Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΗ πρώτη συνάντησή μου με τον Πάπα Φραγκίσκο

Η πρώτη συνάντησή μου με τον Πάπα Φραγκίσκο

|

Με μοναδικό τρόπο ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου Νικόλαος περιγράφει τη πρώτη του συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο 

Η πρώτη φορά είναι μοιραία για όλους. Πόσο μάλλον όταν απέναντί σου έχεις τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο. Και αισθάνεσαι το ίδιο δέος είτε είσαι απλός πιστός είτε ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου- Άνδρου – Μυκόνου… Και ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος περιγράφει τα συναισθήματα που γεννήθηκαν όταν βρέθηκε στον ίδιο χώρο και συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο…

Η συνάντηση που περιγράφει πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αγία Έδρα, στη Ρώμη, είχε διάρκεια μίας ώρας και είκοσι λεπτών (στα πλαίσια της γνωριμίας με τα μέλη της Ιερά Συνόδου της ΡΚαθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας) και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kantam.gr της Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και της Μητρόπολης Παντός Αιγαίου…
«Λίγες ημέρες μετά την ενθρόνιση  στην Αποστολική Έδρα της Ρώμης του Πάπα Φραγκίσκου, ένιωσα μαζί με πολλά εκατομμύρια Χριστιανών, τη χαρά και την ευλογία που έστειλε ο Θεός Πατέρας, με την ενέργεια  του Αγίου Πνεύματος, στην Εκκλησία του Χριστού.

Η εκλογή  του νέου Επισκόπου  και Πάπα Ρώμης ήταν αυτό που ανέμενε η Εκκλησία, μετά την ιστορική πράξη ταπεινοσύνης και πίστης του Μεγάλου Θεολόγου Πάπα Βενέδικτου 16ου που τον οδήγησε στην παραίτησή του.

Από τότε και μέχρι πριν από μερικές ημέρες άκουγα πολλά που έβγαιναν από την καρδιά, το μυαλό και το στόμα του  Πάπα Φραγκίσκου. Τα έβλεπα, τα άκουγα, τα μελετούσα κι ευχαριστούσα το Θεό λέγοντας «ένας τέτοιος Αρχιερέας  άξιζε στη σημερινή Εκκλησία του Χριστού».

Τη δυνατότητα που έδωσε ο Αναστημένος Χριστός στους μαθητές του να τον  δουν με τα μάτια τους, να τον ακούσουν με τα αυτιά τους και να τον αγγίξουν με τα χέρια τους, την έδωσε και σε μένα στο πρόσωπο του διαδόχου Αποστόλου Πέτρου το πρωί της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου 2015.

Ο Άγιος Πατέρας, Πάπας Φραγκίσκος, δέχτηκε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος σε μια ιστορική και μοναδική ακρόαση και λέω μοναδική  διότι κατ’ εξαίρεση κράτησε μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Ο διάλογος μαζί του ήταν ελεύθερος, φιλικός και τον ενδυνάμωνε ένα συνεχές δικό του χαμόγελο που μεταδιδόταν άμεσα και στα δικό μας πρόσωπα. Αυτός ο τρόπος συζήτησης είναι κάτι που όλους μας εντυπωσίασε. Ο τρόπος που παρουσίαζε τα θέματα, αλλά και οι συγκεκριμένες ερωτήσεις για την Εκκλησία, την κοινωνία, την Πατρίδα αποδείκνυαν πως γνωρίζει και ενδιαφέρεται για τα κάθε λογής προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αδελφοί του στην Αρχιεροσύνη. Έχει κι Εκείνος τα δικά του προβλήματα, και δεν τα κρατάει για τον εαυτόν του, δεν τα κρύβει από τους Επισκόπους Αδελφούς του, τα εκμυστηρεύεται και ζητά τη στήριξή τους, πρώτα με την  προσευχή τους κι έπειτα με την κατανόηση τους.

Διαπίστωσα «ιδίοις όμμασι», πως ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος είναι μια καθημερινή ευλογία του Θεού για τη χριστιανοσύνη. Η συνάντησή του σε συναρπάζει από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος παίρνει την πρωτοβουλία να εμπνεύσει στο συνομιλητή του θάρρος και απλότητα στο διάλογο μαζί του. Μιλάει για όλα τα μεγάλα προβλήματα της Εκκλησίας και της ανθρώπινης κοινωνίας και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τα προβλήματα μέσα στα οποία ζει ο συνομιλητής του. Το εντυπωσιακό είναι πως δε διακόπτει το συνομιλητή του, αλλά δίνει το δικαίωμα στο συνομιλητή του να τον διακόψει, ενώ εκείνος μιλά.

Θαύμασα το σεβασμό και την αγάπη  τους προς τον δεύτερον στην τάξη της Ενωμένης Εκκλησίας Αδελφό του Οικουμενικό Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίο και τους άλλους τρεις Αδελφούς της ιστορικής Πενταρχίας.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε για τις άλλες Εκκλησίες και ομολογίες και για το πόσο υποφέρει που ακόμη η Εκκλησία του Χριστού δε βιώνει μία ενότητα που θα την έκανε όχι απλώς πιο δυνατή αλλά προπάντων πιο πειστική.Στην συνάντησή μας μαζί του, δε μας μιλούσε «από το θρόνο», αλλά καθόταν σε μία απλή πολυχρόνα, σχεδόν σαν τη δική μας στο κέντρο ενός φιλικού ημικύκλιου που έδινε την εικόνα μιας αδελφικής παρέας που συναντήθηκε «για να τα πει».

Πολλές φορές ακούγεται πως η Καθολική Εκκλησία έχει ανάγκη από τη συνοδικότητα. Προσωπικά θα ευχόμουν αυτή τη συνοδικότητα που ζήσαμε στις 6 Φεβρουαρίου με τον  Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο, να τη βιώνουν κι όσοι πιστεύουν ότι η δική τους Εκκλησία από χρόνια τη βιώνει!

Θα ευχόμουν από τα βάθη της καρδιάς μου: όσοι ακόμη στρέφονται εναντίον του Επισκόπου Ρώμης και ιδιαίτερα του σημερινού Πάπα Φραγκίσκου, χρησιμοποιώντας αναθέματα, προσβολές, κατηγορίες και ψεύδη, να ζητήσουν από τον Κύριο να τους αξιώσει να ζήσουν, όχι για μία ώρα και είκοσι λεπτά, όπως ο Κύριος έκανε τη χάρη στις 5 Φεβρουαρίου 2015, να ζήσουμε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά έστω και για πέντε λεπτά.

Τότε είμαι βέβαιος πως, ακόμη κι αν τον έχουν προσβάλει με οποιοδήποτε τρόπο, σίγουρα θα τους συγχωρήσει και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα ίδια αισθήματα που προσπάθησα εδώ να περιγράψω. Και το έκανα αυτό όχι, μετά από όσα μου είπαν ή άκουσα για εκείνον, αλλά μετά από όσα έζησα στη Ρώμη για μία ώρα και είκοσι λεπτά μαζί του.

Δόξα στο Θεό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν