Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΓ. Μαραγκός: Θα πάμε για ρεκόρ αφίξεων την Μεγάλη Εβδομάδα

Γ. Μαραγκός: Θα πάμε για ρεκόρ αφίξεων την Μεγάλη Εβδομάδα

|

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός μιλάει στην εφημερίδα «Δημοκρατική» για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», την ξεχασμένη ..νησιωτικότητα, τους δασικούς χάρτες και βέβαια δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει τις προοπτικές του νησιού του για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 

Είναι από τους ανθρώπους που αρέσκονται να μιλούν με άνεση και γνώση του αντικειμένου που καλούνται να απαντήσουν. Στην εφημερίδα της Ρόδου, την «Δημοκρατική» και στην Πέγκυ Ντόκου, ο Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Ερμούπολης – Σύρου και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου μιλάει για ουκ ολίγα θέματα… Για τον Καλλικράτη που έρχεται εκ νέου μέσα από την κίνηση της Κυβέρνηση για αλλαγές. Για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν θα μπορούσε από την κουβέντα να λείψει η κουβέντα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με τον κο Μαραγκό να σημειώνει ότι «δεν αποτελούσε προνόμιο για τους νησιώτες, αλλά ένα αντισταθμιστικό μέτρο για το αυξημένο πράγματι κόστος διαβίωσης των νησιωτών».  Και τέλος; Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην καμπάνια που κάνει ο Δήμος Σύρου για το Πάσχα που όπως τονίζει ο κος Μαραγκός αναμένεται να αποφέρει ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών…

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Μαραγκέ, είναι γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά. Ως δήμαρχος νησιωτικής περιοχής αλλά και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πώς βλέπετε να προχωράει αυτή η κατάσταση;

Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας, ως φορείς αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, αποτελεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά μας, όπως ακριβώς ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος και παρά τις δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνώντων, τίποτε επί της ουσίας δεν έχει συμβεί προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, για εμάς τους νησιωτικούς Δήμους, η νησιωτικότητα εξακολουθεί να αποτελεί κενό γράμμα, επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει, επιτέλους, οι εκάστοτε κυβερνώντες να αντιληφθούν και με πράξεις να αποδείξουν ότι οι νησιωτικοί Δήμοι που συμβάλλουμε, κυρίως λόγω του τουρισμού, συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη δημοσιονομικά και οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας, αξίζουμε τα αυτονόητα και δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες β’ κατηγορίας σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική μέριμνα και η μετακίνηση από και προς τα νησιά μας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Τα νησιά μας δεν είναι μόνο το καλοκαίρι και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση.

• Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’. Ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμη το ‘στίγμα’ της. Τι περιμένετε και τι προσδοκάτε από αυτή την διαδικασία;

Οι αλλαγές για εμάς προϋποθέτουν, πρώτα απ’ όλα, τη δική μας παρουσία και συμμετοχή και τις προτάσεις μας για αυτές. Όπως γνωρίζετε, το καθ’ύλην αρμόδιο συλλογικό μας όργανο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, απέχει από την επιφατική και μόνο διαβούλευση για το θέμα, την οποία άνοιξε ο Υπουργός Εσωτερικών, δεδομένου ότι η συμμετοχή μας, μόνο για να δώσει άλλοθι και νομιμοποίηση στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές, δε θα είχε κανέναν ουσιαστικό λόγο. Ζητάμε πρωτίστως να ανοίξουν θέματα, όπως η διοικητική και οικονομική μας αυτοτέλεια στην αλλαγή του Καλλικράτη, και εν συνεχεία θέματα, όπως η εκλογική διαδικασία. Η Κυβέρνηση προτίμησε να πράξει αντίστροφα, επιδιώκοντας πιθανώς ή προφανώς να βελτιώσει την κομματική της έδραση στις τοπικές κοινωνίες.

Επί του παρόντος, διατελούμε.

 • Πώς είδατε την απόφαση για τους δασικούς χάρτες; Φαίνεται πως οδεύουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Το γεγονός ότι επιτέλους έπρεπε να μπει μια τάξη με σωστή κωδικοποίηση και χαρακτηρισμό των εκτάσεων, είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως, λόγω της προχειρότητας και της βιασύνης, με την οποία το έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση, έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα στις τοπικές μας κοινωνίες, το οποίο μόνο πολιτικά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αντιληπτό είναι ότι η εκτέλεση των δασικών αυτών χαρτών θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στα νησιά μας και η αντιμετώπισή τους (διοικητική και νομική) είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για τους ήδη ταλαιπωρημένους δημότες. Είναι, επίσης, αντιληπτό ότι οι χάρτες αυτοί αναγνωρίζουν δασικές εκτάσεις ακόμη και εντός οικισμών, ενώ τα προβλεπόμενα παράβολα των αντιρρήσεων είναι πολύ υψηλά, δηλαδή καλούνται οι δημότες να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα λάθη της διοίκησης, για τα οποία δεν ευθύνονται.

Σε συνέχεια των αποφάσεων της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των περισσότερων Δήμων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας, ζητήσαμε την ανάκληση της διαδικασίας και την επανατοποθέτησή τους σε σωστή βάση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις αποφάσεις των προαναφερόμενων φορέων και συγκεκριμένα λάβαμε απόφαση για τα ακόλουθα:

– Άμεση αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και ειδικά των περιοχών που εξαιρούνται με το ΦΕΚ 3503/31.10.2016, ή επικουρικά αναστολή της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

– Ενημέρωση των δασικών χαρτών με τα όρια των οικισμών, σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ ’87 και σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία.

– Ενημέρωση των δασικών χαρτών με τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις.

– Καταχώρηση των τελεσίδικων πράξεων χαρακτηρισμού εκτάσεων.

– Σε κάθε περίπτωση παράταση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων σε έξι μήνες (από την καταχώρηση των ανωτέρω).

– Κατάργηση του ειδικού τέλους, το οποίο προσβλέπει σε μια ακόμη φοροεισπρακτική διαδικασία δυσχεραίνοντας την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των πολιτών.

• Ο Τουρισμός παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας. Πρέπει κατά την άποψή σας να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους νησιώτες για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον Τουρισμό την στιγμή που έχουν υποστεί την φορομπηχτική πολιτική από τα μέτρα και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ;

Τα τελευταία χρόνια όλη η Ελλάδα έχει υποστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τη φορομπηχτική πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά μας δεν αποτελούσε προνόμιο για τους νησιώτες, αλλά ένα αντισταθμιστικό μέτρο για το αυξημένο πράγματι κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Για όλους εμάς τους νησιώτες αποτέλεσε μια ακόμη ήττα της νησιωτικότητας. Κατά την άποψή μου και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως σύμβουλος ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, είναι σαφές ότι το ασταθές φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, καθώς και η υπερφορολόγηση, λειτουργούν τελείως αποτρεπτικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Δυστυχώς, σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας με μοναδική ορατή διέξοδο την πραγματοποίηση επενδύσεων, η επιχειρηματικότητα παραμένει δαιμονοποιημένη. Ιδιαίτερα για τα νησιά μας, η πραγματοποίηση στοχευμένων επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών, με γνώμονα την «έξυπνη εξειδίκευση» και την ταυτότητα του κάθε προορισμού, αποτελεί μονόδρομο και σίγουρα θα συμβάλει πέραν της οικονομικής ευμάρειας των τοπικών μας κοινωνιών και στην αύξηση του εθνικού μας ΑΕΠ λόγω του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τα επόμενα χρόνια αναμφίβολα τη βαριά βιομηχανία.

• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κέρδισε τον τίτλο της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019’. Η γαστρονομία είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης για τα νησιά μας;

Η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμού με ποσοτικούς όρους, αλλά και η έμφαση σε ποιοτικά στοιχεία, έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάδυση νέων τουριστικών προϊόντων, όπως αυτό του γαστρονομικού τουρισμού. Αναμφίβολα, οι ταξιδιώτες σήμερα είναι πιο απαιτητικοί και έχει αποδειχθεί ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αυξάνεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο. Η γαστρονομία και η παραδοσιακή διατροφή αποτελούν σίγουρα στοιχεία πολιτισμού, δηλωτικά της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας των νησιών μας.

 • Ετοιμάζετε μια δυναμική διαφημιστική προβολή για την Σύρο ενόψει του Πάσχα. Μιλήστε μας γι αυτό. Μαθαίνουμε πως ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη οι προ-κρατήσεις.

Σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε στοχευμένες κινήσεις για τη συστηματική και εξαντλητική προβολή του νησιού μας και τις 4 εποχές του χρόνου. Έτσι, για το φετινό Πάσχα, σε συνεργασία με την Marketing Greece, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τηλεοπτικά μέσα εθνικής εμβέλειας, υλοποιούμε μια επιθετική καμπάνια προβολής του νησιού μας, κάνοντας χρήση σύγχρονων εργαλείων, Internet και Video Marketing. Το αποτέλεσμα, νομίζω, το βλέπει ολόκληρη η Ελλάδα, μιας που η Σύρος, παρόλο που είναι ήδη καθιερωμένος πασχαλινός προορισμός, παίζει και φέτος παντού. Παρά το γεγονός ότι, για την περίοδο του Πάσχα, στοχεύουμε αποκλειστικά σε Έλληνες τουρίστες και παρά το γεγονός ότι το εισόδημα έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκτιμούμε ότι οι αφίξεις των επισκεπτών για τη Μ. Εβδομάδα θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ενδεχομένως να καταγράψει το νησί μας ρεκόρ αφίξεων. Παρά τις δυσκολίες, τουριστικά η Σύρος αποδεικνύει ότι προσπαθεί και ακόμη καλύτερα τα καταφέρνει.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν