Λέσβος: με σωσίβια προσφύγων ντύθηκε το άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας

Συμβολική παρέμβαση προχθές, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Eπάνω Σκάλα από την οργάνωση  Jugend Rettet e.V. Το άγαλμα ντύθηκε συμβολικά με τα σωσίβια των προσφύγων που φθάνου στη Λέσβο.

Σε μήνυμά της η οργάνωση αναφέρει: “Σήμερα θέλουμε αυτό το άγαλμα να εκπροσωπεί τα παιδιά των προσφύγων , τις γυναίκες, τους άνδρες και τις οικογένειες,  που τώρα όπως και στο παρελθόν,   πρέπει ακόμα να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν σε ασφαλή γη”.

Στην  Εφημερίδα των Συντακτών διαβάζουμε παλαιότερη αναφορά του δικηγόρου και εγγονού προσφύγων Στρατή  Σκουντιανέλλη  για το άγαλμα της Μηκρασιάτισσας Μάνας:  «Το Μνημείο βρίσκεται στη συνοικία Επάνω Σκάλα της Λέσβου, η οποία αποτέλεσε, μαζί με τον Συνοικισμό Σαβαρλή και τη Λαγκάδα, τις τρεις βασικές τοποθεσίες όπου ανεγέρθηκαν οι Προσφυγικές Κατοικίες του νησιού. Το γλυπτό αυτό έχει φιλοτεχνηθεί ως φόρος τιμής στις χιλιάδες μητέρες πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή με τα παιδιά τους και αντιμετώπισαν την απόλυτη απόγνωση μη έχοντας σπίτι, ρούχα, νερό, χρήματα, φαγητό, ακόμα και λίγο γάλα για να τα θρέψουν. Αναπαριστά μια τέτοια μητέρα που, συντετριμμένη, κοιτά ευθέως απέναντι, τα μικρασιατικά παράλια από τα οποία ήρθε.»

Κίνηση πάντως που προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις και διαδικτυακό πόλεμο καθότι δεν είναι λίγοι αυτοί που μίλησαν για βεβήλωση του μνημείου και μάλιστα στέκονται και στην τελευταία ανάρτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού που κάνει λόγο για βαριές ποινές σε όσους προχωρούν σε βεβήλωση μνημείων ή πολιτιστικών σημείων αναφοράς χωρίς άδεια και θέλοντας να περάσουν πολιτικά μηνύματα 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News