Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΚαλό παράδεισο Αντωνία και να μας σκέφτεσαι, να μας χαμογελάς από εκεί...

Καλό παράδεισο Αντωνία και να μας σκέφτεσαι, να μας χαμογελάς από εκεί ψηλά…

|

Η Αντωνία Μαϊτου, ένα από τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα της Νάξου έφυγε… Σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 14.30 στην Μητρόπολη Νάξου η εξόδιος ακολουθία – Το «αντίο» από το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…  

«Η πόρτα του σπιτιού της, εκεί στην είσοδο σχεδόν του κάστρου της Νάξου σχεδόν πάντα ανοιχτή.. Την γνώρισα μέσω του μεγαλύτερου γιου της του Βαγγέλη με τον οποίο είμαστε συμμαθητές. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Και έτοιμη να μας προσφέρει ότι είχε και δεν είχε… Κυρίως τις γνώσεις της για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι πρώτα και μετά μαθητές. Έμαθα ότι ήταν συμμαθήτρια του πατέρα μου… Και μου μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον πατέρα μου. Και αντίστροφα. Να πω την αλήθεια στα σαράντα σχεδόν χρόνια που γνωρίζω την Αντωνία Μαϊτού ποτέ δεν βρήκα άνθρωπο να μην πει καλό λόγο για το πρόσωπό της για τη συμπεριφορά της…. Αργότερα, όταν επέστρεψα από την Αθήνα, την συνάντησα στην κουζίνα του εστιατορίου που είχε ανοίξει αρχικά η κόρη της Ειρήνη και στη συνέχεια ενεπλάκησαν όλα τα αδέλφια. Ο Γιώργος και η Σοφία και βέβαια ο Βαγγέλης. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Και η μαμά Αντωνία εκεί. Να δουλεύει περισσότερο. Να αναδεικνύει τα μυστικά της Ναξιώτικης κουζίνας. Και το πιο εντυπωσιακό; Να εμπλέκεται με μοναδική  μαεστρία και στην τεχνολογία… Θυμάμαι πάντα την Ειρήνη να μιλάει με έκπληξη για την ικανότητα της μητέρας της να μαθαίνει. Και δη ότι είχε σχέση με την τεχνολογία και μάλιστα η ιστοσελίδα της στο ιντερνετ ήταν γεμάτη από αναμνήσεις.. Και φωτογραφίες που είχαν σχέση με την φύση. Λάτρευε τα λουλούδια της. Είχε καταφέρει ακόμη και στην είσοδο του εστιατορίου να βάλει το σημάδι της με τους περίφημους βασιλικούς της… Και όταν ήρθε η είδηση για το χτύπημα της μοίρας από την ασθένεια που λίγο πολύ χτυπάει όλα τα σπίτια, το αντιμετώπισε με απίστευτη ψυχραιμία που έκανε τους δικούς της να παλέψουν κι αυτοί ακόμη περισσότερο. Και πάλεψε σκληρά. Χωρίς να χάσει ίχνος δύναμης και διάθεσης για προσφοράς.

Όμως, στο τέλος λύγισε. Λύγισε γιατί ένιωσε ότι δεν μπορούσε άλλο. Και έφυγε. Απλά ήρεμα… Αφήνοντας πίσω της μία τεράστια σκιά, μία κληρονομιά που καλούνται να ακολουθήσουν ο Βαγγέλης, η Ειρήνη, ο Γιώργος και η Σοφία… Εικόνες όλοι οι Ναξιώτες και μη έχουμε από την Αντωνία… Και θα τις κρατήσουμε στο μυαλό μας με την ελπίδα ότι εκεί που πηγαίνει, στο μεγάλο ταξίδι θα μας σκέφτεται όλους. Και πρωτίστως τα εγγόνια της… Γιατί είναι το αύριο. Και φρόντισε με τον δικό της τρόπο για να έχουν έναν δρόμο με τα λιγότερα δυνατά αγκάθια… Σε ευχαριστούμε Αντωνία για όσα μας δίδαξες και μας πρόσφερες όλα αυτά τα χρόνια..»

Η εξόδιος ακολουθία 

Και σήμερα… Ημέρα γιορτής για τη πόλη της  Νάξου, τα Εισόδια της Παναγίας… Το σκηνικό είναι βουβό… Στη Μητρόπολη, στις 14.30 θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία.. Και οι Ναξιώτες θα αποχαιρετήσουν ένα από τα πλέον αγαπημένα και προσφιλή τους πρόσωπα… Την Αντωνία Μαϊτού… που είχε την μοναδική  ικανότητα να προσφέρει σε όλους τους φίλους ακόμη και τους άγνωστους από ένα απλό χαμόγελο έως ταξίδια νοερά με την απίστευτη ηρεμία, το χιούμορ και τις γνώσεις της…

Φιλοξενία… Η κυρία Αντωνία έκανε και πράξη τα λόγια της στη καθημερινότητά της 

Και τέλος,, παραθέτουμε την ανακοίνωση – ανοιχτή επιστολή από το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» που “στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της αγαπημένης μας Αντωνίας Μαϊτού αισθάνεται την ανάγκη να της αφιερώσει όπως οφείλει λόγια ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας.”

“Η κυρία Αντωνία υπήρξε επί σειρά ετών μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας υπάλληλος του Δήμου Νάξου  και  υπεύθυνη των καταστημάτων. Εργάστηκε σκληρά με ζήλο προκειμένου να καλύψει σε εποχές δύσκολες τα  κενά της αδυσώπητης γραφειοκρατίας και του τεράστιου και ποικίλου όγκου  δουλειάς που την περιστοίχιζε. Είναι πραγματικά εκπληκτικό πως κατάφερνε να εξυπηρετεί  αποτελεσματικά τόσο κόσμο που στο πρόσωπό της έβλεπε τον δικό του άνθρωπο στη Δημόσια διοίκηση και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως για πολλά χρόνια, όλα περνούσαν απ’ τα χέρια της.

Απ’ την πρώτη στιγμή το 2002 πίστεψε σε μας και είδε με ενθουσιασμό τη δημιουργία του Σωματείου μας του συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών. Μας βοήθησε με τις γνώσεις, την εμπειρία της και την αποφασιστικότητά της, μας στήριξε σε καίριες στιγμές.  Μας ενθάρρυνε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες και να παραμείνουμε σε συνοχή. Μας έλεγε χαρακτηριστικά: «Παιδιά μου να ξέρετε τούτο,  έναν επαγγελματία να βοηθήσετε με το έργο σας  έστω και έναν μόνο είναι πολύ σπουδαίο και έχει μεγάλη αξία και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχετε».

Αυτή ήταν η κυρία Αντωνία κι αυτό έκανε και πράξη στη ζωή της.

Ακροβατώντας και ισορροπώντας ανάμεσα σ΄ αυτά που της επέβαλε ο δημοσιοϋπαλληλικός της ρόλος προσπαθούσε μέσα από το πρίσμα της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς να υπερασπιστεί τον απλό πολίτη η τον επαγγελματία και να βοηθήσει, να βοηθήσει ουσιαστικά ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του συστήματος. Την είδαμε να αγωνιά για μια δυσάρεστη απόφαση που θα έφερνε σε δυσχερή η ολέθρια θέση την επιχείρηση ή τον άνθρωπο. Να παίρνει το ρίσκο και να αναζητά τρόπους και λύσεις που θα διευκόλυναν την κατάσταση. Πάντοτε χωρίς ίχνος προσμονής ανταπόδοσης της πράξης της υστεροβουλίας  ή υστεροφημίας. 

 Κοινωνικότατη, αξιαγάπητη, προσιτή, δυναμική, με καυστικό αφοπλιστικό  και ευφυέστατο χιούμορ εύκολα προσβάσιμη άκουγε με προσοχή και σεβασμό των οποιονδήποτε . Λάτρευε το νησί της, αγαπούσε τους ανθρώπους του,  της άρεσε η πρόοδος και η καλώς εννοούμενη εξέλιξη δεν ζήλευε τίποτε ήταν αυτάρκης.

 Δημιούργησε μία αξιολάτρευτη οικογένεια και τα παιδιά της Ειρήνη, Σοφία, Βαγγέλης και Γιώργος έχουν καταφέρει κάνοντας πράξη τις συμβουλές της να κατέχουν μία εξαίρετη θέση στην κοινωνία λειτουργώντας με αξιοπρέπεια και ποιότητα. Η επιχείρηση τους που ξεκίνησε με τις δικές της δυνάμεις και προσπάθειες κοσμεί την Μαζική Εστίαση της Νάξου έχοντας πρωταρχική θέση στην τέρψη των επισκεπτών και των ντόπιων κατοίκων. Η εμμονή της στην αξιοποίηση των Ναξιακών  πρώτων υλών και της τοπικής παραγωγής  και η ανάδειξη της  κουζίνας μας με τα λαογραφικά μας στοιχεία  αποτελεί ζηλευτό παράδειγμα.

 Είμαστε ευγνώμονες που μας στήριξε, τυχεροί που την  γνωρίσαμε, υπερήφανοι για το έργο της και για τα παιδιά της  που ανήκουν στο Σωματείο μας. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει, θα μας λείψει ειλικρινά.”

Οι φωτογραφίες είναι από τη προσωπική της ιστοσελίδα 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της