Κυκλάδες - Τήνος: Η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου πατέρα Ιωσήφ (Photo)

Ο Νικόλαος ολοκλήρωσε την θητεία του ως Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας σε Νάξο - Πάρο - Ανδρο - Τήνο - Μύκονο και ο Ιωσήφ κάνει τα πρώτα του βήματα ως ο διάδοχός του... Κάτι που ήταν γνωστό από την 25η Ιανουαρίου, όταν και η Αγία Εδρα αποδέχτηκε την αλλαγή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο... Την Κυριακή 23 Μαϊου (σ.σ. η πρώτη ημερομηνία χειροτονίας ήταν 10 Μαρτίου αλλά λόγω πανδημίας μεταφέρθηκε) στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Τήνο σε κλίμα συγκίνησης και με όλη την προβλεπόμενη μεγαλοπρέπεια που οφείλιε να έχει μία τέτοια τελετή, έλαβε χώρα η επισκοπική χειροτονία του Σεβασμιοτάτου πατέρα Ιωσήφ Πρίντεζη. Αξιοσημείωτο είναι ότι συσσωμη σχεδόν η πολιτική ηγεσία του νησιού και βέβαια βουλευτές των Κυκλάδων βρέθηκαν στην τελετή... 

Επόμενη κίνηση; Η ενθρόνισή του στη Νάξο. Την προσεχή Κυριακή 30 Μαϊου. Και με την προσδοκία να βλέπαμε και πάλι όπως και πριν από αρκετές δεκαετίες, τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη να υποδέχεται τον νέο Αρχιεπίσκοπο στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου (σ.σ. ως η παλαιότερη ενορία στη Νάξο) και από εκεί αμφότεροι να ανέβαιναν στο Κάστρο της πόλης όπου και θα λάβει χώρα η ενθρόνιση...  Εικόνες που σίγουρα δείχνουν την συνύπαρξη δύο κοινοτήτων στο ίδιο νησί ... 

Επιστρέφουμε όμως την χειροτονία και όπως διαβάζουμε στη σελίδα της Αρχιεπισκοπής kantam.gr (οι φωτογραφίες είναι από την Φωτογονία): 

"Στις 23 Μαΐου του Σωτηρίου έτους 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Τήνο, έλαβε χώρα η επισκοπική χειροτονία του Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη. Ο Σεβασμιότατος Ιωσήφ έφτασε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στο χωριό της Ξινάρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, και της Επισκοπής Χίου, και πιστοί που εκπροσωπούσαν τις ενορίες Νάξου και Τήνου. Η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε με κάθε επισημότητα, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο πρώην Νάξου, Τήνου.

Κύριοι συγχειροτονούντες Επίσκοποι ήταν ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος, Επίσκοπος Σύρου. Επίσης, συγχειροτονούντες ήταν και οι Σεβασμιότατοι: π. Savio, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, π. Γεώργιος, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, π. Ιωάννης, Αρχιεπίσκοπος πρώην Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και π. Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος πρώην των εν Αθήναις Καθολικών.

Συλλειτούργησαν ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, ο Κλήρος της Επισκοπής Χίου, και εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Επισκοπής Σύρου.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και την ανάγνωση της Αποστολικής Εντολής, ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος απεύθυνε στον νέο Αρχιεπίσκοπο, αλλά και σε όλο το εκκλησίασμα την ομιλία του.
Στην συνέχεια ακολούθησε το τυπικό της επισκοπικής χειροτονίας, με τις υποσχέσεις του νέου Αρχιεπισκόπου, την επίθεση των χεριών με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος και την παράδοση των Επισκοπικών Εμβλημάτων.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίστηκε σύμφωνα με τον κανονικό τυπικό έως και τη Δέηση του Μετακοινωνικού. Έπειτα τον λόγο πήραν ο Σεβασμιότατος π. Savio, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και ο Σεβασμιότατος κ.κ Δωρόθεος Β´, Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου και τέλος ο νέος Αρχιεπίσκοπος π. Ιωσήφ.

