας στους 39 βαθμούς, λόγω των θυελλωδών καταβατών ανέμων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.
  • Πολλές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας: Οι βροχές σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ύψη ρεκόρ για την καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε για τον Ιούνιο τα 249 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, τα 198 χιλιοστά στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής και τα 122 χιλιοστά στην Πεντέλη. Για τον Ιούλιο αξιοσημείωτα ήταν τα 229 χιλιοστά βροχής στα Βριλήσια Αττικής, τα 170 χιλιοστά στη Ξάνθη και τα 112 χιλιοστά στις Σέρρες. Για τον Αύγουστο επίσης αξιοσημείωτα ήταν τα 176 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Νάουσα, τα 100 χιλιοστά στη Σκόπελο, τα 98 στη Λαμία και τα 83 χιλιοστά στα Χανιά. Σημειώνουμε ότι η μέγιστη ημερήσια βροχή του καλοκαιριού σημειώθηκε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου με 149 χιλιοστά βροχής.
  • Πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα: Σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο του 2018 ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, με 103.000 κεραυνούς στη χώρα.

 Η φωτογραφία είναι της Κατερίνας ν. Κοττάκη