Κυκλάδες: Το ιστιοφόρο «Shtandart» θα βρίσκεται αύριο (14/10) στη Νάξο

ιστιοφόρο «Shtandart»

Το κοιτάς και δεν πιστεύεις ότι είναι αληθινό και κυρίως μπροστά σου... Στη πλώρη του βρίσκεται ένα κεφάλι λιονταριού και στην πρύμνη σκαλισμένος ένας δικέφαλος αετός που κρατάει με τα νύχια του τις τέσσερις θάλασσες. Ρωσική Αυτοκρατορία βλέπετε... Στα πλαϊνά του καταστρώματος μια σειρά από  κανόνια, ενώ σχοινιά με χοντρούς κόμπους και τροχαλίες ενώνονταν με τα τρία του κατάρτια και σχημάτιζουν ένα πλέγμα πάνω από τα κεφάλια του πληρώματος...

Ο λόγος για ένα σκαρί που βρέθηκε για τέσσερις ημέρες (από την περασμένη Κυριακή και έως σήμερα 13 Οκτωβρίου) στη Πάρο, φέρει το όνομα «shtandart» και είναι πιστό αντίγραφο του βασιλικού πολεμικού πλοίου που κατασκευάστηκε το 1703 για να ανανεώσει το ναυτικό τής τότε Ρώσικης αυτοκρατορίας και θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στη Νάξο και στα πλαίσια της ερευνητικής αποστολής του, «Φλόγα του Τσεσμέ"... 

Οπως μας ενημερώνει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σχετική του ανακοίνωση: " Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου θα καταπλεύσει στην Νάξο το Ρωσικό ιστιοφόρο “Shtandart”, ένα ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, Τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.

Εντός του πλοίου, το οποίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Χώρας για μία ημέρα, λειτουργεί έκθεση που αφορά στην Ελλάδα και έχει τίτλο “Η πιο όμορφη χώρα’’. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε αυτό κατά τις ώρες 11:00-18:00, με μέγιστο αριθμό επισκεπτών τα 25 άτομα ταυτοχρόνως.

Η άφιξη του ρωσικού ιστιοφόρου στο Αρχιπέλαγος έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και της διεθνούς ιστορικής και εκπαιδευτικής αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η οποία είναι αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη νικηφόρα Ρωσική Εκστρατεία του Αρχιπελάγους και την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου. Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι των διοργανωτών της ΜΚΟ «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και εταιρίας παραγωγής ταινιών, για τη δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ αναφορικά με την παρουσία του Ρωσικού στόλου στο αρχιπέλαγος κατά την διάρκεια των Ορλωφικών 1764 – 1774. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση.

Για την επίσκεψη του πλοίου στην Νάξο ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νίκο Καραβία και την κα Ελενα Κισελέβα – Καραβία, καθώς και το Λιμεναρχείο Νάξου".

# Να σημειώσουμε εμείς ότι μιλάμε για ένα ξύλινο ιστιοφόρο, μήκους 34 μέτρων και βάρους 220 τόνων, με το πιο ψηλό κατάρτι του να αγγίζει τα 33 μέτρα, και μετά τη Νάξο (κι έως την 23η Οκτωβρίου) θα περάσει κι από την Μύκονο, Πάτμο, τη Χίο (και άλλα νησιά) μέχρι να καταλήξει στη Λήμνο, ακολουθώντας τα ίχνη της ιστορικής Ναυμαχίας του Τσεσμέ του 1770, αλλά και γενικότερα της εκστρατείας του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο που έγινε στο πλαίσιο του (τρίτου) Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News