Στο τέλος ο Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ έδωσε στην παρούσα Εκκλησία και σε όσους παρακολουθούσαν την τελετή μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας την πατρική του ευλογία.

Το παρόν στην ιεροτελεστία έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ.κ. Δωρόθεος Β’, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κ. Φίλιππος Φόρτωμας και κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Έπαρχος Τήνου κ. Αναστασία Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι Τήνου και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών Τήνου.

Η τοπική Εκκλησία νοιώθοντας την πνοή και τη δύναμη του Παναγίου Πνεύματος το οποίο επικαλέστηκε, έζησε στιγμές ευφροσύνης.

Ολόκληρο το εκκλησίασμα αλλά και όσοι, με διαφορετικά μέσα, παρακολούθησαν την άρτια προετοιμασμένη Τελετή, ευχαριστούν την Αγία Τριάδα, γιατί μέσω αξίων και ζηλωτών Ποιμένων αποδεικνύει την αγάπη της προς το Ποίμνιο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την σχεδόν τριακονταετή προσφορά του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, ενός ακούραστου, πρωτοπόρου και οραματικού θαλασσόλυκου που με τα περισσότερα από 2.500 ταξίδια του φρόντιζε τα οκτώ νησιά του Αρχιπελάγους. Μια προσπάθεια αξιοζήλευτη ακόμα και από τους κατά πολύ νεότερους σε ηλικία, την οποία ο ζηλωτής Επίσκοπος ολοκλήρωσε με επιτυχία. Έσπειρε πλούσια το σπόρο του Ευαγγελίου και τώρα παρέδωσε τη σκυτάλη στο Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ, στο πρόσωπο του οποίου ο Χριστιανικός λαός βλέπει την χαρά, την ελπίδα και τη γλυκύτητα που απορρέουν από το χαμόγελό του και ταυτόχρονα τη σιγουριά και βεβαιότητα που αποπνέει η ηρεμία του. Μαζί με την πίστη, την προσευχή και τη δική μας συνεργασία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος".

iosif.jpg

Το Βιογραφικό του νέου Καθολικού Αρχιεπισκόπου

«Ο Ιωσήφ Πρίντεζης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 6 Φεβρουαρίου 1970. Είναι γιος του Αντωνίου και της Μαρίας. Έχει 4 αδέλφια, την Άννα, τον Νικόλαο, τον Ανάργυρο και τη Φλώρα.

Έζησε στον Βήσσα και στην Ποσειδωνία όπου έβγαλε το Δημοτικό Σχολείο. Φοίτησε στο Α’ Γυμνάσιο και στο Α’ Λύκειο Σύρου. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε για σπουδές στην Ιερατική Σχολή του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1991 αποφοίτησε με έπαινο από το Κολλέγιο αφού παρέδωσε την διατριβή του στην Μαιευτική του Πλάτωνα και το 1995 απέκτησε τον Μεταπτυχιακό του τίτλο στην Θεολογία με ειδίκευση στο Κανονικό Δίκαιο. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και υπηρέτησε στις Ενορίες του Πάγου ως το 1999 και του Δανακού ως το 2016. Διορίστηκε από τον Επίσκοπο Σεβασμιότατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη Γραμματέας της Επισκοπής Σύρου ως το 2006. Ασχολήθηκε με την Ποιμαντική της Νεολαίας, την Προετοιμασία μελλονύμφων και ήταν μέλος της Συνοδικής Επιτροπής για τη θεία Λατρεία.

Από το 1999 ως το 2004 υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, από το 2004 ως το 2016 στην Ενορία της Βάρης, από το 2014 ως το 2016 στην Ενορία του Βήσσα, και από το 2016 ως σήμερα στις ενορίες του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σεβαστιανού. 

Από το 1997 είναι δικαστής στο Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο της Ελλάδας, από το 2001 είναι ιεροδιδάσκαλος στα Δημόσια Σχολεία (έχοντας διδάξει στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ και στο Γενικό Λύκειο). Από το 2014 είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής για την Οικογένεια και την Προστασία της Ζωής και από το 2019 είναι πρόεδρος της Συνοδικής επιτροπής για τη θεία Λατρεία».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News