Καστανίδης, ο Βερολινέζος που λάτρεψε τη Νάξο

Το όνομα Karsten Klaehn (1951- 2015) μπορεί να μην λέει τίποτα στους Ναξιώτες. Η τουλάχιστον τους λιγότερους μυημένους… Όμως, το «Καστανίδης»; Ελάτε που δεν τον γνωρίσατε… Είναι ένας από τους πολλούς Βερολινέζους που λάτρεψε τη Νάξο. Και το έδειξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο. Ερωτευμένος με την πρώτη ματιά όταν είδε τη Νάξο από το πλοίο όταν έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 70 έως την τελευταία στιγμή που άφησε την πνοή του….

Είχε κι ένα δεύτερο πάθος… Να «αιχμαλωτίζει» τη στιγμή. Και πως μπορούσε να γίνει αυτό; Μα μέσα από το φακό της φωτογραφικής του μηχανής. Φωτογράφιζε με πάθος παραδοσιακές εκδηλώσεις, γιορτές και τοπία της Νάξου… Και βέβαια πρόσωπα σε απίστευτες στιγμές, «αιφνιδιάζοντας» όχι μόνο μέσα από την καθημερινότητα αλλά και μέσα από τις στιγμές που χαρακτηρίζονται ως … επίσημες. Και όλος αυτός ο θησαυρός βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου. Και πήρε την απόφαση να τις εκθέσεις…

Το λέει άλλωστε και η πρόσκληση που απεύθυνε η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου «Οργανώσαμε την έκθεση αυτή για να τιμήσουμε τον παλιό, καλό μας φίλο Κάρστεν. Σας προσκαλούμε να την επισκεφθείτε, είτε για να αναζητήσετε τον εαυτό σας και γνωστά σας πρόσωπα ανάμεσα στις δεκάδες πορτρέτα, είτε για να κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός Γερμανού που λάτρεψε τη Νάξο»

Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του «Καστανίδη» στην πολιτιστική δράση του νησιού;  Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Λύκειο «Friedrich – List – Schule» του Βερολίνου, όπου δίδασκε αγγλικά και φωτογραφία και ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία - διαμέσου του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci – και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων μεταξύ των σχολικών κοινοτήτων του «Friedrich – List – Schule» και του ΕΠΑΛ Φιλωτίου, κατά τα έτη 2008-2010. Μάλιστα, για τη συνεργασία αυτή, η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, έλαβε έπαινο από την διεύθυνση του Λυκείου «Friedrich – List – Schule».

Να σημειώσουμε τέλος, ότι η έκθεση Φωτογραφίας με δεκάδες πορτρέτα (και όχι μόνο) θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης και σε χώρους της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας Νάξου…