Κουφονήσια: Η ...Ιταλίδα απέκτησε και πάλι το αγαπημένο της πηγάδι

"Η φυσική ομορφιά, τα γαλάζια νερά και η απελευθέρωση που νιώθει ο επισκέπτης με “ιταλική υπογραφή” αποτελούν για πολλούς την πιο όμορφη παραλία του νησιού. Η αλήθεια είναι, πως δε φεύγει εύκολα κανείς από ‘δω, γι’ αυτό το λόγο φροντίστε να έχετε ομπρέλα ή κάποια  σκηνή …" Αυτό διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα των Κουφονησίων για την ...Ιταλίδα (σ.σ. "Πλατιά Πούντα" είναι το όνομά της, άλλα άντε να το πεις σε κάποιον εκτός Κουφονησίων; Δεν θα το καταλάβει ποτέ), μία από τις ωραιότερες παραλίες, όχι μόνο του νησιού αλλά και των Κυκλάδων... 

Δεν είναι άλλωστε υπερβολή. Τα σχόλια που συναντάμε για την "Ιταλίδα" στο διαδίκτυο δεν έχουν τέλος...Θέλετε κάποιο εξ αυτών; "Απίστευτα νερά απίστευτη ηρεμία!!! Χαλαρώνεις και ξεφεύγει το μυαλό!!! Είναι όλα κοντά και δεν κουράζεσαι, ιδανικές διακοπές για να δεις, να ξεσκάσεις, να φας, να πιεις, να κολυμπήσεις, να γνωρίσεις κόσμο, να " αδειάσεις ". Είναι για όλες τις ηλικίες!!!" ... Τι δεν σε κάνει; Οκ πάμε μία άλλη "Σχετικά μικρή αλλά φαρδιά παραλία η Ιταλίδα θα σας μαγέψει με την πλούσια χρυσή άμμο σαν πούδρα για τα βαθυγάλαζα νερά με θέα στην Κέρο! Όλη η γύρω περιοχή είναι γεμάτη μικρούς όρμους και σπηλιές! Κυριολεκτικά η φύση ζωγραφίζει! Μείνετε στην παραλία ως τη δύση του ηλίου! Από τις πιο ατμοσφαιρικές παραλίες των Κυκλάδων! Αρκεί να μην έχει κόσμο! Προσβάσιμη και με καΐκι και με τα πόδια σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Φανό"..

Και τώρα θα μου πείτε γιατί το αναφέρω αυτό; Ααα δεν το καταλάβατε; Οκ.. Οπως είδατε στις φωτογραφίες, έχουμε εργασίες... Από την κοινότητα Κουφονησίων για να αποκαταστήσουν το σημείο αναφοράς της παραλίας που δεν είναι άλλο από το πηγάδι... 

Και όπως διαβάζουμε στην σελίδα του προέδρου της Κοινότητας, Αντώνη Κωβαίου "  Η Παραλία ‘Πλατιά Πούντα’ είναι μία από τις πιο ξακουστές και όμορφες παραλίες του νησιού μας.

Απόμερη με αφράτη χρυσαφένια άμμο και με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά που απέχει μόλις 1.800 μ. περίπου από τη χώρα. Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού και ιδιαίτερα οι παλιότεροι αποκαλούν την παραλία με το όνομα ‘Ιταλίδα’ και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή.

Αυτό προέκυψε λόγω της Ελληνοιταλίδας ιδιοκτήτριας της περιοχής πάνω από την παραλία. Την οποία οι ντόπιοι αποκαλούσαν Ιταλίδα, κατά συνέπεια έλεγαν πάμε στης Ιταλίδας και έτσι το έμαθαν και οι επισκέπτες. Στοιχείο αναφοράς στην υπέροχη παραλία αποτελεί για δεκαετίες το πετρόχτιστο πηγάδι στη μέση της περίπου.

Το πηγάδι κατασκευάστηκε και χρησιμοποιούνταν για να αντλούν νερό για τα ζώα που βοσκούσαν στην περιοχή , οπως κατσίκια, πρόβατα και γαϊδούρια. Η έντονη ανθρώπινη παρουσία την θερινή περίοδο δεν άφησε ανέπαφο αυτό το παραδοσιακό στοιχείο.

Η σταδιακή αφαίρεση από ένα λιθαράκι προκειμένου να κρατήσει σταθερή κάποια πετσέτα ήταν αρκετή για να αποσυνθέσει σιγά αλλά σταθερά το γραφικό πηγάδι. Χθες αναλάβαμε πρωτοβουλία ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινάει δειλά δειλά και αποκαταστήσαμε τις φθορές ώστε να συνεχίσει και τα επόμενα έτη να αποτελεί ένα ιδιαίτερο στοιχείο κατατεθέν στην περιοχή".

Εμείς τι να πούμε; Ευχόμαστε ότι και ο πρόεδρος, "καλό καλοκαίρι με ασφάλεια και υγεία"... Και σας περιμένουμε όλους στις Μικρές Κυκλάδες, τα Κουφονήσια και την Ιταλίδα... Καλά.. Στην Πλατιά Πούντα. 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News