Ευρώπη είναι ο Φούρναρης της Κω

Η «Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω που δίνει το ψωμί στους πρόσφυγες»… Ο Ζαν Κολντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλοντας να δείξει τι σημαίνει «αλληλεγγύη» στο θέμα των μεταναστών και τη δύναμη των απλών ανθρώπων που χωρίς τυμπανοκρουσίες βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Προσφέροντας όχι εκατομμύρια αλλά ένα απλό κομμάτι ψωμί… Και τώρα; Σχεδόν 15 μήνες από τη δήλωση αυτή έχουμε την ανακοίνωση ότι δύο ελληνικές υποψηφιότητες συγκαταλέγονται μεταξύ των πέντε που προεπέλεξε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στο πλαίσιο του βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών για το 2016 με θέμα τη μετανάστευση. Το φετινό βραβείο απευθύνεται σε άτομα και οργανώσεις που έχουν πραγματοποιήσει έργο με χειροπιαστά αποτελέσματα, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και την προαγωγή της ένταξής τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Ο αριθμός ρεκόρ των 283 αρχικών υποψηφιοτήτων καταδεικνύει σαφώς ότι η μετανάστευση και η ένταξη των προσφύγων εξακολουθούν να αποτελούν πρωταρχικό πεδίο δράσης και ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΟΚΕ.

Ο φούρναρης

Υποψήφιος είναι ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης από την Κω που προμηθεύει καθημερινά πάνω από 100 κιλά ψωμί στους πρόσφυγες. Ήταν ένας από τους πρώτους που έσπευσε να βοηθήσει αυτούς που κατέφθαναν κάθε μέρα στο νησί. Η πράξη του ενέπνευσε τους συμπολίτες του για να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης», λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές». Τι είχε δηλώσει ο 76χρονος φούρναρης τον Σεπτέμβριο του 2015 στην εφημερίδα «Εθνος», όταν και έγινε …διάσημος ελέω της δήλωσης Γιούνκερ; «Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν "μαμ". Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιος άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου... Χωρίς κανένα δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω. Οποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες... "Εμείς" και "εκείνοι" στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος».

Η άλλη υποψηφιότητα

Η δεύτερη ελληνική υποψηφιότητα είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Η Ηλιαχτίδα» που εδρεύει στη Λέσβο και συμβάλλει στην κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, των μεταναστών και των οικογενειών τους, με τη βοήθεια εθελοντών. Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τις δομές της «Ηλιαχτίδας» παρέχουν κοινωνική, νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους στη θάλασσα, σε εξασθενημένους ανάπηρους, ηλικιωμένους, σε ασυνόδευτους ανήλικους. Παρέχουν επίσης στους νεοαφιχθέντες ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά τους, καθώς και μαθήματα ελληνικών.

Πρώτιστο μέλημα και βασικός στόχος της «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ» είναι η απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς και η εγκατάστασή τους στις τοπικές κοινότητες. Ορισμένοι πρόσφυγες έχουν ήδη βρει εργασία και έκαναν το πρώτο βήμα για μια νέα, ανεξάρτητη και κοινωνικά ενταγμένη ζωή στην Ελλάδα.

Οι άλλες τρεις προεπιλεγείσες υποψηφιότητες αφορούν:

• ένα πρωτοποριακό ουγγρικό σχέδιο για τη στήριξη των μεταναστών και τη διευκόλυνση της ένταξής τους στην κοινωνία

• ένα σχέδιο γερμανικής έμπνευσης που συνέβαλε στη διάσωση 5.000 ανθρώπων στη θάλασσα

• ένα ισπανικό σχέδιο που έβαλε να καθήσουν χιλιάδες ντόπιους και πρόσφυγες στο ίδιο τραπέζι για να φάνε όλοι μαζί και να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση.

Ανακοίνωση και βραβείο

 «Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραμάτισαν θεμελιώδη ρόλο στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση και τα σχέδια αυτά αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας. Η κινητοποίηση των πολιτών έχει τη δύναμη να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και ελπίζω ότι με την απονομή του ετήσιου βραβείου της κοινωνίας των πολιτών αυτά τα υποδειγματικά σχέδια θα μας εμπνεύσουν όλους και θα μας δείξουν με ποιόν τρόπο, όταν εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες εργαζόμαστε από κοινού, μπορούμε να κάνουμε την ΕΕ έναν καλύτερο τόπο για τους πάντες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γ. Ντάσης.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην ειδική τελετή απονομής των βραβείων στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, κατά τη σύνοδο της ολομέλειας της ΕΟΚΕ και θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ. Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, η ΕΟΚΕ πραγματοποίησε διερευνητικές αποστολές σε 11 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Σουηδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Γερμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Βουλγαρία), καθώς και στην Τουρκία, που έδωσαν τη δυνατότητα στα μέλη της ΕΟΚΕ να ανακαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν επί τόπου. Στη σχετική έκθεσή της του Μαρτίου 2016, η ΕΟΚΕ διατύπωσε μια σειρά συστάσεων: πρωτίστως, η ΕΕ και τα κράτη μέλη οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση ενός δίκαιου κοινού συστήματος ασύλου· οι πρόσφυγες χρειάζονται ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη και, εν συνεχεία, μακροπρόθεσμες ενταξιακές πολιτικές.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ροδιακή» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News