Ελλάδα: Αφιερωμένη η ημέρα στην κυρά Ρηνιώ της Κινάρου

Κίναρος

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή ημέρα... Δευτέρα 8 Μαρτίου και όλοι κοιτάζουμε προς την Κίναρο... Εκεί όπου βρίσκεται μία θαρραλέα γυναίκα... Η κυρά Ρηνιώ... Ο φύλακας του Αιγαίου.. Μέσα από την σελίδα "Αμοργός Εκδηλώσεις" στα social media διαβάζουμε.. αλλά και βλέπουμε το trailer από την ταινία "Καλημέρα Γειτόνισσα" που γυρίστηκε το 2015 από την Τάνια Χατζηγεωργίου και μπορείτε να το δείτε στο τέλος του άρθρου...

Οπότε .... "Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας καθιερώνεται από τη διεθνή διάσκεψη γυναικών το 1910.

Η 8η Μαρτίου από τότε μέχρι σήμερα είναι μία υπενθύμιση για τη δύναμη της γυναικείας φύσης που έχει πολεμηθεί και καταπιεστεί μέσα στους αιώνες. Πέρα από το δικαίωμα της ψήφου που γεφύρωσε ελάχιστα το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η κάθε γυναίκα έπρεπε να διεκδικήσει, σαν υποπροϊον του ανδρικού κοινωνικού ρόλου βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, τον έλεγχο του σώματός της και πολλά άλλα.

Σήμερα μαζί με όλες τις θαρραλέες και δικαιωματικά μη θαρραλέες γυναίκες θέλουμε να τιμήσουμε την Κυρά Ρηνιώ που έκλεψε την καρδιά μας το καλοκαίρι του 2020 σε μία επίσκεψη που κάναμε στο νησί για να μάθουμε την θέση της γύρω από το έργο της Eunice. Το έργο αυτό ενώ στην αρχή περιελάμβανε 14 νησίδες σήμερα ως έργο κοινού ενδιαφέροντος έχει επεκταθεί σε 23 νησίδες και προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών και διασύνδεση με την Αθήνα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η κυρά Ρηνιώ όπως έχει δηλώσει σε δημοσιογράφους, σε άτομα που την έχουν επισκεφτεί καθώς και στην πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θέλει να λάβουν μέρος τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στο νησί καθώς θα διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον, θα χαθεί η ευκαιρία να ερευνηθούν περαιτέρω αρχαιολογικά ευρήματα που είναι στην περιοχή καθώς επίσης θα αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο και θα επηρεαστεί η ζωή της.

Η κυρά Ρηνιώ ζει μόνιμα στο νησί από το 2000, παρότι το 2011 δεν εμφανίστηκε στην απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ. Το ίδιο συνέβη και με όσους κατοικούν στα Λέβιθα. Θα θέλαμε πολύ να μην συνδέσουμε αυτήν την παράλειψη με το έργο της μεγάλης εταιρείας, καθώς θα διευκολυνόταν ιδιαίτερα η αδειοδοτική διαδικασία αν τα νησιά είχαν κριθεί ακατοίκητα.

Λόγω της ημέρας θέλουμε να δώσουμε φωνή στη μόνη κάτοικο αυτού του μικρού και γεμάτου ζωή νησιού και να την ευχαριστήσουμε θερμά για τη δύναμη που εκπέμπει με την επιλογή της να υπερασπιστεί τον τόπο της απαρνούμενη ακόμα και τη συντροφιά των αγαπημένων της ανθρώπων.

Στην γυναίκα εκείνη που στέκει όρθια κόντρα στους καιρούς κι η απεραντοσύνη της θάλασσας, μοιάζει με την αστείρευτη λεβεντιά και περηφάνια της αγρότισσας, της νησιώτισσας που δεν συνταξιοδοτείται πότε από τα θέλω της και η μαχητικότητα της ομορφαίνει την ζωή μας.

Όπως αναφέρει η γλυκειά αυτή υπερασπίστρια, «Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις δεν τρομάζω» .

Ρηνιώ μην σε τρομάζει τίποτα, θα είμαστε όλοι δίπλα σου με κάθε δυνατό τρόπο!" 

Μία ακόμη αφιέρωση

Εχουμε όμως μία ακόμη αφιέρωση.. Από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία... Που επίσης σε ανάρτησή της στέλνει ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στην κυρά Ρηνιώ της Κινάρου... " Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αφιερώνει θερμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην κα Ρηνιώ, τη γυναίκα-φύλακα της Κινάρου που «χάθηκε» στην επίσημη απογραφή των κατοίκων της. Για το ελληνικό κράτος η νησίδα όπου μεγάλωσε και ζει, χρόνια τώρα, θεωρείται «ακατοίκητη», κάτι που βολεύει το σχέδιο ισοπέδωσης μιας από τις πλέον σημαντικές και γοητευτικές μικρονησίδες του Αιγαίου (και του κόσμου!) την οποία κάποιοι βλέπουν μόνο ως μια φθηνή εξέδρα Αιολικών. Κα Ρηνιώ σας ευχαριστούμε και -σίγουρα- δεν σας ξεχνάμε!

 

8/3 Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αφιερώνει θερμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην κα...

Δημοσιεύτηκε από Elliniki Ornithologiki Etaireia στις Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News