Αμοργός: Η διακομιδή ενός 87χρονου και η έκκληση της γιατρού του Κέντρου Υγείας

Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος.. Ο πρώτος Δήμαρχος που μίλησε για την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων... Αλλωστε στο νησί της Αμοργού, η ιατρική κάλυψη είναι ελλιπής και όπως τόνισε και πρόσφατα μιλώντας στην  ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επικοινωνίας» με τη Μάριον Μιχελιδάκη "σημερα παραλάβαμε δυο σετ εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο Κέντρο Υείας. Δεν έχουμε παραλάβει αντιδραστήρια για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια δείγματα ώστε να ξέρουμε τι συμβαίνει πάνω στην Αμοργό. Δεν υπάρχουν και οι υποδομές στο Κέντρο Υγείας. Μπορούν να φιλοξενηθούν περιστατικά βραχείας νοσηλείας. Μια λοίμωξη αναπνευστικού δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Μόνο με διακομιδή".

Τι ήθελε και το έλεγε αυτό για την διακομιδή; Χθες είχαμε από την Αμοργό διακομιδή. Το γνωστό ταχύπλοο έφτασε και παρέλαβε έναν ηλικιωμένο από την Λαγκάδα που αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα... και όπως ήταν λογικό άρχισε η φημολογία... Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είμαστε άνθρωποι που λατρεύουμε αυτά τα θέματα... Και τα social media πήραν φωτιά. Και όχι μόνο εντός του νησιού. Αλλά και εκτός. Είχε προλάβει βλέπετε η Κάρπαθος και είχε ανάψει τη φωτιά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα της νοσηλεύτριας...  Οπότε; Δεν θέλει και πολύ έτσι δεν είναι; 

Και η γιατρός Γενικής Ιατρικής, η γιατρός του Κέντρου Υγείας, η Αναστασία Κιοσσέ προχώρησε σε μία ξεκάθαρη και συγκινητική αν μη τι άλλο ανάρτηση στα social media όπου προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και κυρίως να δείξει γιατί οι επιπλέον μετακινήσεις από την Αθήνα στην Αμοργό δημιουργούν πρόβλημα... Τι αναφέρει; "Σας παρακαλώ και πάλι, ακόμη κι αν είστε δηλωμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι Αμοργού, αλλά στην πραγματικότητα επισκέπτεστε μόνο εποχιακά το νησί ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ επί του παρόντος.  Αυξάνετε το βαθμό υποψίας για την παρουσία κορωνοΐου στο νησί και δυσκολεύετε την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους, συμπεριλαμβανομένων κι εσάς των ίδιων αν μας χρειαστείτε...."

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμαρχος κος Καραϊσκος μιλώντας στην ΕΡΤ για τις μετακινήσεις είχε αναφέρει " Η αγωνία και ο φόβος είναι οι αυξημένες μετακινήσεις που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες από τον Πειραιά προς το νησί μας.Έφτασαν και 150 σε ενα δρομολόγιο όταν οι φυσιολογικές αυτή την περίοδο κυμαίνονται στις 45 αφίξεις. Μετά τη συγκρότηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, πήραμε κάποιες αποφάσεις και βγάλαμε οδηγία προς τον κόσμο, την οποία προέβαλλαν και τα ΜΜΕ, αποτρέποντας τον κόσμο να έρχεται στην Αμοργό γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. Αποτρέψαμε κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να έρχονται γιατί υπαρχουν πολλοί Αμοργιανοί που ζουν στην Αθήνα και στην επαρχία »

Αναλυτικά η ανάρτηση στην σελίδα της γιατρού Αναστασία Κιοσσέ στα social media 

"Μόλις χθες χρειάστηκε να διακομισθεί σε νοσοκομείο 87χρονος συντοπίτης μας. Δεν έχει σημασία ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του. Σημασία έχει πως λόγω των εκτάκτων συνθηκών που βιώνουμε, οι γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επαγρύπνηση και διερευνούνε σχολαστικά το ενδεχόμενο ο διακομιζομενος να είναι φορέας ή και να νοσεί από covid-19....

Αυτό καθιστά ακόμη πιο δυσκολη την αποδοχή του ασθενούς για νοσηλεία που χρειάζεται απαραίτητα και μας αναγκάζει να μπούμε σε μια διαδικασία πολύωρων τηλεφωνημάτων και συνεννοήσεων με συναδέλφους. Σας παρακαλώ και πάλι, ακόμη κι αν είστε δηλωμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι Αμοργού, αλλά στην πραγματικότητα επισκέπτεστε μόνο εποχιακά το νησί ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ επί του παρόντος.

Αυξάνετε το βαθμό υποψίας για την παρουσία κορωνοΐου στο νησί και δυσκολεύετε την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους, συμπεριλαμβανομένων κι εσάς των ίδιων αν μας χρειαστείτε...."