Με όπλο το Κίτρο στον τελικό του Havana Club Cocktail Grand Prix

Πριν  από μερικούς μήνες στη διάρκεια των «Οσκαρ των κοκτέιλ», το World Class, που πραγματοποιήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος - bartender από το Theory Bar & More στο Χαλάνδρι – βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους δημιουργώντας ένα κοκτέιλ με βασικό συστατικό το κίτρο Νάξου. Και είχε κάνει τη διαφορά εκμεταλλευόμενος τα αρώματα που αφήνει ένα ξεχωριστό λικέρ όπως αυτό του Κίτρου…

Σήμερα, ένας άλλος bartender, με βάση τη Νάξο και όπλο το Κίτρο Νάξου (Προμπονά) είναι έτοιμος επίσης να κατακτήσει αρχικά την Ελλάδα και στη συνέχεια τον Κόσμο μέσα από τον διαγωνισμό που διοργανώνει το Havana Club Grand Prix.. Ο λόγος για τον Γιώργο Αλεξόπουλο, τον Bar Leader του Swing-Bar Naxos ο οποίος την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη 24/02) στην Αθήνα πέρασε στον ημιτελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού HAVANA CLUB με το Κίτρο Νάξου... και είναι πλέον ανάμεσα τους δέκα καλύτερους της Ελλάδας ενόψει της τελικής φάσης που θα διαγωνιστούν στον εθνικό τελικό του Havana Club Cocktail Grand Prix στις 22 Μαρτίου 2016, σε μια εκδήλωση με άρωμα… Κούβας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Και ο νικητής; Θα κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που αναμένεται να διεξαχθεί στην Κούβα (30 Μαΐου με 4 Ιουνίου) με το ρούμι Havana να έχει τον πρώτο λόγο…

Συστάσεις

Τι έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα; Ξεκινάμε με τις συστάσεις… Ο Γιώργος Αλεξόπουλος βρέθηκε πριν από δύο χρόνια στην Νάξο για διακοπές και συνεργάστηκε με το Swing Bar και τον Γιάννη Μαγγιώρο. Η συνεργασία τους είναι άριστη και μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και την φετινή χρονιά. Παράλληλα είναι και άτυπος πρεσβευτής του Κίτρου Νάξου μέσω συνεργασίας που έχει με την εταιρία Προμπονά για την καλύτερη διαφήμιση του κίτρου Νάξου από τη στιγμή που ως ΠΟΠ και δη λικέρ εσπεριδοειδών είναι ένα από τα νέα και πλέον ιδιαίτερα στο χώρο της σκηνής των bartender όπου λόγω του αρώματος και βασικών χαρακτηριστικών του ταιριάζει σε ουκ ολίγα κοκτέιλ… Εδώ να σημειώσουμε ότι για τον Αλεξόπουλο δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα σε αντίστοιχο διαγωνισμό, έχει πάρει μέρος επίσης και πριν από δύο χρόνια φτάνοντας μάλιστα έως και την τελική φάση, άρα ξέρει τα …μονοπάτια της επιτυχίας. Απλά αυτή τη φορά ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός ελέω Κίτρου Νάξου.

Το Le Greco

Και ο Γιώργος Αλεξόπουλος την περασμένη Τετάρτη μπροστά στην κριτική επιτροπή παρουσίασε ένα κοκτέιλ με το όνομα Le Greco, το οποίο είναι η Ελληνική παραλλαγή του κλασσικού κοκτέιλ Mary Pickford. Όπως μας αναφέρει ο Βar Leader του Swing Bar Naxos «στον διαγωνισμό αυτό οι συμμετέχοντες έχουν δύο επιλογές… είτε να προχωρήσουν σε παραλλαγή ενός καθαρά κουβανέζικου κοκτέιλ πάνω σε ελληνικά προϊόντα ή να προσθέσουν σε ένα κουβανέζικο κοκτέιλ το άρωμα Ελλάδας». Και ο εκπρόσωπος της Νάξου στα βασικά συστατικά του  Mary Pickford προχώρησε σε δύο αλλαγές: αντί για γρεναδίνη (σιρόπι Ροδιού) μπήκε το δενδρολίβανο κι αντί για Μαρασκίνο το Κίτρο. Και έχουμε την ελληνική εκδοχή με το όνομα Le Greco. Να σημειώσουμε εδώ ότι στον ημιτελικό το παρών έδωσαν 45 διαγωνιζόμενοι από τα καλύτερα bar της Αττικής και Επαρχίας, μάλιστα οι συμμετέχοντες από την Αττική ήταν υψηλού επιπέδου με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι συναρπαστικός….  Και συνολικά με βάση τις πληροφορίες οι αρχικοί διαγωνιζόμενοι που έστειλαν τις συνταγές τους για να περάσουν στην επόμενη φάση ήταν περισσότεροι από εκατό….

Ιστορία

Να σημειώσουμε εδώ ότι το Havana Club Cocktail Grand Prix προσκαλεί του bartenders από όλη τη χώρα να «βγάλουν» τον «Cantinero» που κρύβουν μέσα τους και να δημιουργήσουν τα νέα cocktails που θα ακολουθήσουν την παράδοση των Cuba Libre, Μοjito, Daiquiri και άλλων θρυλικών cocktails της Κούβας. Βασικά συστατικά: το ρούμι Havana Club και η μοναδική ατμόσφαιρα της Αβάνας, της «Μέκκας» των cocktails. Ο πρώτος διαγωνισμός Havana Club Cocktail  Grand Prix διοργανώθηκε το 1996 στην Αβάνα, προσελκύοντας κορυφαίους mixologists. Από τότε, και κάθε δύο χρόνια, bartenders απ’ όλο τον κόσμο διαγωνίζονται για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Το Grand Prix διοργανώνεται σε συνεργασία με τη «Διεθνή Ομοσπονδία Μπαρτέντερ» (IBA) και το «Club de Cantineros» (Ένωση των Επαγγελματιών Μπάρμεν της Κούβας). Η Ελλάδα συμμετέχει από τα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού. Από το 1998, όταν το Havana Club ήταν μια σχετικά νέα αλλά πολλά υποσχόμενη μάρκα στην Ελληνική αγορά, οι Έλληνες bartenders ταξίδεψαν μέχρι την Αβάνα για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Η Ελλάδα ήταν επίσης παρούσα στους διαγωνισμούς του 2000, 2004 και του 2008. Στον διαγωνισμό του 2010 (8th Havana Club Cocktail Grand Prix), την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Πέτρος Πετρής και Χρήστος Χουσσέας. Και οι δύο κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους υπόλοιπους διαγωνιζομένους, ειδικά ο Ιωάννης Πέτρος που κατέληξε στην 2η θέση, με βαθμολογία πολύ κοντά στον πρώτο. Απ' το διαγωνισμό του 2012 (9th Havana Club Cocktail Grand Prix), η κάθε χώρα εκπροσωπείται από τον τοπικό της πρωταθλητή! Στον τοπικό διαγωνισμό του 2012, νικητής αναδείχθηκε ο Διονύσης Πολάτος ο οποίος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό! Η παρουσία και το cocktail του Διονύση, απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι το ελληνικό bartending είναι γεμάτο από ταλαντούχους επαγγελματίες, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια! Στον τελευταίο χρονικά διαγωνισμό το 2014 (10th Havana Club Cocktail Grand Prix), ήταν η σειρά του Αλέξανδρου Σουρμπάτη να εκπροσωπήσει την διαρκώς ανερχόμενη ελληνική bartending σκηνή με το Miramar Agria, φτιαγμένο με Havana Club Selección de Maestros!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News