Ελλάδα – Πειραιάς (λιμάνι): Μία δυσάρεστη ταξιδιωτική εμπειρία

Λιμάνι Πειραιά, Φωτό αρχείου

Χθες το βράδυ, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το πλοίο «Blue Star Χίος» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από την Παροναξία.

Του Αθανάσιου Δ. Κωτσάκη

Κατά τη διάρκεια του πλου, όταν είχαμε φθάσει πλέον στον Σαρωνικό, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε οι επιβάτες ότι, για να πάμε νομίμως στα σπίτια μας στην Αθήνα και γενικά στους κατά τόπους προορισμούς μας, δεν αρκούσε η επίδειξη του εισιτηρίου του πλοίου στις αστυνομικές αρχές που θα διενεργούσαν τον σχετικό έλεγχο, παρόλο που το εισιτήριο αποτελεί προφανώς αποδεικτικό στοιχείο του ότι προερχόμαστε από ταξίδι και ότι άρα δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις ώρες 9 - 5.

Αντ’ αυτού πληροφορηθήκαμε ότι θα έπρεπε να αποτανθούμε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ώστε να λάβουμε σχετικό έγγραφο, με την επίδειξη του εισιτηρίου μας, που θα μας επέτρεπε να πάμε στον προορισμό μας.

Παρόλο που το μεγαλύτερο ίσως μέρος των επιβατών δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έφυγε για τον προορισμό του χωρίς να περιμένει την έκδοση του σχετικού εγγράφου από το Λιμεναρχείο, εντούτοις είχε σχηματιστεί μία τεράστια ουρά από κόσμο που περίμενε έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Αρχικά έκανε κανείς αίτηση προς το Λιμεναρχείο και εν συνεχεία, έπειτα από αναμονή που έφτανε ή και ξεπερνούσε τη μία ώρα, παραλάμβανε το σχετικό έγγραφο, που θα του επέτρεπε να πάει απρόσκοπτα στον προορισμό του. Όλα αυτά γίνονταν σε υπαίθριο χώρο, στο προαύλιο του Λιμεναρχείου, λόγω των γνωστών μέτρων καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Πάλι καλά που δεν έβρεχε. Ήταν πάντως θλιβερό να βλέπει κανείς ηλικιωμένους να στέκονται όρθιοι τόσην ώρα και να περιμένουν μέσα στο κρύο το χαρτί αυτό, χωρίς λόγο, και γυναίκες με μικρά παιδιά που νύσταζαν και ταλαιπωρούνταν, για να ικανοποιήσουν τα καπρίτσια ορισμένων αχαρακτήριστων που βρίσκονται εντός των κέντρων αποφάσεων.

Ποιος νοσηρός εγκέφαλος τα σκέφτηκε όλα αυτά;

Ποιος σκέφτηκε ότι, για να καταπολεμηθεί η διάδοση της μάστιγας του κορωνοϊού, ότι θα πρέπει να συνωστιστούμε, περιμένοντας το χαρτί του Λιμεναρχείου;

Ή μήπως η ταλαιπωρία μας κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και ο κίνδυνος να πάθουμε πνευμονία ή και κορωνοϊο λειτουργεί αποτρεπτικά κατά των μετακινήσεων των νησιωτών προς την πρωτεύουσα και το αντίστροφο; Δεν ξέρω τι να υποθέσω.

Αδυνατώ να μπω στο μυαλό των ανθρώπων αυτών. Φαντάζομαι ότι από εδώ και πέρα ανάλογες σκηνές απείρου κάλλους αναμένεται να εκτυλιχθούν, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και στο λιμεναρχείο της Νάξου, όπου οι λιγοστοί λιμενικοί θα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, άμα τη αφίξει τη νύκτα του «Blue Star Νάξος», να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που θα θέλει να πάει στα χωριά του.

Γιατί η απλή επίδειξη του εισιτηρίου του πλοίου δεν αρκεί για να πάει κανείς νόμιμα στο σπίτι του; Το αφήνω στην κρίση σας.

 

Φωτό αρχείου από το λιμάνι του Πειραιά, πρώτες πρωινές ώρες...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News