Επίτιμος Δημότης Νάξου η Dr Νίκη Ευελπίδου, πρόσφατα αναγορεύτηκε Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… Την προσεχή Τετάρτη 31 Οκτωβρίου (ώρα 7.30 το βράδυ) και με 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Και το δεύτερο θέμα φέρει τον τίτλο «Λήψη απόφασης για την ανακήρυξη της Δρ. Νίκης Ευελπίδου ως Επίτιμoυ Δημότη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων».

Ποια είναι η Dr Νίκη Ευελπίδου; Ένα πρόσωπο, ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους της Νάξου (από το 1997 όταν και έκανε την πρώτη της εμφάνιση) καθότι προσπαθεί με όπλο την εκπαιδευτική της ιδιότητα όχι μόνο να προβάλλει τη Νάξο αλλά και να ανακαλύψει τα μικρά και μεγάλα μυστικά της… Παράλληλα, σε κάθε εκπαιδευτικό της ταξίδι ως μέλος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με την ιδιότητα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και έχοντας δεκάδες μαθητές από τα πέρατα της Γης στο πλευρό της (στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus +), αναδεικνύει την μοναδικότητα της Νάξου και της γεωμορφίας της..

Αναπληρώτρια είπαμε; Όχι, πια. Πρόσφατα (18/10) ανακηρύχτηκε ομόφωνα Τακτική Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και σε ανάρτησή της στην προσωπική της ιστοσελίδα αναφέρει «Η ζωή με δίδαξε ότι κάθε μεγάλη επιτυχία έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο σκληρής εργασίας προς έναν ξεκάθαρο στόχο. Αυτό έπραξα η ίδια, αυτό διδάσκω στους φοιτητές μου. Στάθηκα τυχερή, γιατί η ενασχόλησή μου με την επιστήμη και την έρευνα δεν αποτέλεσε δουλειά, αλλά τρόπο ζωής. Όπως είπε ο Κομφούκιος «διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου». Έτσι, μετά από μια πολυετή πορεία στα πανεπιστημιακά έδρανα και στην έρευνα ανά τον κόσμο, έφτασε η μέρα που ονειρεύτηκα από την πρώτη μέρα της φοιτητικής μου ζωής. Να κατακτήσω τη θέση της Καθηγήτριας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμο Αθηνών. Η ομόφωνη απόφαση και τα σχόλια του εκλεκτορικού σώματος μου έδωσαν χαρά και συγκίνηση. Ευχαριστώ όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί μου σε αυτή τη διαδρομή και όλους όσοι με πίστεψαν: Ευχαριστώ τους δασκάλους μου, τους συνεργάτες μου, τους φοιτητές μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου. Όλοι με τον τρόπο τους, συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου αυτού».

Εμείς να προσθέσουμε ότι η πρόταση έγινε από το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μαργαρίτη πριν από καιρό ώστε να λάβει το τιμητικό βραβείο του Επίτιμου Δημότη έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια που ασχολείται ανελλιπώς με τη Νάξο, «το νησί της», όπως η ίδια την αποκαλεί.... Και σπίτι της δεν είναι άλλο από τον ύφαλο της λιμνοθάλασσας του Αγ. Γεωργίου, καθώς, τον ερεύνησε επί μακρόν ενδελεχώς, και τον αναπαρέστησε, αναδεικνύει το αρχαίο λιμάνι. Στο τελευταίο της δε βιβλίο, με τίτλο «Μεταβολές Θαλάσσιας Στάθμης»  η φωτογραφία της Αλυκής και της λιμνοθάλασσας του Αγ. Γεωργίου της Νάξου έγινε εξώφυλλο, όπως άλλωστε και στο ‘Journal of Coastal Research’, το κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για έρευνες που σχετίζονται με την παράκτια και υποθαλάσσια ζώνη.  Το ίδιο εξώφυλλο χρησιμοποιήται εν συνεχεία από τον διεθνή οργανισμό Coastal Education & Research Foundation, όπου προβάλλεται ακόμη και σήμερα στην κεντρική σελίδα του.

Όσο για το περιεχόμενο του βιβλίου; Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει τη θεωρία με τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται σε θέματα μεταβολών θαλάσσιας στάθμης. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή στο θεωρητικό υπόβαθρο των μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης, το ιστορικό τους, τις σύγχρονες μετρήσεις και των επιπτώσεών τους στην παράκτια ζώνη. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται δείκτες μεταβολών στάθμης θάλασσας διαφορετικής προέλευσης και ακρίβειας. Γίνεται μια εις βάθος περιγραφή των μεθόδων αξιολόγησης και ερμηνείας των insitu ευρημάτων. Αναλύονται επίσης οι αποκλίσεις και τα προβλήματα για κάθε είδους δείκτη, καθώς και των διαφόρων μεθόδων ανάλυσης. Περιέχονται χρήσιμα παραδείγματα από μεταβολές στάθμης θάλασσας και φωτογραφικό υλικό δεικτών από την Μεσόγειο, αλλά ακόμα και από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News