Αρκιοί: άνοιξε το μοναδικό σχολείο στην Ευρώπη με έναν μαθητή

Τον περασμένο Ιούνιο πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα έχει μία ακόμη πρωτιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει έναν μαθητή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα ολόκληρο νησί…. Αναφερόμαστε στους Αρκιούς, στα Ανατολικά Δωδεκάνησα και οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα σε Πάτμο (ανήκουν διοικητικά), Λέρο και Λειψούς…. Πέρυσι, στο σχολείο βρέθηκε η Σίλια Δημητρακοπούλου, μία εκπαιδευτικός που προέρχονταν από τα βόρεια προάστια της Αθήνας, σε μία ξεχωριστή εμπειρία… Όπως είχε δηλώσει στην «Καθημερινή» γελώντας «Το ανέκδοτο είναι ότι την προηγούμενη χρονιά εγώ υπηρετούσα στην Εκάλη! Τους Αρκιούς δεν τους ήξερα καν. Αυτό με προστάτευε με έναν τρόπο, αν και το βλέμμα των συναδέλφων μου στην Πρωτοβάθμια όταν άκουσαν πού θα πάω έλεγε πολλά»… 
Μάλιστα, δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη της εμπειρία στο νησί «όταν άνοιξε η μπουκαπόρτα του πλοίου είδα μπροστά μου είκοσι ανθρώπους που έλεγαν “καλώς ήρθες δασκάλα!”. Από τότε το όνομά μου το έχω ξεχάσει. Εδώ είμαι “η δασκάλα”, στον δρόμο θα μου πουν “καλημέρα δασκάλα”. Ήταν σαν να βρέθηκα ξαφνικά στη δεκαετία του ’50. Το αισθάνομαι από τότε πολύ έντονα αυτό». Κάτι σαν τη «Δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά»….

Φέτος, στους Αρκιούς έχουμε άλλη δασκάλα… Ο μαθητής πάντως παραμένει ένας. Ο Χρήστος (γόνος πολύτεκνης επταμελούς οικογένειας κτηνοτρόφων) που έχει ως συντροφιά τον αμέσως μεγαλύτερο αδελφό του, ο οποίος ενώ θα μπορούσε από πέρυσι να φοιτά στο Γυμνάσιο, δεν μπόρεσε να συνεχίσει γιατί πολύ απλά το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι στην Πάτμο…

Και ο Χρήστος φέτος έχει ως δασκάλα, την Μαρία – Φαίδρα Τσιαλέρα, Θεσσαλονικιά που έχει πολιτογραφηθεί Δωδεκανήσια αφού βρίσκεται και διδάσκει στα σχολεία των νησιών για 17 χρόνια (13 χρόνια στη Λέρο και 4 στους Λειψούς).  Αγιασμός δεν έγινε αφού παπάς δεν υπάρχει στο νησί, όμως το κουδούνι χτύπησε κανονικά όπως σε όλα τα σχολεία της χώρας σήμερα το πρωί. Μάλιστα, η δασκάλα έφτασε με την οικογενειακή βάρκα – ο σύζυγός της που δραστηριοποιείται στην Πάτμο έχει βάρκα – και μετέφερε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την λειτουργία του σχολείου και για την διαμονή της στο νησί.

 «Ήταν το όνειρο μου να αναλάβω δασκάλα στους Αρκιούς και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη που έρχομαι στο νησί» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασκάλα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα. Και συνεχίζει «Το 2007 όταν ήμουν δασκάλα στη Λέρο είχα μία μαθήτρια από τους Αρκιούς και μαθαίνοντας τότε για το νησί και για τον αγώνα επιβίωσης που έδιναν -και δίνουν- οι κάτοικοί του ήθελα από τότε να έρθω. Είμαι η μοναδική μόνιμη εκπαιδευτικός που διορίζομαι στους Αρκιούς» και σημειώνει άμεσα ότι μπορούσε να διοριστεί σε όποιο σχολείο ήθελε, αλλά το δημοτικό σχολείο των Αρκιών, ήταν στην αίτηση της, η μόνη επιλογή.

Ήδη, από τις προηγούμενες μέρες η κ. Τσιαλέρα είχε μεταβεί στους Αρκιούς για να δει την κατάσταση του σχολείου και του οικήματος στο οποίο θα διαμένει, και σήμερα επιστρέφει κανονικά για να ξεκινήσει τα μαθήματα. «Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για το σχολείο και το νησί» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιαλέρα η οποία θα διαμένει στο νησί, αλλά τα Σαββατοκύριακα θα επιστρέφει στους Λειψούς, όπου βρίσκεται ο σύζυγος της. «Είμαι συνειδητοποιημένη για το τι θα αντιμετωπίσω και θα κάνω κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το σχολείο» τονίζει η κ. Τσιαλέρα, που δεν κρύβει την πρόθεση της να αποτελέσει το σχολείο σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ήδη έχει δρομολογήσει λύσεις σε σειρά προβλημάτων που αφορούν τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, σε προβλήματα του κτιρίου, στην επικοινωνία και άλλα.

Το ζητούμενο είναι βέβαια να μπορέσει το σχολείο να συνεχίσει την λειτουργία του και προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχουν μαθητές. Στο νησί εκτός του Χρήστου, υπάρχει μόνο ένα ακόμα παιδί, που θα μπορέσει να πάει στο σχολείο σε τρία χρόνια και όλοι ευελπιστούν ότι η οικογένεια του θα παραμείνει στο νησί και δεν θα χρειαστεί να μεταβεί σε άλλη περιοχή.