Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΑιγαίο: Και η κόντρα καλά κρατεί για την βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Αιγαίο: Και η κόντρα καλά κρατεί για την βραχονησίδα Ανθρωποφάς

|

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκύρας προκάλεσαν τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς – Τσαβούσογλου ” Η Ελλάδα είναι τέτοια χώρα που δεν πρέπει να την παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά” – Οι τρεις έλληνες φέρεται να τοποθέτησαν σημαίες σε πέντε βραχονησίδες και είπαν ότι το έκαναν ως φόρο τιμής για τον άτυχο σμηναγό Μπαλταδώρο

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκύρας προκάλεσαν τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζουν εμφανώς διαφορετικές εκδοχές για το τι πραγματικά συνέβη, με την μεν Άγκυρα να υποστηρίζει ότι την ελληνική σημαία από τη συγκεκριμένη νησίδα, και την Αθήνα να διαψεύδει λέγοντας πως δεν υπήρξε παραβίαση ελληνικού εδάφους. Από τη μεριά του, το υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνει ούτε το περιστατικό, ούτε τη γνησιότητα της σχετικής φωτογραφίας που κυκλοφόρησε σε τουρκικά μέσα. Την ίδια στιγμή, την αδιευκρίνιστη εικόνα και το «μυστήριο» επιτείνουν και οι δηλώσεις ενός εκ των τριών Ελλήνων που φέρονται να τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στην νησίδα Ανθρωποφάς, ο οποίος υποστήριξε ότι ένα κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος κατέβασε τη σημαία την Κυριακή.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ένταση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, προκειμένου ο τούρκος πρωθυπουργός να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του άτυχου πιλότου του Μιράζ που κατέπεσε λίγο έξω από τη Σκύρο. Στην επικοινωνία αυτή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει «να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον».

Άγκυρα: «Μην παίρνετε στα σοβαρά τους Έλληνες»

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος σήκωσε για ακόμη μια φορά τους τόνους. «Η Ελλάδα είναι τέτοια χώρα που δεν πρέπει να την παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά», δήλωσε, απαντώντας στη δήλωση – που αποδίδεται σε Έλληνα πολιτικό- «ερχόμαστε στην Άγκυρα σε μία ώρα». «Ούτε με αεροπλάνο δεν μπορούν να έρθουν» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός μας “ας καθίσουν ήσυχοι”, τίποτα άλλο δεν θέλουμε» φέρεται να πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προχώρησε ωστόσο ένα βήμα παραπέρα, επαλαμβάνοντας μια θέση που είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν, πως δηλαδή η Αθήνα επιτίθεται λεκτικά στην Άγκυρα για λόγους… εσωτερικής κατανάλωσης, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η ελληνική κοινή γνώμη από τα οικονομικά προβλήματα. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που την γνωρίζω καλά. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα. Την Ελλάδα τη χωρίζω στα δύο: στους πολιτικούς και τον λαό. Αλλά και ο λαός χωρίζεται στα δύο: στους σωβινιστές και τους πιο μετριοπαθείς. Όταν οι Έλληνες πολιτικοί τα βρίσκουν σκούρα κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας. Έτσι παίρνουν δύναμη. Προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τα οικονομικά προβλήματα λέγοντάς του ότι ‘υπάρχει πιο σημαντική απειλή και κίνδυνος, υπάρχει η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Αθήνα: Δεν πέφτουμε στην παγίδα των προκλήσεων

Από τη μεριά της η Αθήνα πάντως διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν θα πέσει στη παγίδα των προκλήσεων, απαντώντας πάντως σε υψηλούς τόνους στα όσα υποστήριξε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι το περιστατικό στη νησίδα Ανθρωποφάς και τόνισε ότι για την υπόθεση υπήρξε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων. «Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Γιλντιρίμ μίλησε για περιστατικό τύπου Ιμίων. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν καθοριστεί η κυριαρχία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στα Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους των Ανθρωποφάγων ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας παρενέβη και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση. Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε ενέργεια και θέλουμε να το ξέρουν αυτόν». Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ομάδα Τούρκων κομάντος κατέβασε τη σημαία από τη βραχονησίδα. 

«Το κάναμε για τον Μπαλταδώρο»

Μια αρκετά διαφορετική εκδοχή έδωσαν οι τρεις έλληνες που φέρονται να τοποθέτησαν σημαίες σε συνολικά 5 βραχονησίδες. Όπως τόνισε ένας εξ αυτών μιλώντας στο Star.gr, η παρέα των τριών θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα-σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Μιράζ που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο.

«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του». Ο ίδιος, μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι Τούρκοι κομάντος ήταν αυτοί που κατέβασαν τη σημαία, όπως ισχυρίστηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τουρκικά μέσα.

«Όταν πήγαμε για να ανεβάσουμε τη σημαία, είδα ένα γιοτ που έκανε βόλτες. Δεν του έδωσα σημασία. Ήταν κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος. Αυτοί την κατέβασαν την Κυριακή. Το Σάββατο που είχαμε πάει ήταν εκεί η σημαία» είπε στο star.gr.

Δήμαρχος Φούρνων: Είχα ενημερωθεί για 3 άτομα που σήκωσαν σημαία

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος, κ. Ιωάννης Μαρούσης, μιλώντας στο kathimerini.gr, εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες μέσω των social media για την ενέργεια τριών ατόμων, να σηκώσουν Ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

«Ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του λιμενικού, βρίσκεται καθ οδών προς το κοντινότερο σημείο των Φούρνων με την συγκεκριμένη βραχονησίδα, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τι έχει συμβεί.

«Δεν έχει γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών των Φούρνων, σε ερώτηση του kathimerini.gr σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκικής ακτοφυλακής στο νησί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα