Δημοτικό Σχολείο Ερεικούσας: Σιωπητήριο μετά από 100 χρόνια

Κι ενώ στους ακριτικούς Ακριούς στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας έχουμε έναν μαθητή στο Δημοτικό σχολείο, στα βόρεια σύνορα, στο αντίστοιχο σχολείο που βρίσκεται στην Ερεικούσα, στα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας, δεν έμεινε κανείς… Αποτέλεσμα; Το πέτρινο μονοθέσιο σχολείο που χτίστηκε πριν από έναν αιώνα, χθες, 11η Σεπτεμβρίου 2017, στην πρώτη ημέρα του σχολικού έτους να είναι κλειστό. Ο λόγος; Η έλλειψη μαθητών.

"Δυστυχώς δεν είχε καθόλου παιδιά φέτος και έτσι το σχολείο δεν θα λειτουργήσει για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Πέρσι λειτούργησε με μόνο δύο μαθητές. Μακάρι να έχουμε παιδιά στο μέλλον. Το σχολείο ακόμη και με ένα μαθητή θα ξανανοίξει και θα λειτουργήσει κανονικά όπως όλα τα σχολεία της Περιφέρειας" όπως ανέφερε  στο kerkyasimera.gr ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης για τα Ιόνια νησιά Κώστας Γκούσης.

Το πέτρινο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Ερεικούσσας ήταν και το μόνο που είχε απομείνει «ζωντανό» στα Διαπόντια Νησιά, τα τελευταία βορειοδυτικά ακρωτήρια της Ελλάδας, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι, τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι δύο από τους τρεις, πέρυσι, μαθητές του σχολείου μετοίκησαν με την οικογένειά τους στην Αθήνα, ενώ ο τρίτος ο Ρενάτο, αλβανικής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ερεικούσσας, φέτος ακολουθεί τις σπουδές του στο Γυμνάσιο.

Το Δημοτικό Σχολείο της Ερεικούσσας, που είχε χτιστεί το 1920, με δωρεά της οικογένειας Α. Συγγρού, «κλείδωσε» μέσα του ιστορία περίπου εκατό χρόνων, αφήνοντας σήμερα πίσω του ένα νησί γερόντων που αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια και τις στιγμές που το νησί έσφυζε από παιδικές φωνές και από ζωή. Σύμφωνα με τα αρχεία του σχολείου, ο μέγιστος αριθμός εγγραφέντων μαθητών ήταν το 1934, όπου φοίτησαν ακριβώς 100 μαθητές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γηραιότερων εν ζωή που φοίτησαν εδώ, το σχολείο λειτουργούσε πρωί και απόγευμα με δύο βάρδιες, με την ίδια/ο  δασκάλα/ο, καθώς υπάρχει μία μόνο αίθουσα διδασκαλίας.

Καμμένος και υποσχέσεις

Κατά την περσινή περιοδεία του στο βορειοδυτικό σύνορο της χώρας, τα Διαπόντια νησιά, την Ερεικούσσα και τους Οθωνούς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, επισκεπτόμενος το δημοτικό σχολείο, είχε ανακοινώσει την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας να δώσει τη δυνατότητα σε δύο πολύτεκνες άνεργες ελληνικές οικογένειες, εφόσον το επιθυμούν, να εγκατασταθούν στο νησί με τη στέγη και όλα τα έξοδα διαβίωσης καλυμμένα, ώστε να αποκτήσει το σχολείο περισσότερους μαθητές. Αυτό αναμένουν σήμερα και οι κάτοικοι της Ερεικούσσας.

 «Η παρουσία των ακριτών στα νησιά είναι ένα εθνικό έργο διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας και αν τα νησιά εγκαταλειφθούν, τότε δεν θα πάψει μόνο να υπάρχει ζωή εκεί, αλλά θα πάψει να υπάρχει η παρουσία της πατρίδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας» δήλωσε τον περυσινό Δεκέμβριο κατά την επίσκεψή του στην Ερεικούσσα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Όμως έμειναν οι υποσχέσεις. Και το σχολείο προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας. Με την ευχή να ανοίξει σύντομα…

Πληροφορίες για το σχολείο στην ιστοσελίδα