Διακρίσεις για τα Ναξιώτικα τυριά

Την ώρα που η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ έδινε δυναμικό παρών στο εξωτερικό και δη στην SIAL PARIS 2016 τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στο κόσμο (σ.σ. διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια) εντός των συνόρων είχαμε τη διοργάνωση του “ Athens Cheese & Food Festival». Ενός φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού” με περισσότερους από 800 κωδικούς και ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια και τη συνένωση των καταξιωμένων “Agro Quality Festival” και “Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού”, δύο εμπορικών festivals που πραγματοποιούνται από το 2008 στα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο το λεκανοπέδιο, αλλά και εμπορικών αντιπροσώπων απ’ όλη την Ελλάδα.

Στόχος

Και το τριήμερο 14 – 16 Οκτωβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εκατοντάδες παραγωγοί τυριού και εκλεκτών ποιοτικών προϊόντων απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας έδωσαν δυναμικό παρών εκθέτοντας τη δουλειά τους… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Τυρί είναι εκλεκτή τροφή, συνδυάζει την υγεία με την απόλαυση, προσφέρει θρεπτικές ουσίες, ταιριάζει σε κάθε περίσταση και επιπλέον είναι μία διεθνής τάση η ύπαρξη ποικιλίας τυριών σε κυρίως γεύματα ενώ συνδυάζεται επιτυχημένα με κρασί . Η τάση αυτή μεταφέρει τις αξίες της υγείας μέσω της καλής διατροφής , της συνύπαρξης σε κοινωνικά σύνολα και εκφράζει πλήρως το νέο τρόπο διατροφής και ζωής ο οποίος είναι λιτός, ορθολογικός και επιλεκτικός. Οπότε και οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάθε είδος τυριού ενώ υπήρξε και κλήρωση με τους νικητές να παίρνουν το «Τυρί της Χρονιάς»

Βράβευση Νάξου

Και είδαμε τη Νάξο να έχει μία πολύ δυνατή εκπροσώπηση. Το οικογενειακό τυροκομείο της οικογένειας Μπαμπούνη βραβεύτηκε (στα πλαίσια του 4ου Διαγωνισμού Ελληνικών Τυριών και Γαλακτοκομικών προϊόντων με παρουσία 150 τυριών) με το αργυρό μετάλλιο για το Αρσενικό Νάξου, πεπαλαιωμένο τυρί 16 μηνών και όπως σημειώνεται στην σχετική ιστοσελίδα της επιχείρησης «Με περισσή χαρά και συγκίνηση λαμβάνουμε το αργυρό μετάλλιο της διοργάνωσης, που για εμάς είναι ένας ακόμα λόγος να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι και την ίδια πίστη στους πατροπαράδοτούς μας τρόπους μια δουλειά, στην οποία έχουμε επενδύσει τους κόπους μιας ζωής». Και το Τυροκομείο του Κουφόπουλου είχε επίσης διακρίσεις λαμβάνοντας το χάλκινο βραβείο σε τρία προϊόντα: Γραβιέρα ΠΟΠ, Αρσενικό και τυρί με πιπεριά. Δείγμα ότι εκτός από τα προϊόντα της Ένωσης και τα άλλα τυροκομεία του νησιού είναι σε θέση να προσφέρουν καταπληκτικής ποιότητας προϊόντα στους επισκέπτες…  
Πανδαισία γεύσεων

Και το ευχάριστο είναι ότι οι επισκέπτες του «Athens Cheese & Food Festival» βρέθηκαν σε μία γιορτή καλών προϊόντων διατροφής σε συνδυασμό με όλες αυτές τις αξίες με βασικό όραμα και επιθυμία το μήνυμα σε κάθε φεστιβάλ θα μπορούν να απολαμβάνουν μία γαστρονομική πανδαισία, ένα υπερθέαμα από καταξιωμένους chef. Και στο κοινό προσφέρθηκαν ανάμεσα στα άλλα: πιτιά Νισύρου, μαραθοτηγανίτες Σερίφου, κολοκυθοκεφτέδες Ρόδου, αρντιστά Αστυπάλαιας, μιρμιζέλι Καλύμνου, μπουρμπουρέλια Κεφαλονιάς, πουλέντα Ιθάκης, φάβα Αμοργιανό, ντάκος Κρητικός, χαλβάς Νάξου, Παριανή μακαρονάδα, ξεροτήγανα Λέρου, Τηνιακή πατατού, κατημέρια ανεβατά Σάμου, φακόρυζο Χάλκης και πολλά ακόμη τοπικά προϊόντα.

Οσο για τις gourmet συνταγές, που απόλαυσε το κοινό; Πάρτε μία γεύση: ριζότο με σαρδέλες και λαχανικά, μπριάμ με λαχανικά και φέτα, ζυμαρικά με λουκάνικα και τυρί, στραπατσάδα με σουτζούκι, ζυμαρικά με λαχανικά και σάλτσα τομάτας, βαλσάμικο & πιπεριά, πανσέτα χοιρινή, με σάλτσα ντομάτα, λιαστή ντομάτα, φέτα και σάλτσα ούζο, κους κους με λαχανικά και λαδοτύρι,μπρουσκέτες με ντομάτα και φέτα, σαχανάκι με κεφαλοτύρι και γραβιέρα, μιλφέι με λαχανικά, γραβιέρα και σάλτσα ντομάτα με πορτοκάλι, σκραμπλ αυγών, με παστουρμά και λαχανικά, καγιανά με φέτα και σάλτσα ντομάτα με θυμάρι, χυλοπίτες με μανιτάρια και γραβιέρα, τηγανιά με γραβιέρα και λιαστή ντομάτα, ριζότο με λαχανικά, λιαστή ντομάτα και ελιές και μους γιαουρτιού με φέτα και μαρμελάδα. Και καλή σας όρεξη…