Δωρόθεος Β'... Ο Επίσκοπος της Αγάπης

Στα 16 χρόνια της Αρχιερατείας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ ανεδείχθη Επίσκοπος της έμπρακτης αγάπης προς το ποίμνιό του, στους αγώνες και τις αγωνίες του οποίου δίνει πάντα και πρώτος το «παρών».

Στα δύσκολα αυτά χρόνια, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄ βρέθηκε και βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες του, να απαλύνει τον πόνο του, να τον στηρίξει στις δυσκολίες του και να τον ενισχύσει στις προσπάθειές του για μια καλύτερη ζωή.

Οι πόρτες της καρδιάς και της Μητρόπολής του είναι πάντα ανοιχτές σε όποιον προσφεύγει και καταφεύγει σ’ αυτές.

Η αγάπη του, χωρίς όρους και όρια, αγκαλιάζει κάθε αναγκεμένο συνάνθρωπό μας και εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, με αποπληρωμή λογαριασμών, ενοικίων, νοσηλείων, φαρμάκων, κλπ, με χορήγηση τροφίμων, με προσφορά «δεκατιανών» σε μαθητές, με ετήσιες ενισχύσεις σε Φοιτητές και Σπουδαστές.

Ο ίδιος βρίσκεται κοντά σε κάθε άνθρωπο, ακόμα κι αν αυτός θεωρείται «περιθωριακός», με κίνδυνο ακόμα και να παρεξηγηθεί από όσους λησμονούν το λόγο του Χριστού «εν φυλακή ήμην και ήλθατε προς με», αλλά στο τέλος πάντα δικαιώνεται!

Ιδιαίτερα ευαίσθητος σε κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας, πρωτοστατεί με πρωτοβουλίες, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, προτάσεις και παρακλήσεις, ώστε να λυθεί η μεγάλη εκκρεμότητα του «Νεωρίου», να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα όσα τους οφείλονται και να μπορέσει η επιχείρηση να συνεχίσει την άκρως σημαντική για την οικονομία, την κοινωνία και την ανάπτυξη της Σύρου λειτουργία του.

Αναφορικά με την 16η επέτειο από την εκλογή του, προχώρησε σε δήλωση ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου εκπροσωπώντας σύσσωμο τον ιερό κλήρο της Σύρου. Ακολουθεί αυτούσια η σχετική δήλωση, στο περιεχόμενο της οποίας “φωτίζεται” το σπουδαίο έργο του προς τους ανθρώπους, με τον ιερό κλήρο του νησιού να υπογραμμίζει κατηγορηματικά την υπερηφάνεια του για τον πνευματικό πατέρα όλων.

“Ένας Πατέρας γεμάτος στοργή και διαρκή μέριμνα για τα παιδιά του”

Πέρασαν 16 χρόνια από εκείνο το μεσημέρι της Παρασκευής, 14 Δεκεμβρίου του 2001, όταν οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Ναών της Σύρου και των άλλων ένδεκα νησιών της Ιεράς μας Μητροπόλεως ανήγγειλαν την εκλογή του Αρχιμ. Δωρόθεου Πολυκανδριώτη σε Μητροπολίτη Σύρου.

Και σήμερα, 16η επέτειο της εκλογής του, οι Κληρικοί της Σύρου, μετά λόγου γνώσεως και ευθύνης αναφωνούμε ότι όντως “τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς”!

Η αγάπη του Θεού μας έδωσε ένα ευλογημένο Επίσκοπο, έναν Επίσκοπο της αγάπης, της ενότητας, της συνδιαλλαγής, της έμπρακτης φιλανθρωπίας, της μακροθυμίας, της ανεξικακίας, της διαρκούς και ανύστακτης φροντίδας για το ποίμνιό του, ένα ακαταπόνητο σπορέα του Λόγου του Θεού, που διασχίζει με κάθε πρόσφορο μέσο στεριά, θάλασσα και ουρανό, αψηφώντας τρικυμίες και κακοκαιρίες, για να βρεθεί κοντά στο λαό και του μικρότερου νησιού και της πλέον ολιγάνθρωπης Ενορίας…

Ένα αληθινό Επίσκοπο του Χριστού, ο Οποίος, εν τω προσώπω του «επεσκέψατο τον λαόν αυτού», ένα αληθινό Πατέρα, που συμπάσχει στους κόπους των παιδιών του, δακρύζει στους πόνους τους, συμμερίζεται τις αγωνίες της καθημερινότητας τους και αγωνίζεται για την πρόοδο και την προκοπή τους, ένα Πατέρα γεμάτο αγάπη, στοργή και μέριμνα διαρκή για τα παιδιά του, χάρη στον οποίο εκατοντάδες οικογένειες εφοδιάζονται με τρόφιμα, και εκατοντάδες εμπερίστατοι συνανθρωποί μας ενισχύονται οικονομικά στην αποπληρωμή χρεών, λογαριασμών, φαρμάκων, νοσηλείων και στην κάλυψη άλλων βιοτικών τους αναγκών, ενώ εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές ενισχύονται έκτακτα και τακτικά!

Αμνησίκακος, ανεξίκακος και συγχωρητικός προς όλους όσοι τον στενοχωρούν, τον πικραίνουν, τον κατηγορούν ή τον συκοφαντούν, επιλέγει το δύσκολο δρόμο της σιωπής και της φαινομενικής αδυναμίας της αγάπης.

Γι` αυτόν, λοιπόν, τον Επίσκοπο της καρδιάς μας αξίζει να είμαστε - και ΕΙΜΑΣΤΕ – περήφανοι και να ευχαριστούμε το Θεό, που μας τον χάρισε, και να Τον παρακαλούμε να του δίνει υγεία και δύναμη να συνεχίσει και να διευρύνει ακόμα περισσότερο το έργο του και την προσφορά του προς τον άνθρωπο, επιτελώντας για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια τη θυσιαστική και σταυρική Αρχιερατική του Διακονία, για τη δόξα του Θεού και της Εκκλησίας Του, επ` αγαθώ και σωτηρία του ποιμνίου του!