Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΔωδεκάνησα - Αρκιοί: Παρέλαση αφιερωμένη στους κατοίκους στα Λέβιθα και την Κίναρο

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Παρέλαση αφιερωμένη στους κατοίκους στα Λέβιθα και την Κίναρο

|

Ο Χρήστος από τους Αρκιούς, ο μοναδικός μαθητής του Σχολείου στο νησί των Δωδεκανήσων, την Κυριακή σήκωσε τη σημαία. Και αφιέρωσε την όλη εκδήλωση στην κυρά Ρηνιώ, στην Κίναρο και στην οικ. Καμπόσου, στην νήσο Λέβιθα.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μας με τη μητέρα Ελλάδα. Μια δύσκολή χρονιά για  ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για τη μικρή μας Ελλάδα.

Φέτος θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.  Δυστυχώς τα μουσεία είναι κλειστά. Οι εορτασμοί  δεν πραγματοποιούνται και ο κόσμος αναμένει σιωπηλός να μεταβεί στην κανονικότητα.

Στους Αρκιούς όμως , στο νησί της μοναχικότητας, τιμούν για άλλη μια χρονιά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μας με εορτάστηκες εκδηλώσεις. Που ειδικά  για φέτος 7 Μαρτίου του 2021, το δημοτικό σχολείο των Αρκιών αφιέρωσε στην κυρά Ρηνιώ, στην Κίναρο και στην οικ. Καμπόσου, στην νήσο Λέβιθα.

Τελευταία χρονιά που γιορτάζουμε την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μαζί με το δημοτικό σχολείο Αρκιών, την υπερήφανη και δραστήρια δασκάλα και το μικρό μας πρίγκιπα Χρήστο. Το μοναδικό μαθητή των Αρκιών που φέτος τελειώνει το δημοτικό. «Παρελάσαμε και φέτος. Όλοι μαζί στο νησί είμασταν επτά με οκτώ άτομα, και σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ μας. Σήμερα είχε πολύ κρύο και αέρα και ο κόσμος προσπαθούσε να προφυλαχτεί». Μας λέει ενθουσιασμένη η Μαρία Τσιαλέρα.

Ο άνθρωπος που δε λογαριάζει τον κακό καιρό και συνεχίζει: «Ο Χρήστος ήταν αγέρωχος και καλύτερος από ποτέ. Συγκινήθηκα υπερβολικά. Είναι η τελευταία παρέλαση για την Επέτειο της Ενσωμάτωσης, τουλάχιστον για τα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου». Μας λέει η Μαρία. Κι επειδή είχαμε τη χαρά τον Οκτώβρη λίγο πριν την καραντίνα να βρεθούμε ως humanstories.gr στο νησί των Αρκιών και να ζήσουμε από κοντά παρόμοιες εκδηλώσεις του σχολείου, η συγκίνηση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να σας περιγράψουμε με μία λέξη.

Η ευχή της Μαρίας;  «Του χρόνου Σημαιοφόρος στην Α΄Γυμνασίου»

Δασκάλα και μαθητής με αυτή την επετειακή γιορτή φώναξαν σε όλους δυνατά ότι αυτή τη φετινή τους παρέλαση την αφιερώνουν στα νησιά Λέβιθα και Κίναρο και στους ανθρώπους που τιμούν την Ελλάδα μένοντας σε αυτά.  «Γιατί κι εκεί σ’ αυτά τα νησιά, ζούνε ολομόναχοι κάποιοι «Φύλακες του Αιγαίου», που το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους τιμήσουμε κάνοντας αναφορά στα πρόσωπά τους…». Τελειώνει η Μαρία Τσιαλέρα, δασκάλα του δημοτικού Σχολείου Αρκιών.

9 Ιανουαρίου του 1948, τα νησιά της Δωδεκανήσου. Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Σύμη, Κως, Λέρος, Τήλος και Καστελλόριζον ως και οι παρακείμενες νησίδες προσάπτονται στο ελληνικό κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947.  7 Μαρτίου 1948 ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη