Εκλογές 2019 – Ελ. Μαράκη: «Μου λένε ότι είμαι αυθεντική, άρα αληθινή»

«Το να φεύγεις στα 18 από το σπίτι σου είναι μία εμπειρία για πολλούς φοιτητές μετά το σχολείο, αλλά το να φεύγεις από τη χώρα σου είναι κάτι πολύ περισσότερο… Αμερική – Ελλάδα είναι σαν την νύχτα με την ημέρα… Το πολιτισμικό μου σοκ και ο  τρόπος ζωής που διαφέρει τόσο από τον δικό μας ήταν απερίγραπτο. Έπρεπε να προσαρμοστώ σε μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα, νοοτροπία και τρόπο σκέψης, ακόμα και στον τρόπο διασκέδασης.  Μου έλειπαν τα πάντα ΟΛΑ, πίσω είχα αφήσει τα πέντε μου αδέλφια (όλα μικρότερα από μένα), πολλούς φίλους και τα αγαπημένα μου ορεινά μέρη, άφησα πράγματα και ανθρώπους. Μπροστά μου βρήκα νέες εμπειρίες, μια άλλη νοοτροπία, άλλες καταστάσεις, νέες λέξεις, νέα γλώσσα, νέα γειτονιά, νέο σπίτι».

Η Ελένη Μαράκη άφησε την Νάξο, την Ελλάδα στα 18 της και γύρισε μετά από αρκετές δεκαετίες… Εφυγε ένα κοριτσάκι και γύρισε μετά από τρεις δεκαετίες, ολοκληρωμένη γυναίκα, γεμάτη εμπειρίες και διάθεση να προσφέρει ψυχή και σώματι στην πατρίδα της, που διαθέτει τη μαγιά να πατήσει και πάλι στα πόδια της, αρκεί να το πιστέψουμε όλοι. Οπως δε λέει χαρακτηριστικά: «Η προσδοκία της επιστροφής είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού μονάχα μια νοσταλγία, ένα όνειρο μακρινό και αβέβαιο.  Από τη στιγμή που μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι στην πατρίδα μου και να δημιουργήσω κάτι που το αγαπάω, γιατί να μην το κάνω; 

Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια: ούτε αξιοκρατία υπάρχει, ούτε ίσες ευκαιρίες, ούτε υγιής ανταγωνισμός, ούτε σοβαρές προοπτικές εργασίας. Γιατί ήρθες πίσω με ρωτάνε άπαντες.  Ήθελα να επιστρέψω στη χώρα μου, στους ανθρώπους μου, μου είχε λείψει η επαφή, η ζεστασιά, η ανοιχτωσιά του τόπου μου. Ήξερα πως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα, μπορεί η χώρα μας να πτώχευσε, αλλά εγώ θέλω να τη στηρίξω, να την κρατήσω ζωντανή, να μεταφέρω τις γνώσεις μου, - με πονάει να βλέπω την ορεινή Νάξο τόσο “παρατημένη”... Το να γνωρίζεις δυο πατρίδες δεν είναι καθόλου εύκολο. Όλοι μου οι φίλοι που ζουν έξω έχουν τον καημό της επιστροφής, κανένας δεν έχει ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του.  Ήθελα να επιστρέψω στο τόπο μου, ήθελα να το παλέψω, θέλω και οραματίζομαι μια καλύτερη ζωή για όλους".

Αυθεντικότητα σημαίνει Αγάπη 

Και με το… καλημέρα, έδειξε τι έμαθε… Ο ELaiolithos, ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στην είσοδο της Μονής, είναι η εκπλήρωση των ονείρων της και προσφέρει στους επισκέπτες της Νάξου και δη της Ορεινής, μία άλλη εμπειρία μέσα από τις δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη επένδυση… Η Μαράκη άλλωστε «δεν συμβιβάζομαι με καταστάσεις». Όμως τα καλύτερα έρχονται τονίζοντας «Το ωραιότερο κομπλιμέντο που μου κάνουν όσοι με γνωρίζουν είναι το ότι είμαι αυθεντική. Αλλά τι σημαίνει να είναι κάποιος αυθεντικός; Σημαίνει να κατέχει και να αποδέχεται όλα όσα είναι χωρίς να φοβάται να είναι αληθινός στον εαυτό του. Όταν αγγίζουμε την πραγματική αυθεντικότητα, ουσιαστικά αγγίζουμε αυτή την αγάπη που ζει μέσα μας και γύρω μας. Αυθεντικότητα σημαίνει αγάπη. Με το να είμαστε αληθινοί στον εαυτό μας χωρίς να φοβόμαστε να εκφράσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, αξιοποιούμε την ενέργεια της αγάπης και τότε έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο».

