Ανθρωπιστική κρίση και αιτήσεις

Οι αριθμοί ουκ ολίγες φορές λένε την αλήθεια. Και είναι «αδίστακτοι»: Τις 60.540 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μια εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων. Από το σύνολο των αιτήσεων, 31.308 υποβλήθηκαν ιδιωτικά, ενώ σε ΚΕΠ 29.232. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (20.635), ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (1.206) και τελευταίες είναι αυτές για την δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (622). Επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (17.936), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (5.595) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (5.595). Αρκετά υψηλός είναι ο αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (14.121).

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής. Με ανακοίνωση που υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μανιός ενημερώνει τους δημότες ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη πολιτών στο «Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου 2015.

Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θεσπίστηκε με τον Ν. 4320/2015 (ΦΕΚ 29/Α/2015) και εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθ. 494/7-4-2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 577/Β/2015).

Οι παροχές του Προγράμματος αφορούν σε:

Δωρεάν επανασύνδεση κομμένης ηλεκτρικής παροχής στην κύρια κατοικία και παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος 300 kwh ανά μήνα.

Επίδομα ενοικίου: 70 € /μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30€/ μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 220€ μηνιαίως.

Επιδότηση σίτισης: Δίνεται υπό μορφή ηλεκτρονικής κάρτας για την προμήθεια τροφίμων από καταστήματα. Κάθε μήνα η κάρτα πιστώνεται με το δικαιούμενο ποσό (70€/μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30€/ μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 220€ μηνιαίως).

Η αίτηση υποβάλλεται:

Ηλεκτρονικά, σε ειδική εφαρμογή που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη χρήση των κωδικών των δικαιούχων στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (κωδικοί TAXIS-net) ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Μετά τα ανωτέρω, καλούμε τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες φτώχειας, να απευθυνθούν στα Κ.Ε.Π. του Δήμου μας, οι υπάλληλοι των οποίων είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την παροχή πληροφόρησης για τις οικονομικές προϋποθέσεις ένταξης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλης λεπτομέρειας που σχετίζεται με την εφαρμογή του Προγράμματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News