Ανησυχία στους κτηνοτρόφους «Προσβάλλονται από Οζώδη δερματίτιδα τα βοοειδή»

Σε μαζικούς εμβολιασμούς προχωρούν οι υπηρεσίες της Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου στα βοοειδή, προκειμένου να οχυρωθεί και να προστατευτεί ο ζωικός πληθυσμός από την Οζώδη Δερματίτιδα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου κ. Ηλία Οικονομίδη, που μίλησε στην «δημοκρατική», η ασθένεια αυτή παρουσιάστηκε πέρσι σε περιοχές της Ελλάδας, και δεν είναι μεταδοτική για τον άνθρωπο: «Η Οζώδης Δερματίτιδα προσβάλλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό με κυριότερα συμπτώματα:

α) επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),

β) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος,

γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,

δ) πυρετός,

ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,

στ) χωλότητα,

ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.

Η οζώδης δερματίτιδα ανήκει στα εξωτικά νοσήματα, δηλαδή νοσήματα που δεν υπήρχαν στην Ευρώπη και εμφανίσθηκαν μέσω της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Στην Ελλάδα, εμφανίσθηκαν κρούσματα το 2016 σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία. Ωστόσο, επειδή υπήρχαν και κρούσματα σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών στα βοοειδή για το συγκεκριμένο νόσημα.

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα στα νησιά αλλά επειδή βρίσκονται (γεωγραφικά) στην πρώτη γραμμή και κοντά στην Τουρκία, υπάρχει πάντα η σχετική ανησυχία. Γι αυτό κι εμείς ως Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου έχουμε ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από τις αρχές του έτους, και θα συνεχίσουμε σε όλα τα νησιά. Αυτό, βέβαια πρέπει να γίνει και στις Κυκλάδες, γι αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη και τις υπηρεσίες που πρέπει να συντονιστούν για να γίνουν οι εμβολιασμοί» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος και η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου εφιστά την προσοχή όλων των συναρμοδίων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων αλλά και όλων των εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

Σημειώνεται πως στα Δωδεκάνησα, ο συνολικός ζωικός πληθυσμός είναι 5.860 βοοειδή –καταγεγραμμένα, καθώς το κάθε ζώο έχει ατομικό διαβατήριο- σε 449 εκτροφές ενώ στις Κυκλάδες το νούμερο είναι μεγαλύτερο, με 13.582 βοοειδή.

Έκτακτες προσλήψεις  κτηνιάτρων

Το πρόβλημα βέβαια, συνίσταται στην επάρκεια των κτηνιάτρων στα νησιά καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός. Προς το παρόν, έχουν οριστεί ζώνες εμβολιασμών με πρώτη τα νησιά που βρίσκονται πλησίον της Τουρκίας. Αμέσως επόμενη ζώνη είναι οι Κυκλάδες. «Ευτυχώς δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Εάν υπήρξε η παραμικρή υποψία θα προχωρούσαμε σε θανάτωση και ενταφιασμούς ζώων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν την δημόσια υγεία γι αυτό και ενέκρινε πρόγραμμα για να προκηρύξουμε τρεις θέσεις κτηνιάτρων για την Ρόδο, την Κω και την Κάρπαθο –καθώς πρέπει να υπάρξει προστασία στις περιοχές. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται ανά κτηνοτροφική μονάδα», εξήγησε ο Διευθυντής της διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου.

Μέτρα Πρόληψης της Οζώδους Δερματίτιδας

• Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα

• Αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Τουρκία

• Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και σε επίπεδο πρόληψης δίνει κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή της ασθένειας των βοοειδών… Τι αναφέρει ανάμεσα στα άλλα; «Στόχος της πολιτείας για την προστασία της βοοτροφίας από  τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του νοσήματος  (προκαλεί σοβαρή μόνιμη βλάβη στα δέρματα, μείωση στην αύξηση του σωματικού βάρους, προσωρινή ή οριστική παύση της παραγωγής γάλακτος και προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα), με δυσμενείς επιπτώσεις και στον τομέα μεταποίησης ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων, είναι η επέκταση των εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό των βοοειδών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας.        

Καλούμε τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους  Κτηνιατρικές  Υπηρεσίες  για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών των ζώων τους.

Οι εμβολιασμοί  θα πραγματοποιούνται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς και από ιδιώτες κτηνιάτρους που συμμετέχουν στα πλαίσια πρόληψης εμφάνισης  του νοσήματος. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες.  Οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί  και απαραίτητοι για την απρόσκοπτη παροχή οικονομικών μέσων στήριξης (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κ.λ.π.) των κτηνοτρόφων καθώς και για την αποτροπή διασποράς του νοσήματος μέσω ανεμβολίαστων ζώων (διοικητικές -ποινικές κυρώσεις).

Επισημαίνουμε ότι ο εμβολιασμός των ζώων για την οζώδη δερματίτιδα δεν επηρεάζει την παραγωγική τους ικανότητα, παρά μόνο παρέχει την απαραίτητη άμυνα –μέσω αντισωμάτων- για το νόσημα.

Αποβλέπουμε στην αμέριστη συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων και των φορέων τους για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/νση Κτην/κής Δωδεκανήσου 2241364877          

Δ/νση Κτην/κής Κυκλάδων        22810 82380

Τμήμα Κτην/κής Κω          2242057941

Τμήμα Κτην/κής Κέας       22880 22327

Τμήμα Κτην/κής Νάξου    22853 61440

Τμήμα Κτην/κής  Άνδρου 22820 22819

Τμήμα Κτην/κής Τήνου    22830 22321

Τμήμα Κτην/κής Θήρας    22860 23141

Αγρ.Κτην/ρείο Κύθνου     22810 31490

Τμήμα Κτην/κής Πάρου    22840 21228

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News