Λιανός, η ιδανική επιλογή 

Και υπάρχει η πολιτική….  Η εμπλοκή της με τα κοινά. Ως υποψήφια της παράταξης «Ενωμένοι Μπορούμε» του Δημήτρη Λιανού, στο ψηφοδέλτιο της Ενότητας Δρυμαλίας… Η Μαράκη σχολιάζοντας την επιλογή της αναφέρει « Όλοι μας οφείλουμε να επιλέξουμε σε αυτές τις εκλογές με βάση τα όσα έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία για να ανθίσει, να επιλέξουμε όχι για το προσωπικό ούτε για το κομματικό συμφέρον, αλλά για το κοινό καλό, αυτόν που θα είναι καλύτερος δήμαρχος. Είναι  η ώρα να αναλογισθούμε εάν μέσω της ψήφου μας θα δώσουμε δύναμη σε έναν συνδυασμό που στηρίζεται σε όραμα, ιδέες, και προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και σε άτομα που αφετηρία έχουν την επιθυμία για προσφορά και βελτίωση της ζωής μας, ή σε όσους μηρυκάζουν λάθη παρελθόντος, και ανακολουθία ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις, γιατί όσοι επικεντρώνονται στην παρουσιολογία του παρελθόντος σημαίνει πως είναι αβέβαιοι για το μέλλον".

Και η επιλογή «Ενωμένοι Μπορούμε» με υποψήφιο Δήμαρχο, τον Δημήτρη Λιανό; «Ο συνδυασμός του Δημήτρη Λιανού ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ περιέχει όλα τα στοιχεία για να δώσουμε στην κοινωνία μας όσα αξίζει για ένα μέλλον στέρεο, δομημένο όπου το συμφέρον των περισσότερων στα όρια του εφικτού και με τη γνώμη των ειδικών είναι προτεραιότητα. Ο πολίτης, ότι κι αν του “πλασάρεις΄”, επιβραβεύει τελικά εκείνον που θεωρεί δίπλα του, που είναι αυτόνομος και αυτοτελής αλλά συνάμα σε αρμονική συνεργασία με του υπόλοιπους, για το καλό του τόπου και μόνον.  Ο Δημήτρης Λιανός έχει δείξει και αποδείξει ότι είναι ένας απλός και σεμνός άνθρωπος χωρίς εγωισμούς. Η σεμνότητα είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους άλλους αλλά ότι στην πραγματικότητα είναι ένας από αυτούς, ως εκ τούτου, ο σεβασμός δεν αποτελεί ένα προνόμιο που απολαμβάνει αποκλειστικά ο “ηγέτης” αλλά ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις δομές τhς ομάδας της οποίας ηγείται. Μπορεί να ηγηθεί, να καθοδηγεί και να εμπνέει. Αυτές οι ικανότητες του, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ομάδα του, είναι η συνταγή τόσο για την επιτυχία όσο και κυρίως για την ευημερία των δημοτών του».

Βιογραφικό: Ποια είναι η Ελένη Μαράκη; 

Η Ελένη Μαράκη, κόρη της Μαρίας Μαράκη από τη Μονή και του Νικόλαου Μαράκη από τον Χείμαρρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μονή της Νάξου, όπου έζησε μέχρι τα 17 της χρόνια. Κατόπιν ολοκλήρωσε τη φοίτηση στο Λύκειο στην Αθήνα και αμέσως μετά μετέβη στην Αμερική για σπουδές. Απέκτησε από το Queens College batchelor degree στη Βιολογία, και από το Long Island Univeristy, στο Βrooklyn, απέκτησε batchelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, International Marketing, Public Relationship και Accounting. Στη Νέα Υόρκη έζησε επί 30 χρόνια και απέκτησε 3 παιδιά, τον Ντεννις, τη Γιοβάννα και το Μιχαήλ- Νικόλαο. Ένα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, η Ελένη Μαράκη, κουβαλώντας μέσα της τη δύναμη της ναξιώτικης παράδοσης, ξεκινά την επαγγελματική της δραστηριότητα με αντικείμενο Special Event Planner and Decorator, ιδρύοντας τη δική της επιχείρηση, με έδρα τη Νέα Υόρκη, το Portara Gallery, εμπνευσμένη από τη Νάξο, και παράλληλα συνέβαλε στη προώθηση των ναξιακών προϊόντων, όπως το ναξιακό μάρμαρο και πολλά άλλα επί 20 συνεχή έτη. Ανεξάρτητα από τα προσωπικά της ορόσημα και επιτεύγματά στη Νέα Υόρκη, η αγάπη της και η νοσταλγία της για την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Νάξο, την ώθησαν να επιστρέψει στο νησί το 2015 και να επενδύσει στο Χαλκί δημιουργώντας το κατάστημα τέχνης «EΛ-ArtGallery» και στη συνέχεια στη Μονή το ξενοδοχείο «ΕΛαιόλιθος», προκειμένου να διαφημίσει ανά τον κόσμο την παράδοση, το φυσικό περιβάλλον και την ανόθευτη πλευρά της Νάξου.