Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΗ πρώτη συνάντησή μου με τον Πάπα Φραγκίσκο

Η πρώτη συνάντησή μου με τον Πάπα Φραγκίσκο

|

Με μοναδικό τρόπο ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου Νικόλαος περιγράφει τη πρώτη του συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο 

Η πρώτη φορά είναι μοιραία για όλους. Πόσο μάλλον όταν απέναντί σου έχεις τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο. Και αισθάνεσαι το ίδιο δέος είτε είσαι απλός πιστός είτε ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου- Άνδρου – Μυκόνου… Και ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος περιγράφει τα συναισθήματα που γεννήθηκαν όταν βρέθηκε στον ίδιο χώρο και συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο…

Η συνάντηση που περιγράφει πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αγία Έδρα, στη Ρώμη, είχε διάρκεια μίας ώρας και είκοσι λεπτών (στα πλαίσια της γνωριμίας με τα μέλη της Ιερά Συνόδου της ΡΚαθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας) και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kantam.gr της Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και της Μητρόπολης Παντός Αιγαίου…
«Λίγες ημέρες μετά την ενθρόνιση  στην Αποστολική Έδρα της Ρώμης του Πάπα Φραγκίσκου, ένιωσα μαζί με πολλά εκατομμύρια Χριστιανών, τη χαρά και την ευλογία που έστειλε ο Θεός Πατέρας, με την ενέργεια  του Αγίου Πνεύματος, στην Εκκλησία του Χριστού.

Η εκλογή  του νέου Επισκόπου  και Πάπα Ρώμης ήταν αυτό που ανέμενε η Εκκλησία, μετά την ιστορική πράξη ταπεινοσύνης και πίστης του Μεγάλου Θεολόγου Πάπα Βενέδικτου 16ου που τον οδήγησε στην παραίτησή του.

Από τότε και μέχρι πριν από μερικές ημέρες άκουγα πολλά που έβγαιναν από την καρδιά, το μυαλό και το στόμα του  Πάπα Φραγκίσκου. Τα έβλεπα, τα άκουγα, τα μελετούσα κι ευχαριστούσα το Θεό λέγοντας «ένας τέτοιος Αρχιερέας  άξιζε στη σημερινή Εκκλησία του Χριστού».

Τη δυνατότητα που έδωσε ο Αναστημένος Χριστός στους μαθητές του να τον  δουν με τα μάτια τους, να τον ακούσουν με τα αυτιά τους και να τον αγγίξουν με τα χέρια τους, την έδωσε και σε μένα στο πρόσωπο του διαδόχου Αποστόλου Πέτρου το πρωί της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου 2015.

Ο Άγιος Πατέρας, Πάπας Φραγκίσκος, δέχτηκε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος σε μια ιστορική και μοναδική ακρόαση και λέω μοναδική  διότι κατ’ εξαίρεση κράτησε μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Ο διάλογος μαζί του ήταν ελεύθερος, φιλικός και τον ενδυνάμωνε ένα συνεχές δικό του χαμόγελο που μεταδιδόταν άμεσα και στα δικό μας πρόσωπα. Αυτός ο τρόπος συζήτησης είναι κάτι που όλους μας εντυπωσίασε. Ο τρόπος που παρουσίαζε τα θέματα, αλλά και οι συγκεκριμένες ερωτήσεις για την Εκκλησία, την κοινωνία, την Πατρίδα αποδείκνυαν πως γνωρίζει και ενδιαφέρεται για τα κάθε λογής προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αδελφοί του στην Αρχιεροσύνη. Έχει κι Εκείνος τα δικά του προβλήματα, και δεν τα κρατάει για τον εαυτόν του, δεν τα κρύβει από τους Επισκόπους Αδελφούς του, τα εκμυστηρεύεται και ζητά τη στήριξή τους, πρώτα με την  προσευχή τους κι έπειτα με την κατανόηση τους.

Διαπίστωσα «ιδίοις όμμασι», πως ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος είναι μια καθημερινή ευλογία του Θεού για τη χριστιανοσύνη. Η συνάντησή του σε συναρπάζει από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος παίρνει την πρωτοβουλία να εμπνεύσει στο συνομιλητή του θάρρος και απλότητα στο διάλογο μαζί του. Μιλάει για όλα τα μεγάλα προβλήματα της Εκκλησίας και της ανθρώπινης κοινωνίας και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τα προβλήματα μέσα στα οποία ζει ο συνομιλητής του. Το εντυπωσιακό είναι πως δε διακόπτει το συνομιλητή του, αλλά δίνει το δικαίωμα στο συνομιλητή του να τον διακόψει, ενώ εκείνος μιλά.

Θαύμασα το σεβασμό και την αγάπη  τους προς τον δεύτερον στην τάξη της Ενωμένης Εκκλησίας Αδελφό του Οικουμενικό Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίο και τους άλλους τρεις Αδελφούς της ιστορικής Πενταρχίας.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε για τις άλλες Εκκλησίες και ομολογίες και για το πόσο υποφέρει που ακόμη η Εκκλησία του Χριστού δε βιώνει μία ενότητα που θα την έκανε όχι απλώς πιο δυνατή αλλά προπάντων πιο πειστική.Στην συνάντησή μας μαζί του, δε μας μιλούσε «από το θρόνο», αλλά καθόταν σε μία απλή πολυχρόνα, σχεδόν σαν τη δική μας στο κέντρο ενός φιλικού ημικύκλιου που έδινε την εικόνα μιας αδελφικής παρέας που συναντήθηκε «για να τα πει».

Πολλές φορές ακούγεται πως η Καθολική Εκκλησία έχει ανάγκη από τη συνοδικότητα. Προσωπικά θα ευχόμουν αυτή τη συνοδικότητα που ζήσαμε στις 6 Φεβρουαρίου με τον  Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο, να τη βιώνουν κι όσοι πιστεύουν ότι η δική τους Εκκλησία από χρόνια τη βιώνει!

Θα ευχόμουν από τα βάθη της καρδιάς μου: όσοι ακόμη στρέφονται εναντίον του Επισκόπου Ρώμης και ιδιαίτερα του σημερινού Πάπα Φραγκίσκου, χρησιμοποιώντας αναθέματα, προσβολές, κατηγορίες και ψεύδη, να ζητήσουν από τον Κύριο να τους αξιώσει να ζήσουν, όχι για μία ώρα και είκοσι λεπτά, όπως ο Κύριος έκανε τη χάρη στις 5 Φεβρουαρίου 2015, να ζήσουμε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά έστω και για πέντε λεπτά.

Τότε είμαι βέβαιος πως, ακόμη κι αν τον έχουν προσβάλει με οποιοδήποτε τρόπο, σίγουρα θα τους συγχωρήσει και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα ίδια αισθήματα που προσπάθησα εδώ να περιγράψω. Και το έκανα αυτό όχι, μετά από όσα μου είπαν ή άκουσα για εκείνον, αλλά μετά από όσα έζησα στη Ρώμη για μία ώρα και είκοσι λεπτά μαζί του.

Δόξα στο Θεό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη