Λέσβος: "Εφυγε" η γιαγιά Μαρίτσα, η γιαγιά που μας θύμισε τι σημαίνει "ανθρωπιά"

"Στο καλό ΜΑΡΙΤΣΑ!!! Τα Λόγια μας είναι λίγα για το φευγιό της Μαρίτσας μας, της Μαρίτσας Μαυραπίδη, της μιας εκ των τριών γιαγάδων της Καρδιάς μας. Να Ευχόμαστε να Γεννιούνται Άνθρωποι σαν Εσένα"... Με το κείμενο αυτό, το λιτό, απλό, όμορφο ο Θράσος Αβραάμ, ένας φίλος από την Λέσβο αποχαιρέτησε σήμερα την Μαρίτσα... Την μία εκ των τριών γιαγιάδων, οι οποίες μας έδειξαν τι σημαίνει "ανθρωπιά", "φιλοξενία", "ανιδιοτέλεια", "αγάπη"... 

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, η κηδεία της Μαρίτσας, που «έφυγε» σε ηλικία 89 ετών, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στη Σκάλα Συκαμιάς.  «Θα τη θυμόμαστε πάντα. Ηταν μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους» δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Σαρόγλου.

Η ιστορία των τριών γιαγιάδων της Λέσβου, που ταξίδεψε στα πέρατα της Γης, έγινε γνωστή τον Οκτώβριο του 2015, με τη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη, από τη Μυτιλήνη.  Στην εικόνα φαίνονταν οι τρεις ηλικιωμένες γυναίκες να φροντίζουν ένα μικρό προσφυγόπουλο, την ώρα που η μητέρα του προσπαθούσε να του αλλάξει ρούχα.

Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, οι γιαγιάδες  της Λέσβου είχαν δηλώσει ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».

Η Μαρίτσα είχε δώσει τη δική της περιγραφή για τη σκηνή: «Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».

Το αστείο της υπόθεσης; Φέρεται να είχαν προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ εκείνη τη χρονιά , αλλά η Μαρίτσα είχε εκφράσει την άρνησή της για μία τέτοια βράβευση και με χαμόγελο να λέει «θα είχαμε πρόβλημα στη … μοιρασιά»…

Α κι ένας φίλος, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα στα social media θα γράψει «Σήμερα δεν πενθεί η Λέσβος. Ούτε η Ελλάδα. Πενθούν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Η γιαγιά Μαρίτσα ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Αυτό στη γειτονιά των αγγέλων. Βοηθούσε το συνάνθρωπό της χωρίς να τη νοιάζει από πού κρατάει η σκούφια του, ποια είναι η θρησκεία του, ποια τα πολιτικά του "πιστεύω", ποιος ο σεξουαλικός του προσανατολισμός. Κοίταζε τον άνθρωπο και μόνο αυτόν. Κοινοποιώ το κείμενο-αποχαιρετισμός του Θράσου Αβραάμ, φίλου -δυστυχώς μόνο μέσω fb- συναδέλφου και ανθρώπου που ζει στη Λέσβο και παλεύει να κάνει γνωστό τον πόνο των ανθρώπων "από τα κάτω"... Αντίο και από μένα, γλυκιά μας γιαγιά...»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News