Μ. Γλέζος: Επίτιμος Διδάκτορας και "παθιάζομαι με τις απόψεις μου"

Ένας αγωνιστής που δεν έκανε ποτέ πίσω για τις ιδέες του και από τη μητέρα του έμαθε να λέει πάντα την αλήθεια, είναι από σήμερα επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για το Μανώλη Γλέζο που σε μια εμπνευσμένη ομιλία του διανθισμένη με ποίημά του αφιερωμένο σε μία εκπαιδευτικό που εκτελέστηκε για τις ιδέες της στην Καισαριανή, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών για μια καλύτερη κοινωνία διαχρονικά, στο κατάμεστο αμφιθέατρο “Ιωάννης Κορδάτος” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας." 

Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης αναφέρθηκε στα 30 χρόνια του Τμήματος και τη σημαντική συμβολή του στην εκπαίδευση δασκάλων με υψηλού επιπέδου σπουδές αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στην κοινωνία με κύριο τομέα παρέμβασης του Ρομά και τους πρόσφυγές. “Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς τα τριάντα χρόνια της ιστορίας του συνδέονται με την ιστορία ενός ανθρώπου όπως ο Μανώλης Γλέζος και τον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του στον τόπο” επισήμανε ο κ. Μαμούρης. 


 Ο πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. Παναγιώτης Πολίτης μιλώντας όπως είπε ο ίδιος από καρδιάς, καλωσόρισε τον σύντροφο Μανώλη Γλέζο.   “Σήμερα στο αμφιθέατρο έχουν έλθει να σε καλωσορίσουν άνθρωποι από όλη τη Θεσσαλία, αυτή του Κιλελέρ αλλά και του σήμερα με τα πολλά προβλήματα. Εδώ είναι ο Βόλος των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων, όχι όμως και του δημάρχου που δεν κλήθηκε γιατί δεν συνάδει με αυτό που ήταν, είναι και θα είναι αυτή η πόλη. 

 Σε καλωσορίζει το Π.Θ. που μεγαλώνει αλλά δεν βρίσκει λύση για τις καθαρίστριες. Εσένα τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, όπως σε αποκάλεσε ο Ντε Γκωλ που σηματοδότησες την αντίσταση απέναντι στον κατακτητή κατεβάζοντας τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.   Σε ευχαριστούμε που αποδέχθηκες να γίνει επίτιμος διδάκτορας του Τμήματός μας”.

 Η αντιπρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. Μαρία Παπαρούση εξέφρασε την ικανοποίησή τους που είχε την τύχη και τη χαρά να παραβρίσκεται σε αυτή την τιμητική εκδήλωση όπου το πανεπιστήμιο και το Τμήμα αποτίουν φόρο τιμής σε ένα τόσο μεγάλο άνδρα και αγωνιστή που ήδη έχει λάβει παρόμοιες τιμές για τη δράση και τα ενδιαφέροντά του από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η κ. Παπαρούση επισήμανε ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει να συμβάλλει στην κοινωνική αλλαγή και οι εκπαιδευτικοί να διαθέτουν κοινωνική συνείδηση για την προαγωγή ιδεών και πρακτικών για την προστασία κάθε διαφορετικότητας. Αναφέρθηκε στο μεγάλο βιογραφικό του Μ. Γλέζου και έμεινε σε ορισμένα σημεία από τη δράστη του που αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε φοιτητή.

Ακολούθησε η ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης της διοίκησης του Τμήματος και το ψήφισμα που εξέδωσαν για την αναγόρευση του Μαν. Γλέζου, ενώ στην συνέχεια εκείνος ενδύθηκε την τήβεννο και έλαβε τις σχετικές τιμές της θέσης του.

 Υποκλίθηκε στο πλήθος που είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο «Γιαν. Κορδάτος» και λαμβάνοντας το λόγο, ανέφερε:  Αποδέχομαι την τιμή που μου γίνεται διότι: δεν την επιζήτησα, δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, δεν υπάρχει δόλος, δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα. Σε καμία από τις πέντε αναγορεύσεις μου δεν κατείχα κυβερνητικό αξίωμα. Η απόφαση για την αναγόρευσή μου ήταν ομόφωνη και θα συνεχίσω ανεξαρτήτως όλων, να ασχολούμαι με την παιδαγωγική. Παθιάζομαι για τις απόψεις μου, αλλά ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν. Τίθενται προς κρίση όλων.

 Αφιέρωσε την αναγόρευσή του στη μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου και είπε πως στο χωριό του, στη Νάξο, είναι γνωστός ως ο Νόλης της Μάχης. «Η μητέρα μου με δίδαξε να μη λέω ψέματα, να έχω άποψη, τη δύναμή μου να την χρησιμοποιώ όχι μόνο αμυνόμενος αλλά και ως υπερασπιστής των αδυνάτων, με δίδαξε τις αντιλήψεις των παιδαγωγών Πεσταλότσι και Μοντεσόρι. Η παιδαγωγική αποτελεί έναν συστηματικό τρόπο μετάλλαξης της αγέλης σε κοινωνία, μέσω της απόκτησης παιδείας», τόνισε.

 Ο Μαν. Γλέζος αναφέρθηκε στην αξία της παιδαγωγικής και απήγγειλε ποίημα που έγραψε ο ίδιος αφιερωμένο στην 28χρονη δασκάλα Κούλα Μητρούση, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

 

 Πρόσθεσε πως οι πρώτοι που εξαρχής και σε αριθμό έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα είναι οι δάσκαλοι.   Σύμφωνα με τον Άγγελο Ελεφάντη, διανοούμενο της ελληνικής Αριστεράς και εκδότη, το 32% των καπεταναίων του ΕΛΑΣ, ήταν δάσκαλοι, και αυτό οφείλεται στις ριζοσπαστικές ιδέες με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή.  Τέλος, αναφέρθηκε στον αδερφό του Νίκο Γλέζο, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής της παιδαγωγικής ακαδημίας και δήλωσε πως φτιάχνει μία μεγάλη βιβλιοθήκη στη μνήμη του.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα kinisienergoipolites.blogspot.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News