Ευρωεκλογές 2019: Τι λένε οι δημοσκόποι για το αποτέλεσμα

Τα πρώτα σχόλια τους με βάση τα δύο exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα (ένα που διενεργήθηκε από τις εταιρίες MRB, ALCO, Metron Analysis και MARC και ένα από την ΚΑΠΑ Research) έκαναν οι δημοσκόποι που είχαν την ευθύνη διενέργειάς τους. 

Κώστας Παναγόπουλος (ΑLCO)

"To Exit Poll μας δίνει πρώτο κόμμα και μας δίνει τρίτο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ" δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος της ALCO, μιλώντας στην εκπομπη του OPEN με την Έλλη Στάη. 

"Δεν μας δίνει τέταρτο, όπου υπάρχει μάχη ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Παρατηρείται πάντως υποχώρηση της Χρυσής Αυγής. Βλέπουμε επίσης σαφή περιορισμό της δύναμης των υπόλοιπων τριών κομμάτων (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Επίσης, το άθροισμα του ποσοστού το δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι υψηλό, μπορεί να ξεπεράσει και το 60%. Έχουμε μια ψήφο πρόβας εθνικών εκλογών" σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο OPEN και πρόσθεσε: "Περίπου 4 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ψήφισαν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαν ψηφίσει". 

Στράτος Φαναράς (Metron Analysis)  

«Επιστρέφουμε σε εποχή έντονου δικομματισμού, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά για ευρωεκλογές», δήλωσε μιλώντας στο ALPHA ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis.

Επίσης αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Φαναρά, είναι το γεγονός ότι  τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση»  και του Γιάνη Βαρουφάκη «ΜΕΡΑ25» έχουν σοβαρή πιθανίοτητα να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ηλίας Νικολακόπουλος 

Σαφώς πρόκειται γα μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη της ΝΔ, εκτίμησε ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ανέφερε πως η ΝΔ κερδίζει τον στόχο της πλειοψηφίας και αποκτά  33,5 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την εκτίμηση της Καπα Research. Η ΝΔ επιβεβαίωσε τη συσπείρωση με εισροές και από άλλους χώρους, ενώ ένα κομματι των ψηφοφόρων της ΧΑ εισέρευσε στη ΝΔ και άλλο ένα στην «Ελληνική λύση»

Πρόσθεσε πως το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις Ευρωεκλογές του 14 και λίγο υψηλότερα από το 2015. 

Θωμάς Γεράκης (MARC)

Εκπλήξεις παρουσίασαν τα αποτελέσματα του exit poll σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θωμά Γεράκη της Marc κατά την εμφάνισή του στον τηλεοπτικό αταθμό Ant1. 

Ο κ. Γεράκης σημείωσε ως πρώτο συμπέρασμα ότι τα υψηλά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων θυμίζουν παλιές καλές ημέρες του δικομματισμού. 

"Το άρθροισμα των δύο κομμάτων είναι πολύ υψηλό και να σκεφτούμε ότι πρόκειται για ευρωεκλογές. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές το άρθροισμα ήταν γύρω στο 50%, ενώ πλέον ξεπερνά κατά πολύ αυτό το ποσοστό", σημείωσε ο κ. Γεράκης. 

Δεύτερο συμπέρασμα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marc αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει επικάλυψη μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, γεγονός που αφήνει μηδενικές πιθανότητες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεράκης σημείωσε ότι αποτελεί έκπληξη το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ25. "Το πρωί ήταν χαμηλά και όσο περνούσε η ώρα τα ποσοστά του φαίνεται ότι αυξάνονταν. Οι απογευματινές ψήφοι ήταν αυτές που τους ανέβασαν", σημείωσε ο κ. Γεράκης, ενώ έθιξε και τα ποσοστά του κόμματος του κ. Βελόπουλου σημειώνοντας ότι μαζί με το ΜΕΡΑ25 τα δύο κόμματα διεκδικούς με αξιώσεις από έναν ευρωβουλευτή ο καθένας. 

Γ. Aράπογλου (PULSE) 

«Πρόκειται για ένα δημοσκοπικό εύρημα δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα. Το εύρος επειδή είναι η πρώτη εκτίμηση δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των συνεντεύξεων σημείωσε ο Γ. Αράπογλου. Ψηλά χαρακτήρισε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Το ενδιαφέρον είναι το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση φαίνεται να έχει καθαρό προβάδισμα. Δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τέταρτο κόμμα. Η μέση τιμή ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα είναι στις 7 μονάδες» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου.

Για την Ελληνική Λύση δήλωσε ότι φαίνεται να παίρνει από τα μεγάλα κόμματα αλλά και από την Χρυσή Αυγή. Ο Γ. Αράπογλου σημείωσε ότι μεγαλύτερη έκπληξη είναι το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Δημήτρης Μαύρος (ΜRB)

Μιλώντας στο STAR, o Δημήτρης Μαύρος σχολίασε ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μεγάλη. Κατά 5% παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές που η συμμετοχή ήταν 50%. Είπε επίσης ότι υπήρξε σχετική απόσταση από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο το έλαβαν υπ' όψιν στην ανακοίνωση του exil poll.

«Εχουμε λάβει υπ' όψη μας ότι υπήρχαν δυναμικές για να μη συμμετέχουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο exit poll», είπε. Υπογράμμισε επίσης ότι μεγάλη σημασία θα έχει η δεύτερη ένδειξη, το συνολικό exit poll στις 8.15. Σύμφωνα με όσα είπε, ακόμα και τα τελευταία λεπτά δίνονταν ερωτηματολόγια. 

Με πληροφορίες από το thetoc.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News