Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΜάγια Τσόκλη: «Η Τήνος είναι πολύ μπροστά στο φαγητό»

Μάγια Τσόκλη: «Η Τήνος είναι πολύ μπροστά στο φαγητό»

|

Από την Ινδία στην Μποτσουάνα και από τον Λίβανο στη Μαδαγασκάρη και στον Μισισιπή. Οπου κι αν βρέθηκε, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη μάς μετέδωσε κάτι από την ατμόσφαιρα των τόπων, των πολιτισμών και των γεύσεων του κόσμου. «Με γιαγιά Μικρασιάτισσα, κουβαλάω τις γεύσεις της Πόλης, ως Μεσογειακή δεν μπορώ να μην εκτιμήσω την κουζίνα του Λιβάνου και ως ταξιδιώτισσα ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον γαστριμαργικό πλούτο της Ιαπωνίας. Πίστευα τότε κι εγώ ότι η Ιαπωνία έχει μόνο σούσι και σασίμι. Εσφαλλα! 

Περάσαμε μία εβδομάδα στο Κιότο και κάθε βράδυ ήταν μια αποκάλυψη νέων, “κολασμένων” γεύσεων», θυμάται η Μάγια. Οταν ήταν μωρό, την τάιζαν με δύο κουτάλια, για να μη «σκούζει». Ως παιδί λάτρεψε τον παστουρμά του παππού Σπύρου, Καραμανλή από την Καππαδοκία, που ετοίμαζε στην κουζίνα του σπιτιού. Πού να ήξερε τότε πως κάποτε θα δοκίμαζε ακρίδες τηγανητές στο Μεξικό («σαν άγευστες τηγανητές γαρίδες») ή λιαστά σκουλήκια στην Μποτσουάνα!

Από τις κουζίνες του κόσμου αγαπά την Ιταλία για τα ζυμαρικά της, τα pesto, το carpaccio. Αλλά και το Μαρόκο για το κουσκούς, την Ινδία για το butter chicken και τη Ζανζιβάρη για το biryani και το durian, τον «βασιλιά των εξωτικών φρούτων». Το πιάτο που τη συγκινεί περισσότερο είναι το steak tartare στο Παρίσι, που πλέον αποφεύγει λόγω μιας πρόσφατης αλλεργίας στο αυγό. Οι γευστικές μνήμες ξεκινούν άλλωστε στην Πόλη του Φωτός, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια της ζωής της.

«Το πρώτο έδεσμα που θυμάμαι είναι οι carambar, οι γαλλικές μαλακές καραμέλες με κακάο. Επειτα ήταν εκείνες οι λεπτές σοκολάτες Μέλο στην Ελλάδα… Α, και φυσικά ψητό λεμονάτο από τον Κάτσικα και υποβρύχιο με δροσερό νεράκι τα καλοκαίρια στην Υδρα». Τα τελευταία χρόνια ωστόσο τη διεκδικεί ένα άλλο νησί, η Τήνος, όπου βρίσκεται σήμερα και η ζυθοποιία «Νήσος», που δημιούργησε με τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή.

«Δεν γνώριζα καθόλου τη βαθιά ικανοποίηση που προσφέρει η παραγωγή, πόσω μάλλον τη δημιουργικότητα που κρύβει η επιχειρηματικότητα, παρότι βάλλεται τόσο πολύ αυτή την εποχή». 

Η Τήνος της Μάγιας Τσόκλη 

«Η Τήνος είναι ένας τόπος με παράδοση στο φαγητό, που πέρασε στα χέρια μιας νέας, τολμηρής γενιάς επαγγελματιών. Εχει προχωρήσει πολύ μπροστά με καινοτόμους πρωτοβουλίες, όπως οι εξής:

• Το Tinos Food Paths: κάνει τη γαστρονομία του νησιού γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσω ενός νέου τουριστικού μοντέλου.

• Τυροκομικά προϊόντα: Δίπλα στο τυροκομείο του διάσημου για τη γραβιέρα και το φρέσκο γάλα Αγροτικού Συνεταιρισμού (πρατήριο: Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Τ/22830-23.289) στέκουν πλέον αντάξια τα δύο νέα τυροκομεία: “Σαν Λορέντζο” στον Κέχρο (Τ/22830-41.549) και το τυροκομείο της Αγγελας Ρουγγέρη στον Τσικνιά, ιδίως για το “καρίκι” της, το πικάντικο τυρί που ωριμάζει μέσα σε κέλυφος κολοκύθας (Τ/6948-259.427). 

• Αλλαντικά: Παραδοσιακά τηνιακά αλλαντικά τυποποιεί το νέο αλ-λaντοποιείο “Κρητικός” (Βίντσι, Χώρα Τήνου, Τ/22830- 29.280). • Εδέσματα όπως αγκινάρες, κάππαρες και κρίταμα από “Το ντουλάπι της γιαγιάς” (Τ/22830-22.807), όπως και προϊόντα της φίρμας Aegean Essence (Τ/22830-22.234) της οικογένειας Παλαμάρη, που υπάρχουν πλέον σε κεντρικά σούπερ μάρκετ.

 Κρασί: Οι Τηνιακοί Αμπελώνες (Τ/22830-41.120) εξάγουν πλέον το 80% της παραγωγής τους στη Γαλλία, ο οινοποιός Χρήστος Φόνσος (Τ/22830-51.048) επιμένει στην αναγέννηση των ντόπιων ποικιλιών και ο Μιχάλης Κοντιζάς από το οινοποιείο Volacus Wine μάς παρουσίασε φέτος το πρώτο του κρασί (Τ/6978-485.671).

• Μπίρα: Ε, και για να παινέσουμε το σπίτι μας, θα έλεγα ότι η δημιουργία της μπίρας “Νήσος” στην Τήνο συνέβαλε στην οικοδόμηση του νέου “προσώπου” του νησιού, κάτι που ήταν μέσα στους βασικούς στόχους του εγχειρήματος (Τ/22830-26.333)».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες