Αιγαίο: Το μήνυμα του Δημάρχου Αμοργού για τους "Ηρωες της Κίναρου"

Ήταν τα ξημερώματα της 11η Φεβρουαρίου 2016, όταν οι Αναστάσιος Τουλίτσης, Κωνσταντίνος Πανανάς και Ελευθέριος Ευαγγέλου που επέβαιναν στο μοιραίο Agusta Bell, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, βυθίζοντας στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειες τους. 

Ηταν λίγο μετά τις 2.45 π.μ. όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ της φρεγάτας του ΠΝ "Νικηφόρος Φωκάς", στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου, και σε απόσταση 40 - 50 μέτρων από την κορυφή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου, βρέθηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών.

Πρόκειται για τους συγκυβερνήτη υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον χειριστή ραντάρ επιφανείας σημαιοφόρο, συμπατριώτη μας Ελευθέριο Ευαγγέλου  και του κυβερνήτη υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτση η σορός του οποίου βρέθηκε μια μέρα μετά. Σαν σήμερα χάθηκαν τρεις ήρωες, εκτελώντας το καθήκον που τους είχε αναθέσει η πατρίδα.

Πέρυσι, με πρωτοβουλία του Δήμου Αμοργού, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Κίναρο και παρόντες (σ.σ. το Μνημόσυνο είχε τελέσει ο πατέρας Αντώνιος Δεσποτίδης) ήταν ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων Πλοίαρχος Φώσκας Αθανάσιος Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Καραϊσκος Ελευθέριος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, οι προϊστάμενοι του Αστυνομικού Σταθμού και του Λιμενικού Σταθμού Αμοργού, αποστολή της Ομάδας Αιγαίου, κάτοικοι της Αμοργού και η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρά Ρηνιώ Κατσοτρούχη με τον γιό της Γιώργο.

Φέτος; Κανείς... Η πανδημία εμποδίζει αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Ομως, ο Δήμος Αμοργού έστειλε το μήνυμά του...  «Η 11η Φεβρουαρίου 2016 είναι χαραγμένη με ηρωισμό για την Αμοργό, για το Αιγαίο, για την Ελλάδα μας. Τρεις γενναίοι Αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας.

Ο Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνος Πανανάς, ο Υποπλοίαρχο Αναστάσιος Τουλίτσης και ο Ανθυπασπιστής Ελευθέριο Ευαγγέλου, έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικόπτερο τους συνετρίβη στη νήσο Κίναρο, σε αυτή την ακριτική Αμοργιανή γη, κατά την διάρκεια νυχτερινής άσκησης και μπήκαν στο πάνθεο των ηρώων.

Πέρασαν στην αιωνιότητα, έγιναν χρυσή σελίδα στην ιστορία τους Έθνους μας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας, υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα και την ασφάλεια μας. Καθημερινά προσευχόμαστε για την ανάπαυσή τους και θα τιμούμε πάντα τη μνήμη τους.

Η Κίναρος αποτελεί τόπο με ισχυρό συμβολισμό και αξία για τη ζωή. Είναι η καθημερινή μάχη στην άκρη του Αιγαίου. Είναι η γαλανόλευκη που κυματίζει στον ιστό της καρδιάς μας. Είναι η Ελλάδα μας!

Η κυρία Ειρήνη, μοναδική κάτοικος της Κίναρου, παραμένει σύμβολο πατριωτισμού και φάρος αυταπάρνησης. Είναι χρέος μας να μην νιώθει ποτέ μόνη και απροστάτευτη. Καθήκον μας να νιώθουμε μαζί της κάθε ημέρα, υπερήφανοι!"

Μήνυμα που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου Ελευθέριου Καραΐσκου για τους Ήρωες της Κίναρου"

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News