Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΕλλάδα - ΕΑΣ Νάξου: Ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα - αγρότισσα

Ελλάδα – ΕΑΣ Νάξου: Ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα – αγρότισσα

|

Η Διεθνής Ημέρας Αγρότισσα καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει  τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει – Τι αναφέρει η ΕΑΣ Νάξου σε ανάρτησή της

 

Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας  καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

Το ποσοστό της γυναίκας αγρότισσας στη χώρα μας ανέρχεται σε 44,81%, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ, οι εγγεγραμμένοι γεωργοί ανέρχονται σε 656.295, εκ των οποίων 294.140 είναι αγρότισσες.

Και η ΕΑΣ Νάξου ξέρει να τιμά και να σέβεται την γυναίκα αγρότισσα. Μάλιστα, το 2018 στην εκδήλωση για την Γιορτής της Πατάτας διά χειρός Λευτέρη Ελευθερίου είχε βραβεύσει την Νεκταρία Δημητροκάλλη. Μάνα, σύζυγος, αγρότισσα. Στο πρόσωπό της είχε τιμηθεί η Ναξιώτισσα αγρότισσα που με τέσσερα παιδιά παλεύει για να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι της όρθιο… Μεγαλωμένη στα χωράφια έμαθε από μικρή τι σημαίνει να ιδρώνεις για να βγάλεις το ψωμί της ημέρας…

Σήμερα, στην ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της ΕΑΣ Νάξου έχουμε αναφορά ” Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας, που καθιερώθηκε για να θυμίζει την τεράστια συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και στην αγροτική κοινωνία γενικότερα! Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στέκεται πάντοτε έμπρακτα κοντά στις Αγρότισσες της Νάξου και όχι μόνο!”


 

Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της ημέρας πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, με πρωτοβουλία της κ. Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου και Γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κ. Μάγδα Κοντογιάννη, «η ελληνίδα αγρότισσα είναι η ηρωίδα που παίρνει τη ζωή στα χέρια της. Είμαστε όλες μαθημένες στα δύσκολα. Στη συζήτηση οι μάνες αγρότισσες ζήτησαν να έχουν περισσότερες παροχές, όπως έχουν οι αστές μάνες (άδεια λοχείας, μητρότητας κ.α.). Δεν θα πρέπει να μιλάμε εναντίον της αγρότισσας. Αυτό που λείπει σήμερα από την αγρότισσα είναι η εκπαίδευση και σε αυτό συμφώνησαν όλες στη διάρκεια της συζήτησης. Κατά την συζήτηση η κ. Μιχαηλίδου θυμήθηκε ότι στο αγροτικό σχολείου που πήγαινε ο πρόεδρος έλεγε «εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις μπορείς να έχεις ένα λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό». Τελικά η ψυχή της κοινωνίας, ο πολιτισμός, η ψυχή του χωριού είναι οι γυναίκες»

Στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση μετείχαν 55 αγρότισσες, ενώ χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων: η κ. Ελισάβετ – Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός, Σερρών), η κ. Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδορίκι, Φωκίδας), η κ. Μαρία Καραντάνη (Σκεπαστό, Καλαβρύτων), η κ. Ευθυμία Πετρίδου (Κλεισοχώρι, Πέλλας) και η κ. Ευαγγελία Μωραΐτη.

Επισημάνθηκε ότι «αγρότης» είναι εξαιρετικά αντίξοο επάγγελμα και ακόμα δυσκολότερο να είναι κτηνοτρόφος, αλλά εκεί που σχεδόν τερματίζονται οι αντοχές είναι να είσαι γυναίκα κτηνοτρόφος, είπε η κ. Φ. Αραμπατζή.

Η γυναίκα αγρότισσα είναι ο αφανής, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου, με αδήλωτη επίπονη συνεχή εργασία. Η ελληνίδα αγρότισσα έχει μικρότερο εισόδημα από τον άνδρα αλλά και πολύ μεγαλύτερη απόσταση παροχών από την αστή γυναίκα και συνήθως βρίσκεται χωρίς βοήθειες που μπορεί να έχει η γυναίκα των πόλεων. 

Η αγρότισσα φαίνεται να έχει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή μας με την δυνατότητά της να υπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους (Multi tasking), να έχει «θηλυκό» μυαλό που «γεννά» λύσεις, να έχει ενσυναίσθηση, και κυρίως να μπορεί να λειτουργήσει με συλλογικότητα, που είναι απαραίτητη δεξιότητα σήμερα. Η αγρότισσα πρέπει να μπορεί ταυτόχρονα να κάνει 100 ειδικότητες … ακόμα και λογίστρια.

Από την πλευρά της η κτηνοτρόφος από την Κόρινθο, Κατερίνα Φίλη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζωή μιας γυναίκας κτηνοτρόφου δεν σταματάει εκεί. Ταυτόχρονα είναι μάνα, νοικοκυρά και σύζυγος, κάτι που σημαίνει ότι είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε λειτουργία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί