Η μητέρα της 13χρονης Εβίτας και του 11χρονου Αντρέα συγκλονίζει «Προσπαθώ να μοιάσω στην κορούλα μου, που ήταν πάντα μαχήτρια»

Κάθε στιγμή που περνάει αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες πίσω από τις απλές φωτογραφίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο. Και η κάθε μία εξ αυτών έχει τη δική της βαρύτητα… Όπως αυτή της οικογένειας Φύτρου (σ.σ. η σύζυγος Βαρ. Β. έχει καταγωγή από τη Σίφνο και κάθε καλοκαίρι κατέβαιναν στο νησί για διακοπές) όπου χάθηκαν στις φλόγες ο 54χρονος πατέρας (Γρηγόρης Φύτρος) και τα δύο του παιδιά, ο 11χρονος Ανδρέας και η 13χρονη Εβίτα. Και έμεινε μόνη πίσω η μητέρα και σύζυγος και η οποία καλείτε να σηκώσει έναν απίστευτα βαρύ σταυρό σε έναν Γολγοθά χωρίς … τέλος.

Η ιστορία ξεκίνησε από την εικόνα της 13χρονης Εβίτας να πέφτει από γκρεμνό ύψους 15 μέτρων κι ενώ καίγονταν στην απέλπιδα προσπάθειά της να σωθεί υπολογίζοντας ότι κάτω, στο Κόκκινο Λιμανάκι θα έπεφτε στο νερό. Και η μαρτυρία της κας Μαρίας που την είδε να πέφτει στο κενό συγκλόνισε το πανελλήνιο: «Μπροστά μου έπεσε το κοριτσάκι 13 ετών πήδηξε να σωθεί από την φωτιά από ύψος 10 μέτρων Στην οδό Δημοκρατίας 162 έχει ένα στενό δρομάκι το οποίο βγάζει στην θάλασσα, όταν καταφέραμε και περάσαμε στην παραλία ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν και πήδηξε από τα 15 μέτρα. Και έσκασε κάτω και σκοτώθηκε ακαριαία. Με τόσο πούσι και καπνό που είχε το παιδί δεν έβλεπε προφανώς δεν θα μπορούσε να δει».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν απανθρακωμένοι έξω από το αυτοκίνητό τους τόσο ο πατέρας όσο και ο μικρός Ανδρέας…  Δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από το αυτοκίνητο και τους πρόλαβαν οι πύρινες γλώσσες της φωτιάς… Και η μητέρα; Στην ερώτηση πως γλύτωσε, η απάντηση απλώς κορυφώνει το δράμα: Πριν από δέκα ημέρες είχε χάσει τη μητέρα της. Και δεν βρίσκονταν στην περιοχή (στο Μάτι) όπου ήταν το εξοχικό της οικογένειας γιατί εργάζονταν στην Αθήνα.

Σήμερα το μεσημέρι, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», στον ΣΚΑΙ, ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, προσωπικός φίλος της οικογένειας Φύτρου, διάβασε ένα κομμάτι από την επιστολή που του έστειλε η χαροκαμένη μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών. Τα λόγια της μητέρας, που έχασε τα πάντα στη φωτιά, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο: 

 «Προσπαθώ να μοιάσω στην κορούλα μου, που ήταν πάντα μαχήτρια και κατάφερνε να το αποδεικνύει με κάθε τρόπο. Ξέρω ότι ο Γρηγόρης θα έκανε ό,τι καλύτερο για να σωθούν. Το ότι δεν τα κατάφερε ήταν απλά θέληση του Κυρίου. Ακούω στα αφτιά μου την γλυκά τρεμάμενη φωνούλα του Ανδρέα: "Φοβάμαι μανούλα, ανησυχώ πολύ, θα φανώ δυνατός, αλλά εσύ μην έρθεις μαμά. Θέλω να μην έρθεις, είναι όλα κλειστά, δεν θα τα καταφέρεις". Προσπάθησα να φτάσω κοντά τους, τέσσερις ώρες προσπαθούσα με κάθε τρόπο να πλησιάσω. Όταν εγκατέλειψα την προσπάθεια, σκεπτόμενη ότι θα ήταν καλύτερα να μην κινδυνεύσω κι εγώ, ώστε να μπορώ να βοηθήσω αν χρειαστεί. Δεν έχω λόγια. Όταν θα καταφέρω να αναγνωρίσω και τα αγόρια μου -γιατί ο κρατικός μηχανισμός και σε αυτό έχει χάσει τον μπούσουλα- θα σας πω με βεβαιότητα ότι έχασα τα πάντα. Να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε μέρα».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"