Η Ρόδος στο κυνήγι του τίτλου για το καλύτερο παγωτό στην Ευρώπη

Τον τίτλο του καλύτερου παγωτού στην Ευρώπη διεκδικούν δύο γεύσεις από τη Ρόδο και ήδη από χθες οι συνταγές τους βρίσκονται στο Carpigiani Gelato University της Anzola dell’ Emilia (στη Μπολόνια).

Οι συνταγές των δύο παγωτών θα αξιολογηθούν από τους καθηγητές του πανεπιστημίου και ακολούθως στη διαγωνιστική διαδικασία θα διαπιστωθεί η αυθεντικότητά τους. Οι δύο γεύσεις έχουν άρωμα Ρόδου. Η πρώτη φέρει την ονομασία “Pastolato” και έχει ως βάση του τη συνταγή για μελεκούνι. Μέλι, σουσάμι, κανέλα, αμύγδαλα, πορτοκάλι, γαρνιρισμένα με σοκολάτα Criollo συνθέτουν τη δημιουργία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (Gelato punto) που κέρδισε την ελληνική κριτική επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η εξίσου μεγάλη γεύση είναι εκείνη που δημιούργησε ο Δημήτρης Χαραλάμπους (gelateria Palladio) και φέρει την ονομασία “Salted caramel penuts”. Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό αποξηραμένων φρούτων, εμπλουτισμένων με αλατισμένη καραμέλα και φιστίκι.

Με τις γεύσεις αυτές οι δύο Ροδίτες μοιράστηκαν (στις 08 Μαϊου 2017) την πρώτη θέση στην ελληνική διαγωνιστική διαδικασία και κέρδισαν τον τίτλο του καλύτερου παγωτού στη χώρα μας. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από σεφ του είδους, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και φορέων που ειδικεύονται στη ζαχαροπλαστική, καθώς και καθηγητές από το πανεπιστήμιο Carpigiani. Η επιτυχία για το τοπικό παγωτό ήταν τεράστια, μιας και οι «αντίπαλοι» διέθεταν πολύ μεγάλη εμπειρία και «βαριές περγαμηνές». Τα βασικά κριτήρια για την ανάδειξη του καλύτερου παγωτού στην Ελλάδα αποτέλεσαν η υφή, η παρουσίαση και ασφαλώς η γεύση.

Οι δύο Ροδίτες θα αναχωρήσουν την προσεχή εβδομάδα για τη Μπολόνια της Ιταλίας, ώστε να προετοιμαστούν για την πανευρωπαϊκή φάση του διαγωνισμού. Αυτή θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Carpigiani, στις 24 και 25 Ιουλίου. Ο κ. Δημήτρης Χαραλάμπους, μιλώντας προς τη «δημοκρατική» δεν έκρυψε τη χαρά του για το μεγάλο αυτό επίτευγμα, ούτε και έκρυψε την αγωνία του για το διαγωνισμό της Μπολόνια. «Εμείς θα πάμε και θα δημιουργήσουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά και το προσφέρουμε καθημερινά στη Ρόδο. Ο συναγωνισμός θα είναι τεράστιος, μιας και θα έχουμε ως αντιπάλους ονόματα παγκοσμίου φήμης στο παγωτό». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βαγγέλης Χαραλάμπους εξήγησε ότι «κερδίσαμε τον τίτλο διότι φτιάχνουμε παγωτό χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά που υπάρχουν και βάζοντας σε αυτό μεγάλη δόση από μεράκι και αφοσίωση».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι από τις λίγες που έχουν σταθερή πελατεία τόσο μεταξύ των Ροδιτών, όσο και μεταξύ των τουριστών. Χωρίς κράχτες, με μόνη διαφήμιση το ίδιο το προϊόν, οι μικρές τους μονάδες λειτουργούν σαν ρολόι και καθημερινά κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς. Τα σχόλια στο tripadvisor είναι διθυραμβικά και για τους δύο, γι’ αυτό και τους έχουν απονεμηθεί ειδικές διακρίσεις, που με τη σειρά τους προσελκύουν ακόμα περισσότερους λάτρεις των δροσερών γεύσεων.

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός παγωτού έχει οργανωθεί από την περιφέρεια Emilia Romagna και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας. Η σύλληψη της ιδέας του «World ice cream tour» προέκυψε μέσα από την ανάγκη να διαδοθεί η κουλτούρα του καλού παγωτού και των φίνων γεύσεων. Η ιδέα αγκαλιάστηκε αμέσως από όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και οι συμμετοχές είναι δεκάδες. Σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική γίνονται παράλληλοι διαγωνισμοί, έτσι ώστε οι καλύτεροι όλων να διαγωνιστούν για το κορυφαίο παγωτό στον κόσμο.

Το βαρύτιμο τρόπαιο θα απονεμηθεί το Σεπτέμβριο στον τελικό που θα γίνει στο Ρίμινι (08 – 10 Σεπτεμβρίου) και στο οποίο οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. Το Grand Finale, όπως έχει ονομαστεί, θα γίνει στην πλατεία «Federico Fellini» και θα έχει το χαρακτήρα μιας πολύ μεγάλης γιορτής, όπου θα έχουν την ευκαιρία όλοι οι επισκέπτες της πόλης να δοκιμάσουν τις γεύσεις των μεγάλων φιναλίστ. Η γευστική πρόκληση για τους λάτρεις του παγωτού είναι μεγάλη και ήδη το Ρίμινι, όπως και οι γύρω δέχονται διαρκείς κρατήσεις δωματίων για τις ημέρες εκείνες.

Πηγή: