Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΚαι ο Βαγγέλης στην "προβλήτα του ουρανού"

Και ο Βαγγέλης στην “προβλήτα του ουρανού”

|

Η Νάξος αποχαιρέτησε πριν από λίγο τον Βαγγέλη Σορώκο, έναν άνθρωπο που έγραψε με το δικό του τρόπο το κεφάλαιό του στην ιστορία του νησιού – «Έφυγε» αθόρυβα αλλά όσοι τον γνώρισαν μίλησαν για έναν πολυτάλαντο άνθρωπο που λάτρευε τις προκλήσεις 

Παρασκευή πρωί… Καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή και ακούω τον Γιάννη Βλαχάκη να μου λέει «Ξέρεις ποιος έφυγε; Ο μπουρμπουλήθρας… Καλό παιδί»… Να πω την αλήθεια ξαφνιάστηκα. Δεν γνώριζα κάποιον με αυτό το προσωνύμιο… Μου είπε «ο Βαγγέλης ρε… Ο Σορώκος»… Και τότε θυμήθηκα το πρόσωπο. Για μένα ήταν ο «Μπράιτνερ», ο γερμανός αναρχικός του ποδοσφαίρου, με το τρελό μαλλί… Όμως, για τους Ναξιώτες και δη τους μεγαλύτερους στην ηλικία είχε ένα άλλο προσωνύμιο. Όπως όλοι μας. Και είχε να κάνει με την ικανότητά του να βουτάει για λεπτά και να χάνεται στο βυθό της θάλασσας.

Η εικόνα του στα μάτια μου; Συγκεκριμένη. Σχεδόν πάντα σκυφτός στο μπαλκόνι του σπιτιού του να ράβει τα δίχτυα. Και όταν σήκωνε το κεφάλι και με έβλεπε απλά μου έλεγε «να πεις χαιρετισμούς στο πατέρα σου. Τον Παπά Κώστα. Τον αγαπάω…»

Ο Βαγγέλης δεν μένει πια εδώ… Ακολούθησε την αλυσίδα που δημιούργησαν το τελευταίο διάστημα τόσο οι συγγενείς του (σ.σ. τελευταίος στην αρχή του μήνα αδελφός του Γιακουμής με αποτέλεσμα από τα οκτώ συνολικά αδέλφια να είναι πλέον μόνο ένας ζωντανός) όσο και οι άνθρωποι που εργάζονται στο προβλήτα του λιμανιού… Ο Γιάννης Βλαχάκης με επανέφερε στην πραγματικότητα λέγοντάς μου «ξέρεις, όλο έλεγα να του κάνω μία συνέντευξη. Και μου έλεγε «εγώ ρε Γιάννη θέλω να τραγουδήσω. Δεν θέλω να τα πω με λόγια». Και του απαντούσα «μα δεν μπορώ να τα βάλω στο χαρτί τα τραγούδια»

Κι έπιασα τον εαυτό μου εκείνη τη στιγμή να χαμογελάει…

Ο Βαγγέλης Σορώκος μπορεί να ήταν ένας άνθρωπος που εργάζονταν στο λιμάνι, αλλά όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο που είχε πολλά ταλέντα και το κυριότερο είχε καλλιτεχνική αύρα και ανησυχίες… Ο Νίκος Καραβίας σε ένα σχόλιο στα social media αναφέρει για τον Βαγγέλη Σορώκο «Έπαιζε εξαιρετική Κορνέτα όντας για πολλά χρόνια μέλος της Φιλαρμονικής αλλά εκεί που ήταν άπαιχτος ήταν το τραγούδι ειδικά είχε μεγάλη ευκολία στον να κάνει δεύτερη φωνή με πολύ ιδιαίτερο προσωπικό του στιλ !!» ενώ ο Δημήτρης Κεσίνης θα δώσει μία άλλη διάσταση της προσωπικότητάς του τονίζοντας «τα πέτρινα χρόνια της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων, δεκαετία ’80, ο Βαγγέλης ήταν ο πρώτος Ναξιώτης που γνώρισα με ένα τέτοιο βιβλίο παραμάσχαλα….!!! δίδαξες πολλά σε πολλούς όσο έζησες…..!!!» Και το κυριότερο; Λάτρευε τις ξένες γλώσσες. Και τα κατάφερνε περίφημα.

Ο Δημήτρης Καρούσης σε άλλο του σχόλιο αναφέρει ότι «ο Βαγγέλης είναι μεγάλη προσωπικότητα του νησιού μας δίδαξε σ όλους την ταπεινότητα ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή ενώ ήταν λαμπρός επιστήμονας δούλεψε καβοδέτης»

Καβοδέτης λοιπόν. Αν και είχε σπουδάσει στη Σύρο και ήταν ένα από τα πρόσωπα που σίγουρα γνώριζαν περισσότερα απ’ αυτά που άφηνε να εννοηθεί. Και τώρα βρίσκεται στην «προβλήτα του ουρανού» με τον Γιάννη, τον Δημήτρη, τον Κώστα. Τους φίλους του….

Και για να μην ξαφνιαστείτε, το άρθρο ξεκίνησε λόγω της ανάρτησης που έκανε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, όπου αναφέρεται στον Βαγγέλη Σορώκο. Τον γνώριζε μέσα από την προσωπική τους επαφή. Από την εποχή του …Βαπόρια και τα μπιλιάρδα. Κι εκφράζει κι αυτός το παράπονο, αντίστοιχο με αυτό του Βλαχάκη «Πίστευα ότι κάποτε θα πίναμε μια κούπα μαζί για να τον προκαλέσω να μου πει περισσότερα για κείνον δεν προλάβαμε».

Διαβάστε την ανάρτηση του Γιάννη Παπαδόπουλου…

«Τον Βαγγέλη τον Σορώκο τον γνώρισα πολύ μικρός. Ήταν για μένα ένας θρύλος ένας ήρωας των παιδικών μου χρόνων. Όλοι μιλούσαν με ενθουσιασμό και θαυμασμό γι’ αυτόν. Ήταν για μας τα παιδιά που μεγαλώσαμε στην δεκαετία του ‘70 απ’ αυτούς που στέκονται στην κορυφή του βάθρου. Ήταν η απάντηση σ΄αυτά τα ερωτήματα που ψάχνουν τα μικρά παιδιά: « ποιος είναι ο πιο γρήγορος» «ο πιο δυνατός» «αυτός που δεν έχει χάσει ποτέ» η απάντηση σ’ όλα αυτά ήταν ο Βαγγέλης. Μου έλεγαν ότι είχε το μακρύτερο μακροβούτι απ’ όλους, τον έχαναν όταν έπεφτε κάτω απ’ το νερό και μόνο τις φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια παρακολουθούσαν και γι’ αυτό είχε και το χαρακτηριστικό «μπουρμπουλήθρας»- έτσι μου είχαν πει.

Έπαιζε καταπληκτικά: μπιλιάρδο, ποδοσφαιράκι, πινγκ πόνγκ μ’ ότι καταπιάνονταν το τερμάτιζε προπονιόταν σκληρά και αναζητούσε το τέλειο να γίνει καλύτερος. Γύρω του πλήθος τον παρακολουθούσε. Δεν τον είδα να χάνει τον έλεγχο ποτέ. Πολύ αυστηρός με τον εαυτό του, λάτρευε τις προκλήσεις, απολάμβανε το παιχνίδι και κάθε του κίνηση ήταν βαθειά μελετημένη. Πολλές φορές ήταν απρόβλεπτος δεν μπορούσες να υπολογίσεις την επόμενη κίνησή του. Δεν αισθανόταν λίγος ποτέ – τολμούσε πάντα. Η εξάσκηση και η βελτίωση ήταν γι αυτόν ανάγκη υπαρξιακή.

Είδα τους συμπαίκτες του να υποκλίνονται στην ανωτερότητά του όπως επίσης είδα κάποτε κι αυτός να ομολογεί στον αντίπαλό του (έναν επισκέπτη στη Νάξο που βρέθηκαν μέσα στου «Βαπόρια») μετά από μια εκπληκτική παρτίδα μπιλιάρδου ενώ τον είχε νικήσει ο Βαγγέλης του είπε: «Είσαι καλύτερος από μένα». Μεγαλείο ψυχής.

Ενώ πίστευε στον εαυτό του δεν είχε ίχνος έπαρσης ήταν πολύ διακριτικός και ήθελε να περνάει απαρατήρητος, μοναχικός . Ευγενικός πάντα μ εκείνο το ελαφρύ μειδίαμα στα χείλη αισθανόσουν ότι είναι πολύ σίγουρος για ότι κάνει.

Πριν μια εικοσαετία ο γιός μου παίζοντας Πάσχα με βεγγαλικά μ’ έναν φίλο του για πλάκα του έβαλαν φωτιά στη βάρκα του (κομμάτι της ζωής του) την προλάβανε στο τσακ. Πήγα τον βρήκα του ζήτησα συγνώμη του είπα να τον αποζημιώσω δεν δέχτηκε τίποτε. Γελώντας μου είπε «παιδιά είναι δεν πειράζει- δεν ήξερα ότι έχεις γιό τόσο μεγάλο».

Πριν από χρόνια είχαμε την χαρά να τον δούμε πάλι να παίζει ποδοσφαιράκι μαζί μας παρ’ ότι ήταν 65 ετών του ζητήσαμε να λάβει μέρος στο τουρνουά και δέχτηκε. Μου έκανε εντύπωση ότι μόνος του μέρες πριν τον αγώνα ήρθε να προπονηθεί να ελέγξει το χώρο το ποδοσφαιράκι. Δεν ήθελε απλά να περάσει την ώρα του ήθελε να κάνει μια εμφάνιση αντάξια της φήμης του αυτό τον ενδιέφερε να παίξει καλά όχι να σέρνεται ήθελε να κερδίσει. Παρ’ ότι ήξερε ότι τον θαυμάζαμε δεν μας είδε υπεροπτικά ποτέ και ήταν υπάκουος στους κανόνες του παιχνιδιού ήθελε να κερδίζει στα ίσια.

Δεν ήμουν κολλητός του, δεν κάναμε παρέα ήξερα όμως ότι με εκτιμούσε ίσως να αναγνώριζε τον θαυμασμό μου από παιδάκι γι’ αυτόν. Πίστευα ότι κάποτε θα πίναμε μια κούπα μαζί για να τον προκαλέσω να μου πει περισσότερα για κείνον δεν προλάβαμε.

Στην είδηση του θανάτου του σήμερα η αγορά της Νάξου πάγωσε. Όλοι ξαφνιάστηκαν γιατί θεωρούσαν ότι ο Βαγγέλης θα ζήσει πολλά πολλά χρόνια και δεν μπορεί να νικηθεί τόσο νωρίς.

Ο τελευταίος αγώνας γι’ αυτόν ήταν χαμένος. Δεν δίστασε να σταθεί όρθιος απέναντι στο Χάρο και να παλέψει- δεν τα κατάφερε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Είμαι σίγουρος ότι σε μια άλλη διάσταση με κάτι θα καταπιαστεί για να το κατορθώσει τέλεια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Φόρτωμας: Συνάντηση εργασίας με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Διαμόρφωση δρομολογίων, ανεκτέλεστο το πρωινό του “Blue Star Delos”

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Μ. Τετάρτη 1η Μαϊου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό