Αιγαίο: Και οι προκλήσεις με γείτονες ψαράδες καλά κρατεί

Σοβαρές διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει πλέον η υπόθεση με το ψάρεμα τούρκων ψαράδων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν από έλληνες ψαράδες την Κυριακή, τούρκoι αλιείς πυροβόλησαν προς το μέρος τους κατά ριπάς ανοιχτά της Λέρο.

Την έντονη και σταθερή παρουσία τουρκικών αλιευτικών την τελευταία περίοδο σε μια άλλη περιοχή, ανάμεσα στους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, κατόπιν σχετικών καταγγελιών που έγιναν από ψαράδες στην περιοχή. Τότε το TheTOC πρώτο είχε δημοσιεύσει και το σχετικό οπτικό υλικό, μεταξύ αυτών βίντεο και φωτογραφίες.  Η υπόθεση, ωστόσο, μετά και την χθεσινή κίνηση, φαίνεται να αποκτά άλλη διάσταση και σημασία.

Οι μαρτυρίες των ψαράδων στη Λέρο

Όπως κατήγγειλαν οι Έλληνες ψαράδες, μιλώντας στον Alpha, οι τούρκοι αλιείς άνοιξαν πυρ κατά δύο ελληνικών καϊκιών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς. Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που βρέθηκε επιτόπου με δύο σκάφη. Όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια. «Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Φτάνουν μέχρι και 100 μέτρα από τα νησιά

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα» δήλωσε από τη μεριά της στο ρ/φ σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο» πρόσθεσε η κυρία Μήλιου σημειώνοντας ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη «φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».

Νέα βίντεο στη δημοσιότητα

Εν τω μεταξύ, νέο βίντεο από τις προκλήσεις των τούρκων ψαράδων έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας στη δημοσιότητα η "Καθημερινή". 

Όπως αναφέρει, το βίντεο δείχνει ότι τουρκικά αλιευτικά φτάνουν ακόμη και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ελληνικές ακτέςσυνοδεία πλοίων της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να εκτοπίσουν τα ελληνικά ψαράδικα.

Η τουρκική κινητικότητα

Όπως είναι προφανές, η τουρκική κινητικότητα μέσω “αλιευτικών” δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Πολλώ δε μάλλον ότι λαμβάνει σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα εύθραυστη για την τουρκική οικονομία αλλά και γενικότερα για τις ελληνοτουρικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε και το σχετικό ρεπορτάζ του TheTOC στις 6 Αυγούστου, oι έλληνες ψαράδες της περιοχής είναι έντονα προβληματισμένοι και για έναν επιπλέον λόγο: για το γεγονός ότι οι τουρκικές τράτες ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα τη στιγμή που στους ίδιους απαγορεύεται η αλιεία με τράτες τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο απαγορεύεται η αλίεία με τράτες σε ορισμένες περιοχές μεταξύ αυτών και στην εν λόγω περιοχή.

ΚΙΝΑΛ: Απαθής η κυβέρνηση παρακολουθεί τα γεγονότα 

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δημήτρης Κρεμαστινός εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής:

«Ανάστατοι οι ψαράδες της Λέρου ανησυχούν όχι μόνο για το επάγγελμα τους αλλά ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη έφτασαν να ψαρεύουν ένα μίλι από το λιμάνι της Λέρου. Καθημερινές προστριβές μεταξύ των αλιέων των δύο χωρών δημιουργούν ένα κλίμα που μπορεί να οδηγήσει σε αιματηρά επεισόδια, που μπορεί να διασαλεύσει ακόμη και την ειρήνη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, δυστυχώς, απαθής παρακολουθεί τα γεγονότα. Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση να απομακρύνει άμεσα δια του Λιμενικού τα τουρκικά σκάφη και να διασφαλίσει την ζωή των αλιέων που, όπως καταγγέλλουν, απειλείται ακόμη και από πυροβολισμούς».

Το Λιμενικό Σώμα ερευνά τις καταγγελίες

Η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, τονίζει εν τω μεταξύ σε σημερινή του ανακοίνωση το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου.

Τονίζει επίσης ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr