Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίες«Ανάψαμε τις μηχανές»

«Ανάψαμε τις μηχανές»

|

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός μιλάει για τα οφέλη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων από τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ κυπέλλου Ανδρών στο βόλεϊ, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί, για το αεροδρόμιο που είναι στον … δρόμο και για τον τουρισμό που αναμένεται να δώσει πνοή στην «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» 

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπρένταν Μπέχαν έχει γράψει «Κάθε δημοσιότητα είναι καλή, εκτός από τη νεκρολογία σου» και αυτό το απόφθεγμα κοσμεί τον τοίχο του κ. Γιώργου Μαραγκού, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος πέρυσι τον Μάιο έσπασε ένα κατεστημένο δεκαετιών αναλαμβάνοντας μία από τις πιο δύσκολες καρέκλες σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Η αποστολή του σίγουρα δεν είναι εύκολη, και ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως έχει ένα βασικό πλεονέκτημα στην δύσκολη εποχή που ανέλαβε ενεργό ρόλο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: είναι ο ίδιος τεχνοκράτης και έχει κατανοήσει ότι για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του έχει ανάγκη να βρίσκονται στο πλευρό του επίσης τεχνοκράτες και όχι άνθρωποι που απλά τα «ξέρουν όλα». Η εποχή αυτή, άλλωστε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και μπορεί το Δημόσιο να αρνείται την λέξη «αξιολόγηση» λόγω των κακών προηγούμενων, όμως μόνο έχοντας τεχνοκράτες στο πλευρό του κάποιος δημόσιος λειτουργός μπορεί να ζητήσει ευθύνες, να ζητήσει επαναξιολόγηση, να διορθώσει δράσεις και ενέργειες που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάμε: «όποιος εργάζεται κάνει λάθη. Όποιος κάθεται, δεν κάνει»…

Εύσημα

Επιστρέφουμε όμως στο βασικό μας ζήτημα που δεν είναι άλλο παρά η πρώτη επαφή με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό με σημείο αναφοράς και αφορμή την ολοκλήρωση του φάιναλ φορ βόλεϊ ανδρών στην Σύρο την περασμένη εβδομάδα. Διοργάνωση που έγινε με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στέφθηκε με απόλυτη οργανωτική επιτυχία, κάτι που δεν παραδέχτηκαν μόνο οι εντός των …τειχών της Περιφέρειας αλλά και όσοι βρέθηκαν είτε στο κλειστό γυμναστήριο είτε παρακολούθησαν τους αγώνες από το σπίτι. Η Σύρος, λοιπόν, πήρε τα εύσημα, ενώ παράλληλα είχε τη δυνατότητα για προβολή ενόψει μάλιστα τόσο των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα όσο και της τουριστικής (καλοκαιρινής) περιόδου που ξεκινάει σε λίγο. Βλέπετε, και η Σύρος ανακαλύπτει πλέον ως οικονομική πηγή τον τουρισμό και μάλιστα ποντάρει σ’ αυτόν με όλες της τις δυνάμεις. Το νησί για τέσσερις ημέρες ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ΜΜΕ. Μπήκε στα περισσότερα ελληνικά σπίτια μέσω της κρατικής τηλεόρασης και έμμεσα ή άμεσα είχε την απαιτούμενη διαφήμιση ώστε να αναδειχτεί ως τουριστικός προορισμός. Αυτό ήταν το ουσιαστικό όφελος που έλαβε αναλαμβάνοντας την συνδιοργάνωση (μαζί με την Ομοσπονδία και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) του φάιναλ φορ βόλεϊ ανδρών στο κύπελλο. Μπορεί να έχασε αγωνιστικά, αφού ο «Φοίνικας» δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, όμως νίκησε σε όλα τα άλλα επίπεδα και ο Δήμαρχός της έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος…

Φοίνικας

«Ολοκληρώθηκε μία πολύ μεγάλη διοργάνωση, μία πραγματική γιορτή για τον χώρο του βόλεϊ και το επίπεδο των αγώνων ήταν ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο ότι έδωσαν το παρών οι τέσσερις, κατά την ταπεινή μου άποψη, καλύτερες ομάδες τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ελλάδα. Ο κόσμος γέμισε το κλειστό γυμναστήριο και η Σύρος έδειξε με τη διοργάνωση ότι έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας υψηλού επιπέδου αγώνων. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια το νησί ζει και κινείται στους ρυθμούς του βόλεϊ, έχουμε μία ομάδα που με συνέπεια  – αγωνιστική και οικονομική – κοσμεί το πρωτάθλημα του βόλεϊ με τη συμμετοχή της, και παρά τις δυσκολίες που προέρχονται από το γεγονός ότι έχει ως έδρα ένα νησί, έχει την ικανότητα να αντιπαρέρχεται με επιτυχία κάθε δυσκολία, να διεκδικεί τίτλους ή και να τους κατακτά, και το πιο σημαντικό: να βγάζει μία υγιή εικόνα προς τα έξω, με απόλυτη συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις της προς τρίτους». Όπως είναι αυτονόητο, ο κ. Μαραγκός μιλάει για τον «Φοίνικα» Σύρου που λειτουργεί ως πρεσβευτής του νησιού τόσο σε Πανελλαδικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «είναι η διαφήμιση της Σύρου έξω από το νησί μας»

Εγκαταστάσεις

Όμως, Σύρος δεν είναι μόνο ο «Φοίνικας». Το νησί είναι μία ακμάζουσα κυψέλη με αθλητικά σωματεία που προσπαθούν να αναδειχτούν, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτά τα σωματεία είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόσφατα έδωσε το παρών στην Ερμούπολη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος που έχοντας στο πλευρό του τον χωρικό αντιπεριφρειάρχη κ. Λεονταρίτη έκαναν αυτοψία στους κύριους αθλητικούς χώρους του νησιού και κυρίως στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Βικέλας», και αποφάσισαν αφενός την εκτέλεση αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων στην Α’ και Β΄ κλειστή αίθουσα, αφετέρου την εκπόνηση μελέτης, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για την ανέγερση νέων ολοκληρωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος. Και ο κ. Μαραγκός σημειώνει: «η αλήθεια είναι ότι παραλάβαμε γερασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πολλά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε έχοντας ελάχιστα χρήματα στο ταμείο μας. Η βοήθεια της Περιφέρειας είναι σημαντική στον τομέα αυτό και η πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Λεονταρίτη αποδεικνύει την ευαισθησία του για τις ανάγκες που έχουν οι Δήμοι σε όλους τους τομείς. Σημαντικός βέβαια είναι και ο ρόλος του κ. Λεονταρίτη, ο οποίος αναγνώρισε τις ανάγκες για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις  -είναι άλλωστε άνθρωπος του αθλητισμού- και στόχος μας είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων χώρων που θα δώσουν τη δυνατότητα στο διοικητικό κέντρο του νομού, όπως είναι η Σύρος, για την διοργάνωση εκδηλώσεων που δεν θα είναι μόνο Πανελλαδικής αλλά και Ευρωπαϊκής εμβέλειας. Είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού, έχουμε τη δέσμευση για την βοήθεια όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του νέου ΕΣΠΑ, και στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη με χωροθέτηση χώρου ώστε να γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα». Παράλληλα, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος είτε με άμεσο (τακτική επιχορήγηση) είτε με έμμεσο τρόπο (χορηγίες) στα αθλητικά (και πολιτιστικά) σωματεία του νησιού για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τουρισμός

Και από τον αθλητισμό στον τουρισμό, όπου η Σύρος εισέρχεται δυναμικά σε έναν χώρο όπου έως πέρυσι τουλάχιστον έμοιαζε να είναι εκτός των προθέσεών της. Ο κ. Μαραγκός δεν διστάσει να δηλώσει «ανάψαμε τις μηχανές που για χρόνια ήταν σβηστές. Είναι προς το συμφέρον όλων των νησιών στις Κυκλάδες να υπάρχει ομοιόμορφη ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα και να μην λειτουργούμε ανταγωνιστικά. Εμείς έχουμε τη τύχη να έχουμε δίπλα μας την Τήνο και τη Μύκονο, νησιά με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, το πρώτο στον θρησκευτικό και το δεύτερο αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό φαινόμενο. Μας συμφέρει αυτή η γειτνίαση από τη στιγμή που σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν ως προοπτική το island hopping. Επομένως, εμείς στις Κυκλάδες έχοντας δύο διεθνή αεροδρόμια με πολύ ικανοποιητική κίνηση, μπορούμε να ποντάρουμε σε πακέτα προσφορών που θα καλύπτουν όλα τα νησιά. Οι συνεργασίας πλέον είναι μονόδρομος. Όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε πάνω στο κοινό καλό. Η εποχή του «εγώ» έχει περάσει. Σήμερα πρέπει να κυριαρχεί το «εμείς», ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλοι κομμάτι από την τουριστική πίτα, ο καθένας αυτό που του αναλογεί και με βάση αυτά που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει. Σε σχέση με τη Νάξο οφείλω να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε ανεπτυγμένο πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα, συνεπώς είναι λογικό να στηρίξουμε τον τριτογενή και να μπούμε στον τομέα του τουρισμού.  Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι προϊόν συνεργασίας με ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο, που έχουν εμπειρία και θέλουμε να προσφέρουμε στον επισκέπτη ένα σύγχρονο μοντέλο. Αυτός είναι και ο λόγος που τον περασμένο Νοέμβριο (σ.σ. 22 /11) πραγματοποιήσαμε ημερίδα τουρισμού με αντικείμενο το πώς θα προβάλλουμε το νησί και πως θα το αναπτύξουμε τουριστικά. Το σίγουρο είναι ότι έχουν γίνει βήματα. Αναμφίβολα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα καθώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Αεροδρόμιο

Και βέβαια από τη σύντομη συζήτηση με τον κ. Μαραγκό δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα του αεροδρομίου στη Σύρο αλλά και οι ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες, με τον Δήμαρχο Σύρου να τονίζει: «αυτό που θέλω να σημειώσω για το αεροδρόμιο της Σύρου είναι ότι από τον προηγούμενο Υπουργό υποδομών, κ. Χρυσοχοϊδη, είχαμε τη δέσμευση για δύο βασικά ζητήματα, απαραίτητα για την έλευση μεγαλύτερου (Dash 400) αεροπλάνου (κάτι που θέλει τόσο ο Δήμος και οι κάτοικοί του όσο και η αεροπορική εταιρία Aegean Airlines που έχει το μεταφορικό έργο στην Ελλάδα): α)να επεκτείνουμε το διάδρομο στα 1200 ωφέλιμα μέτρα και β) να ταπεινωθεί ο λόφος που βρίσκεται κοντά στο διάδρομο. Αυτές οι δύο ενέργειες θα δώσουν τη δυνατότητα να έρχονται αεροπλάνα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και να υπάρξει η απαραίτητη κατά τη γνώμη μου σύνδεση με χώρες του εξωτερικού και δη με τις γείτονες, όπως η Τουρκία. Στις 17 Δεκεμβρίου τα τεύχη δημοπράτησης ήταν έτοιμα και είχαν εγκριθεί, αλλά οι εκλογές μάς πήγαν πίσω και πλέον είναι άγνωστο το πότε θα έχουμε εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όσον αφορά στο ζήτημα των ενδοκυκλαδικών συγκοινωνιών, η παρέμβαση που έχουμε κάνει όλοι οι φορείς των Κυκλάδων είναι το Υπουργείο να πάρει την απόφαση να μας δώσει αξιόπλοα και αξιοπρεπή πλοία, που θα είναι απόλυτα συνεπή στις υποχρεώσεις τους ώστε να μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους επισκέπτες, αλλά κυρίως με τους κατοίκους των νησιών που περιμένουν το πλοίο της άγονης γραμμής είτε για ανεφοδιασμό είτε για μετακίνηση προς διοικητικά κέντρα για προσωπικές ή άλλες υποθέσεις. Και με την υπάρχουσα κατάσταση, όπως έχετε αντιληφθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει» 

Πηγή: Κυκλαδική 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες