Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΚουφονήσια - ΠΠ Ιατρείο: Αλήθειες και ...αναλήθειες σχετικά με το ατύχημα της...

Κουφονήσια – ΠΠ Ιατρείο: Αλήθειες και …αναλήθειες σχετικά με το ατύχημα της 16χρονης Γαλλίδας

|

Η απάντηση του Προσωπικού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κουφονησίων με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν σχέση με τον τραυματισμό 16χρονης Γαλλίδας το μεσημέρι της Δευτέρας… Καλά στην υγεία της η μικρή που ετοιμάζεται να επιστρέψει από τη Νάξο στην πατρίδα της 

Ανακοίνωση εξέδωσε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίου σχετικά με περιστατικό τραυματισμού 16χρονης γαλλίδας στο νησί… Εξηγεί αναλυτικά τι συνέβη, τονίζει τις αναλήθειες που παρουσιάστηκαν και ενημερώνει ότι η ανήλικη από χθες το απόγευμα είναι σε κατάλυμα στη Νάξο χωρίς να έχει κάποιο τραυματισμό και είναι απολύτως υγιής… 

Αναλυττικά η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του προσωπικού του Ιατρείου στα Κουφονήσια (σ.σ. σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου) αναφέρει: 

“Με δυσάρεστη έκπληξη ενημερωθήκαμε για αναληθές δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» χτες 19/7/2022, το οποίο υπογράφει ο συντάκτης της Φρίξος Δρακοντίδης σχετικά με ιατρικό περιστατικό που συνέβη στο Νησί μας προχθές στις 18/07/2022. Σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό του Π.Π.Ι. Κουφονησίων, το οποίο διαχειρίστηκε με επαγγελματισμό και με αίσθημα ευθύνης την κατάσταση οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις πραγματικές συνθήκες του και την αποτελεσματική διαχείρισή του. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μια νεαρή κοπέλα που κολυμπούσε παρασύρθηκε από τα κύματα σε βραχώδη ακτή. Το περιστατικό εξελίχθηκεμεταξύ 16:05 – 16:10 στην παραλία της Πλατυάς Πούντας(Ιταλίδας) στην οποία δεν υπάρχει οδικό δίκτυοώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση με χερσαίο όχημα. Οι επισκέπτες που ήταν στο σημείο κινητοποιήθηκαν άμεσα και έβγαλαν την κοπέλα σε ασφαλές σημείο.

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 16:28 κλήθηκεαπό παριστάμενο στο συμβάνμη εφημερεύων ιατρός του Κέντρου μας, τον οποίο (ιατρό) γνωρίζει προσωπικά ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε άμεσα τον εφημερεύοντα συνάδελφό του. Ο τελευταίοςέσπευσε επί τόπου και καθώς βρισκόταν καθ’ οδόν για το περιστατικόέλαβε κλήση από την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας (112) στις 16:38, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι μια κοπέλα 17 χρονών είχε χτυπήσει στα βράχια νωρίτερα και πονάει η πλάτη της.Ο γιατρός του Κέντρου βρισκόταν ήδη στο σημείο του περιστατικού στις 16:50καθώς μεταφέρθηκε εκεί άμεσα δια θαλάσσης με πλοιάριο ιδιώτη (τη γνωστή στα νησιά μας «λάτζα»).

Μάλιστα ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για το συντονισμό κάθε μεταφοράς ασθενούς στο Νησί μερίμνησε ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της τραυματισμένης κοπέλας με άλλο καϊκι που καλοπροαίρετα είχαν καλέσει παριστάμενοι στο περιστατικό καθώς σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης ασθενών στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται πλήρης ακινητοποίηση της ασθενούς σε ειδική σανίδα μεταφοράς προς αποφυγή κάθε κινδύνου και ιδίως σε περίπτωση ενδεχομένου κατάγματος στη σπονδυλική στήλη.

Έτσι ο εφημερεύων ιατρός που βρέθηκε στο σημείο με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό(σανίδα, μαξιλάρια, κολάρο ακινητοποίησης κ.ο.κ.) διεπίστωσε ότι η ασθενής είχε τις αισθήσεις της, δεν είχε αιμορραγία ή ανοιχτή πληγήκαι είχε μόνο μικρές εκδορές αλλά παρουσίαζε,όπως ήταν φυσικό λόγω και του νεαρού της ηλικίας της,συμπτώματα κρίσης πανικού και πόνο στην πλάτη. Ο γιατρός της παρείχε άμεσα τις πρώτες βοήθειες και αφού την ακινητοποίησε πάνω στην ειδική σανίδα, την  μετέφερε με ασφάλεια στο Λιμάνι και από εκεί με το ασθενοφόρο στο Ιατρείο για νοσηλεία.

Ήδη η νεαρή που μεταφέρθηκε προληπτικά στο Ιατρικό Κέντρου Νάξου είναι καλά στην υγεία της αλλά παρέμεινε εκεί για προληπτικούς λόγους και περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς ο συντάκτης του «Πρώτου Θέματος», ελπίζουμε από αμέλεια, παρουσίασε μία τελείως διαφορετική εικόνα καθώς δεν φρόντισε προφανώς να διασταυρώσει τις πληροφορίες του δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις στο ευρύτατο κοινό του μέσο στο οποίο εργάζεται. Ειδικότερα:

Ανακρίβεια 1: «η κοπέλα ανασύρθηκε λιπόθυμη με σπασμένο χέρι και είχε χτυπήσει άσχημα και στη πλάτη».
Όπως προαναφέρθηκε, επιβεβαιώνοντας την πληροφόρηση που είχε ήδη λάβει ο ιατρός από το «112», κατά τη φυσική εξέτασητης ασθενούς από τον ίδιο, η τελευταίαείχε πλήρως τις αισθήσεις της και δεν διαπιστώθηκε κάταγμα χειρός, αιμορραγία ή ανοιχτή πληγή.Η κοπέλα ένιωθε πόνο στην πλάτη και είχε μικρές εκδορέςκυρίως όμως εμφάνιζε συμπτώματα κρίσης πανικού από το χτύπημα και τη μετέπειτα ταλαιπωρία.

Αναλήθεια 2: Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα «… Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Κέντρο Υγείας και την αστυνομία, όμως κανείς δεν απαντούσε επί μια ώρα».

Οι ώρες λειτουργίας του ΠΠΙ Κουφονησίων είναι καθημερινά08:00 – 15:00. Εκτός ωραρίου και εφόσον δεν υπάρχει περιστατικό σε εξέλιξη η επικοινωνία για έκτακτο συμβάν – ιατρικό περιστατικό γίνεται μέσω των προσωπικών τηλεφώνων των ιατρών, που βρίσκονται αδιάκοπα σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση όλο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Τα προσωπικά τηλέφωνα των ιατρών είναι γνωστά σε όλη την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες του Νησιού και βρίσκονται μόνιμα αναρτημένα στο Ιατρείο είναι δε διαθέσιμα και μέσω του 112.
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα μετά τις τέσσερις το απόγευμα (16:10) και η πρώτη κλήση σε μη εφημερεύοντα ιατρό του Ιατρείου έγινε από παριστάμενο στο συμβάν στις 16:28. Από τη στιγμή εκείνη η κινητοποίηση τόσο του ιατρού που έλαβε την πρώτη κλήση όσο και του εφημερεύοντα ιατρού που χειρίστηκε το περιστατικό και συντόνισε την όλη επιχείρηση υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Για αυτό, και όταν ο ιατρός μας έλαβε κλήση από το 112 στις 16.38 σχετικά με το ατύχημα επέβαινε ήδη στη λάτζα που τον μετέφερε από το Λιμάνι στο σημείο του ατυχήματος που απέχει 10’ από εκείμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμόκαι πράγματι έφτασε στο σημείο στις 16:50.

Ανακρίβεια 3:«τελικά ήρθε ένα καϊκι που μεταφέρει τουρίστες στις παραλίες και έτσι καταφέραμε να μεταφέρουμε την κοπέλα στη χώρα».
Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη παραλία δεν έχει οδική πρόσβαση. Κάποιοι από το πλήθος που μαζεύτηκε στο σημείο με δική τους πρωτοβουλία, και πριν φτάσει στο σημείο ο γιατρός,καλοπροαίρετα έσπευσαννα καλέσουν οι ίδιοι λάτζα που πραγματοποιεί μεταφορές επισκεπτών στις παραλίες για την μεταφορά της ασθενούς.Ωστόσο, οιατρός – συντονιστής της επιχείρησης μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία αυτή δεν επέτρεψε τη μη ενδεδειγμένη και ενδεχόμενα επικίνδυνη αυτή μεταφορά της ασθενούς και επέλεξε την ορθή πρακτική της πλήρους ακινητοποίησης της σε ειδική σανίδα μεταφοράς.

Ανακριβεία 4: «Τελικά, σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας γιατρός ενεργοποιήθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα και αφού τον κάλεσε στο κινητό του ένας κάτοικος που τον γνώριζε»

Η ενεργοποίηση του υπεύθυνου ιατρού και ο συντονισμός της επιχείρησης κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός ήταν,όπως αφήνει σαφώς να εννοηθείο συντάκτης,αλλά αποτέλεσμα άμεσων και συντονισμένων ενεργειών που διενεργήθηκαν βάση του εγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Επίσης η κινητοποίηση καιμετάβαση του ιατρού στο σημείο του συμβάντος ήταν η ταχύτερη δυνατή υπό τις περιστάσεις.

Κατά συνέπεια μας λυπεί ιδιαίτερα το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» το οποίο, είτε από αμέλεια είτε δυστυχώς και από πρόθεση, συκοφαντεί βάναυσα το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό του Π.Π. Ιατρείου Κουφονησίων, που αποτελεί το καμάρι του Νησιού μας και το οποίο χτίστηκε και λειτουργεί με χρήματα που έχουν δαπανηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού και εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των μονίμων κατοίκων αλλά και την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που μπορούν να συμβούν στους εκατοντάδες επισκέπτες του πανέμορφου Νησιού μας από όλο τον κόσμο κατά τους θερινούς μήνες.

Μας προξενεί δε αλγεινή εντύπωση ιδίως η ελαφρότητα με την οποία ένα τόσο ευρείας κυκλοφορίας μέσο παρουσιάζει το θέμα αυτό χωρίς να μπει στον κόπο να εξακριβώσει τις πληροφορίες που έλαβε για τις περιστάσεις του συγκεκριμένου συμβάντος,υιοθετώντας άκριτα απόψεις ανενημέρωτων ή και κακοπροαίρετων ανώνυμων πηγών χωρίς να ζητήσει καν τη γνώμη των επίσημων φορέων και των άμεσα εμπλεκομένων στο περιστατικό που αγωνίζονται καθημερινά για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Νησιού.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναμένουμε από το Πρώτο Θέμα κατά Νόμο, επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματος, και παρακαλούμε άμεσα τα υπόλοιπα μέσα για την άμεση δημοσίευση του παρόντος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της