Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΑντρια Ζαφειράκου: Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου για το 2018

Αντρια Ζαφειράκου: Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου για το 2018

|

Η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου αναδείχθηκε “Παγκόσμια Δασκάλα” για το 2018 κερδίζοντας ένα εκατ. δολάρια –  Χαιρετάει μαθητές σε 35 γλώσσες – Τι δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (δείτε βίντεο) 

Μια δασκάλα που έμαθε να χαιρετά καθημερινά τους μαθητές της σε 35 γλώσσες, σε ένα φτωχό σχολείο σε προάστιο του Λονδίνου, έχει κέρδισε για το βραβείο του Παγκόσμιου Δασκάλου και ένα εκατομμύριο ευρώ Η ελληνικής καταγωγής δασκάλα, Αντρια Ζαφειράκου (Andria Zafirakou) είναι η μεγάλη νικήτρια του Global Teacher Prize 2018, με αποτέλεσμα να λάβει βραβείο αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, στο «Global Education and Skills Forum» που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. 

Eργάζεται στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, κέρδισε το βραβείο Global Teacher του Varkey Foundation, που θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελμα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους, χαρακτηρίστηκε ως «φαινόμενο δασκάλας και αρχηγού, που καθοδηγείται από ηθική και μια παθιασμένη επιθυμία να δίνει σε κάθε μαθητή στο σχολείο της τον κόσμο». Οι κριτές την ενέκριναν για το ετήσιο Βραβείο Παγκόσμιου Δασκάλου του ιδρύματος Varkey μετά από ακρόαση σχετικά με το πώς τα πηγαίνει με τις οικογένειες στην διαφορετική της κοινότητα. Η ομογενής κατάφερε να κερδίσει 30.000 υποψηφίους απ’ όλο τον κόσμο και να λάβει το πολυπόθητο βραβείο για “τη δουλειά της στην πόλη του Λονδίνου, τη βοήθεια που προσφέρει στους μαθητές ώστε να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείας σε έναν δήμο με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα και σε μια περιοχή που τα αγγλικά ομιλούνται συνήθως ως δεύτερη γλώσσα στο σπίτι”όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα που απέστειλε το “Associated Press”. Να προσθέσουμε ότι το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα της καταβληθεί σε μια περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Στην περιοχή όπου διδάσκει, ομιλούνται 130 διάλεκτοι, οπότε προκειμένου να συνεννοείται με τους μαθητές έχει μάθει αρκετές φράσεις και χαιρετισμούς σε άλλες γλώσσες, ενώ πολλές φορές επισκέπτεται τα παιδιά και στο σπίτι τους ώστε να ενισχύσει τους δεσμούς τους με το σχολείο.   Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας και πολλοί από τους μαθητές του προέρχονται από σπίτια που κατοικούν πολλές οικογένειες μαζί. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών που διδάσκει προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, με κάποιους από τους γονείς να δυσκολεύονται να μιλήσουν αγγλικά. Ορισμένοι, δε, εκ των μαθητών της έχουν εκτεθεί σε βία προερχόμενη από συμμορίες, ενώ ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα. Σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει γέφυρες μέσα στη σχολική κοινότητα, έμαθε να χαιρετά και στις 35 γλώσσες που μιλάνε οι μαθητές της, ώστε να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους αλλά και με τους γονείς τους, στην είσοδο του σχολείου. Μεταξύ αυτών είναι τα πορτογαλικά, τα χίντι, τα ταμίλ, τα αραβικά, τα ρουμανικά, τα πολωνικά και τα ιταλικά.  «Αν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και να εκτιμήσει το υπόβαθρό σας, τότε αυτό είναι ξεχωριστό», δήλωσε η Άντρια Ζαφειράκου, προσθέτοντας πως το να χαιρετά κάποιον στην γλώσσα του «βοηθάει στην άρση των φραγμών και επιτρέπει στις οικογένειες να εμπλακούν περισσότερο στη σχολική κοινότητα».

Ένας εκπρόσωπος του βραβείου είπε: «Η Άντρια πηγαίνει ενάντια στο κύμα, αξιοποιώντας το χρόνο της για να καταλάβει τις ζωές των μαθητών πέρα από το σχολείο, επισκεπτόμενη τα σπίτια τους, ανεβαίνοντας μαζί τους στο λεωφορείο και μερικές φορές στέκεται στην πύλη του σχολείου με αστυνομικούς για να καλωσορίσει τους μαθητές στην αρχή της σχολικής ημέρας. Έχει μάθει επίσης τους βασικούς χαιρετισμούς σε πολλές από τις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να σπάσει τα εμπόδια και να βοηθήσει αποφασιστικά στην έναρξη σχέσεων με τους γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων δεν μιλούν αγγλικά».

Αποδεχόμενη το βραβείο, η Άντρια Ζαφειράκου δήλωσε: «Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι πως όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτιτ, ο,τιδήποτε κι αν τους λείπει από τη ζωή τους ή τους πονάει, το σχολείο μας τους ανήκει. Αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις 6 το πρωί, τότε σίγουρα θα υπήρχε μια ουρά παιδιών να περιμένουν απ’ έξω από τις 5. Είναι φαινόμενο».

Σε βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της τελετής βράβευσης η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι της έδωσε συγχαρητήρια, σχολιάζοντας: «Έχετε επιδείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά σας. Το να είσαι καλός δάσκαλος απαιτεί αντοχή, εφευρετικότητα και γενναιόδωρη καρδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μοιράζεστε καθημερινά με τους μαθητές σας. Οπότε, σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε».

Ως μέλος του συμβουλίου του σχολείο, η Ζαφειράκου ξανασχεδίασε το πρόγραμμα σπουδών για να το φέρει πιο κοντά στη ζωή των μαθητών της. Βοήθησε ένα δάσκαλο μουσικής να ξεκινήσει μια χορωδία με μαθητές από τη Σομαλία και επίσης πρωτοπορεί σε αθλήματα μόνο για κορίτσια, ώστε ακόμη κι εκείνα που ανήκουν σε συντηρητικές οικογένειες να μπορούν να συμμετέχουν. Οι υπόλοιποι φιναλίστ από τις 30.000 συμμετοχές από 173 χώρες, προέρχονται από την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία, τις Φιλιππίνες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και τη Νορβηγία. Τους κορυφαίους 10 συνεχάρη ο Μπιλ Γκέιτς, που δήλωσε πως ένας σπουδαίος δάσκαλος, μπορεί να είναι ο «σημαντικότερος παράγοντας» για το αν οι μαθητές θα έχουν σπουδαία μόρφωση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα lifo.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν